Nimeni nu-și aduce aminte cine sau când a făcut prima dulceață de nuci verzi, dar un lucru este clar, acest dulce se prepară în România din moși strămoși și este iubit de toată lumea. Mama de exemplu, născută la țară, îți amintește cu plăcere cum mânca dulceață de nuci verzi pe care o primea de la vecine. Era în sat o femeie care făcea numai delicatețuri! Ce șerbeturi! Ce prăjituri! Ce dulcețuri! Iar dulceața de nuci făcută de ea era cea mai bună! Așa povestește mama mereu când își amintește de copilărie. Exista și pe vremea aceea dulceață de nuci în magazine, dar nu se compara la gust cu cea făcută în casă, din nuci ținute în apă de var ca să se înmoaie! Mama nu făcea dulceață de nuci pentru că nu avea timp, dar când primeam de la cineva, o savuram cu plăcere toată familia.
Cu toate că are un conținut bogat de zahăr, dulceața de nuci oferă numeroase beneficii și pentru sănătate. Nucile verzi au un conținut bogat de iod și cei care se pricep la prepararea dulceții de nuci spun că nucile mai mici, cu coaja mai groasă sunt mai bune pentru că au un gust mai deosebit.
Când se culeg nucile pentru dulceață?
Întregul proces de prepare a dulceții de nuci este o experiență plină de romantism. Pe vremea când soarele de vară încă se ascunde sfios după nori pufoși de început de vară, când bagajele pentru a pleca în vacanță sunt aproape gata, în primele săptămâni ale lunii cireșelor, se culeg nucile verzi, direct din pom, pentru o dulceață ca în povești.
Specialiștii în dulceață de nuci spun că secretul unei dulceți deosebite constă în nuanța superbă de verde pe care știu s-o obțină doar cei cu experiență, alții spun că ceea ce o face deosebite unele sortimente este zona de unde este culeasă materia primă. Noi pe de altă parte credem că fiecare detaliu contează. Începând cu momentul culesului și continuând cu condițiile de păstrare ale nestematelor verzi până la momentul transformării lor în delicioasa dulceață.
Nu trebuie să folosești deloc nuci care au căzut pe jos sau care și-au schimbat culoarea. Astfel de fructe pot schimba superba nuanță de verde pentru care această dulceață este atât de cunoscută și apreciată. De asemenea, pe cât posibil, după cules, nucile trebuie ferite de lovituri și așezate cu grijă în coșuri sau cutii astfel încât să nu se ciocnească între ele. Tocmai de aceea se spune că dulceața de nuci este mai bună atunci când este preparată în cantități mici, astfel încât calitățile fructelor să nu se schimbe.
Ce trebuie să faci ca să obții o dulceață cu o nuanță frumoasă?
Odată ce nucile au ajuns la bucătărie, ele se decojesc de coaja verzuie și apoi se păstrează în apă curată și rece. Astfel de răcoresc și își păstrează mai bine culoarea naturală. Dacă a mai rămas câtuși de puțină coajă de culoare verzuie, se îndepărtează resturile cu grijă pentru a dezveli miezul alb și pufos care se regăsește în fiecare borcan de dulceață și se transformă în acea surpriză plăcută care accentuează caracterul unic al dulceții de nuci verzi.
Pentru rezultate perfecte, nucile se păstrează în apă rece pentru câteva ore. Dar nu înseamnă că poți să te odihnești în acest timp, ci trebuie să fii verifici mereu apa, s-o schimbi din când în când ca să fie mereu proaspătă, dar și să pregătești vasele de dulceață.
Odată ce nucile s-au purificat și au lăsat în urmă toată amăreala, se scot din apă și se pun în sirop pentru a desăvârși întregul produs. Și astfel, se naște o delicatesă care aduce bucurie, încântare și plăcere pură.
De ce să consumi dulceață de nuci verzi?
Dulceața de nuci verzi este combinația perfectă între gust extraordinar, tradiție și cultură. Până nu de mult, când primeau pe cineva în casă, ca să-l omenească așa cum se cuvine, scoteau din dulapuri cele mai frumoase vase din sticlă sau cristal pe care le umpleau cu dulceață de nuci făcută în casă și își serveau musafirii cu această delicatesă alături de o cafea fierbinte și bună turnată în cel mai bun serviciu de porțelan pe care îl aveau.
Dar dulceața de nuci verzi este departe de a fi doar un desert delicios. Nucile verzi sunt bogate în substanțe nutritive precum acizi grași, seleniu, magneziu, vitamina B și bineînțeles, iod, putând fi consumate și ca un tratament pretențios.
Odinioară, bătrânii recomandau dulceața de nuci ca leac pentru durerile în gât. Pe vremea când siropurile și dropsurile bune pentru răgușeală nu se găseau la fiecare colț de stradă ca acum, două-trei lingurițe generoase de dulceață de nuci verzi făceau minuni. Și cine nu iubea un tratament atât de delicios?
