Laptele de măgăriță este un lapte complet natural, cu o formulă chimică foarte asemănătoare cu cea a laptelui matern. Încă din cele mai vechi timpuri, laptele de măgăriță se folosește pentru a trata tusea convulsivă, dar și alte afecțiuni pulmonare. De asemenea, conform studiilor de specialitate, se pare că el contribuie și la fixarea calciului în oase. Mai mult, pentru că este foarte bogat în vitamine și acizi grași precum: Omega 3 și Omega 6, laptele de măgăriță este de asemenea un dar de la natură care te ajută să lupți împotriva efectelor îmbătrânirii.
Ce gust are laptele de măgăriță?
Laptele de măgăriță, în mod natural, seamănă la gust cu laptele de vacă degresat.
Cum se consumă laptele de măgăriță?
Laptele de măgăriță este valabil 10 zile de la producție și pentru a-și păstra proprietățile originale, se recomandă păstrarea lui la o temperatură de 6-8 grade Celsius. În ceea ce privește cantitatea optimă, specialiștii recomandă un consum de 100-150 de mililitri de lapte de măgăriță pe zi.
Laptele de măgăriță se consumă crud, așa cum este el îmbuteliat, cel mai bine dimineața pe stomacul gol, înainte de masă.
Cât durează o cură cu lapte de măgăriță?
Efectele consumului de lapte de măgăriță se observă la scurt timp de la începerea curei. În cazul tusei convulsive de exemplu, se poate observa o ameliorare chiar și după 2-3 zile de la începerea administrării laptelui de măgăriță. Dar pentru a beneficia de toate avantajele pe care le are de oferit laptele de măgăriță, cel mai bine ar fi să ții o cură de cel puțin 30 de zile și să repeți ritualul de două ori pe an.
Cât costă o cură cu lapte de măgăriță?
Pentru a face o cotație exactă, vom lua ca reper laptele de magarita produs de Ferma Măgărițelor, unul din producătorii de top înscriși pe platforma noastră FabricatinRO și vom calcula prețul unei cure de 30 de zile.
Laptele de măgăriță produs de Ferma Măgărițelor este disponibil și pe platforma noastră la cel mai bun preț de 50 de lei pentru flacoanele de lapte crud de 500 de mililitri sau de 60 de lei pentru sticlele de lapte premium de aceeași cantitate.
Dacă luăm în calcul un consum mediu de 150 de mililitri pe zi, ai nevoie de 4.5 litri pentru 30 de zile, ceea ce înseamnă 450 de lei pentru o cură cu lapte crud la flacon și 540 de lei pentru o cură cu lapte premium la sticlă. Iar dacă înmulțim aceste cifre cu 2, atâtea cure cât ar fi bine să ții într-un an, vorbim de un preț de doar 900 de lei pentru curele cu lapte crud la flacon și 1080 de lei pentru curele cu lapte premium la sticlă.
Când e bine să faci o cură cu lapte de măgăriță?
Una din aceste cure ar fi bine s-o ții primăvara, în perioada în care măgărițele dau naștere puișorilor lor și poți cumpăra lapte de măgăriță premium. Măgarița este unul din animalele cu cea mai lungă perioadă de gestație. Durează între 11 și 14 luni pentru ca o măgăriță să dea naștere unui puișor, iar nașterile gemelare sunt o raritate. De aceea, dacă vrei să ții o cură cu lapte de măgăriță premium, cele mai potrivite ar fi lunile aprilie, mai și iunie.
Cea de-a doua cură cu lapte de măgăriță de peste an o poți ține toamna ca să te pregătești cum se cuvine pentru sezonul rece și să-ți fortifici organismul împotriva gripelor și răcelilor. Dar dacă vrei să începi o cură cu lapte de măgăriță în oricare altă perioadă a anului, poți face acest lucru oricând îți dorești pentru că acest superaliment poate fi de folos organismului tău în orice moment.
Cure cu lapte de măgăriță: două recomandări
Laptele de măgăriță este un superaliment cu numeroase beneficii pentru sănătate. Este bogat în proteine, vitamine, minerale și antioxidanți.
Iată două recomandări pentru cure cu lapte de măgăriță:
Cura de primăvară
Primăvara este perioada ideală pentru a ține o cură cu lapte de măgăriță. În această perioadă, măgărițele dau naștere puișorilor lor și laptele lor este de cea mai bună calitate.
Laptele de măgăriță proaspăt este bogat în imunoglobuline, care ajută la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, este bogat în lactoferină, care are proprietăți antimicrobiene.
Cura de toamnă
Toamna este o altă perioadă bună pentru a ține o cură cu lapte de măgăriță. Laptele de măgăriță este un aliment bogat în vitamine și minerale, care ajută la întărirea organismului în fața infecțiilor și a răcelilor.
De asemenea, laptele de măgăriță are proprietăți antiinflamatoare, care pot fi de ajutor în cazul afecțiunilor respiratorii.
Recomandări
- Pentru a beneficia de toate beneficiile laptelui de măgăriță, este recomandat să se consume 100-150 de mililitri pe zi, timp de 30 de zile.
- Laptele de măgăriță se poate consuma simplu, la temperatura camerei, sau se poate adăuga în smoothie-uri, cereale sau iaurt.
Cât lapte de măgăriță se bea pe zi?
În istoria lumii, măgarul a avut întotdeauna un loc aparte lângă oameni încă de la domesticirea lui, acum aproximativ 10.000 de ani. Istoria sa este strâns legată de cea a oamenilor, motiv pentru care măgarul este des menționat în literatură, în cărți religioase și în poezii mitologice.
Laptele de măgăriță a ocupat un rol proeminent în antichitate, iar astăzi revine în forță ca aliment funcțional pentru alimentația umană a mileniului al treilea. În lumea antică, laptele de măgăriță era folosit pentru alimentația nou-născuților care nu puteau beneficia de laptele mamelor lor. În ziua de azi laptele de măgăriță este un aliment care trezește un interes din ce în ce mai mare celor interesați de o alimentație sănătoasă și se preconizează că va fi din ce în ce mai folosit pe viitor.
Laptele de măgăriță ca elixir pentru îngrijirea pielii
Diferite narațiuni pot fi citate pentru a demonstra că povestea măgarului este indisolubil legată de cea a oamenilor. Laptele de măgăriță în uz cosmetic poate conta pe patru mărturii celebre: Cleopatra, Poppea, Messalina și Paolina Bonaparte. Se spune că Cleopatra, regina Egiptului Antic, obișnuia să se scufunde în lapte de măgăriță pentru a-și păstra frumusețea intactă și pentru a-și menține pielea impecabilă. Legenda spune că aceasta deținea o fermă de 700 de măgărițe care îi furnizau cantitatea de lapte necesară pentru băile ei de înfrumusețare zilnice.
Se pare că și Poppea, cea de-a doua soție a împăratului roman Nero, la care se referă Pliniu cel Bătrân, descriind virtuțile acestui lapte pentru piele avea același obicei ca și Cleopatra: Se crede că laptele de măgăriță netezește ridurile de pe piele, face pielea feței mai moale și mai albă.
Poppea, soția împăratului roman Nero, a transformat băile în lapte de măgăriță într-o adevărată modă și pentru a-și îngriji pielea așa cum își dorea, a profitat de campaniile soțului ei și a adus turme de măgari în Roma.
Messalina, împărăteasă romană, soția împăratului Claudius I