Mai poți să consumi dulceață de nuci verzi și pentru a-ți întări sistemul imunitar sau pentru a regla nivelul colesterolului din sânge.
Știai că se spune despre nuci că sunt bune și pentru creier? Există o teorie dovedită prin multiple studii de specialitate conform căreia fructele și legumele cu anumite forme ieșite din comun sunt bune pentru organul cu formă similară. Și ce organ din întregul corp mai are văi și dealuri pe suprafața sa la fel ca nucile decât creierul?
Cum să prepari dulceață de nuci verzi acasă? 3 Rețete cu care este imposibil să dai greș!
Dacă te-ai hotărât să încerci să prepari dulceață de nuci verzi pe cont propriu, atunci alege una din cele trei variante propuse de noi aici, înarmează-te cu răbdare și purcede la treabă. Te avertizăm de acum că este destul de dificil să faci prepari această delicatesă, dar indiferent de varianta pe care o alegi, îți garantăm că rezultatul te va mulțumi pe deplin!
Dulceață de nuci verzi cu miere
Pentru a face dulceață de nuci verzi cu miere ai nevoie de?
– 650 grame de nuci verzi gata curățate;
– 1 kilogram de zahăr;
– o jumătate de borcan de miere;
– o jumătate de păstaie de vanilie;
– zeama de la o jumătate de lămâie stoarsă;
– 3 pahare de apă.
După ce ai curățat bine nucile și le-ai îmbăiat așa cum ți-am povestit că trebuie să faci în rândurile de mai sus, pune-le într-un vas cu apă clocotită pentru un sfert de oră. Apoi, după această operațiune, trebuie să le pui din nou în apă rece pentru încă un sfert de oră și să repeți acești doi pași de trei ori, schimbând de fiecare dată apa.
Între timp, pregătește și siropul dizolvând zahărul în apă, adăugând mierea și vanilia și punând totul la foc. Când sunt gata, se adaugă și nucile odată cu zeama de lămâie și se fierbe întreaga compoziție până se leagă dulceața.
Poftă bună!
Dulceață neagră de nuci verzi
Vrei o dulceață cu o culoare mai aprinsă și un gust mai profund de nuci? Atunci încearcă această variantă fără miere. Te va surprinde! Ai nevoie de:
– aproximativ 100 de nuci verzi curățate;
– 1 kilogram de zahăr;
– o păstaie de vanilie;
– zeama de la o lămâie întreagă;
– o linguriță de sare de lămâie;
– 3 pahare de apă.
Primul pas de care trebuie să te ocupi este împungerea nucilor cu o andrea. Poate că ți se pare ciudată această misiune, dar trebuie să înțepi nucile ca să permiți siropului delicios să pătrundă prin orificiile nou create și să transformi totul într-un produs delicios.
Spre deosebire de prima rețetă, de data aceasta trebuie să ții nucile curățate în apă pentru 3 zile, până își schimbă culoarea, schimbând apa de cel puțin 3-4 ori pe zi.
Din restul ingredientelor enumerate mai sus trebuie să faci un sirop de zahăr, în care să fierbi nucile până dulceața prinde consistență. La final, poți să servești această bunătate așa cum e, sau să o pui în borcane, să le sterilizezi și s-o păstrezi pentru când ai poftă.
Dulceață albă de nuci verzi
Dulceața albă de nuci verzi se obține din aceleași ingrediente ca și dulceața neagră, doar în alte cantități și preparându-le într-un mod puțin diferit. Așadar, ai nevoie de:
– aproximativ 60-65 de nuci verzi curățate;
– 1 kilogram de zahăr;
– esență de vanilie;
– zeama de la o lămâie întreagă;
– 3 pahare de apă.
Ca să obții o dulceață de nuci cât mai deschisă la culoare, trebuie să culegi fructele înainte ca ele să prindă coajă. Apoi, să le cureți cât mai bine și să le speli cu apă rece. Când sunt perfect curate, se pun la fiert pentru 10 minute, se strecoară și se aruncă apa și apoi se repetă procesul de 5-6 ori până când nucile sunt moi.
În ceea ce privește siropul, metoda este exact aceeași ca și la celelalte tipuri de dulceață, iar când licoarea e gata, trebuie să fierbi nucile până întreaga compoziție ajunge la compoziția preferată de tine.
Ți-am făcut poftă? Perfect! Încearcă să faci dulceață de nuci verzi! Sigur te va încânta rezultatul! Iar dacă nu ai timp să stai în bucătărie, te invităm în magazinul nostru online! Avem mai multe tipuri de dulceață de nuci verzi de la diferiți producători români, pur și simplu delicioase!
Pentru micul dejun noi recomandam lapte de măgăriță de la Ferma Măgărițelor pentru creșterea imunității pentru toți membri unei familii. De pe platforma noastră poți cumpăra lapte de măgăriță premium la 250 ml.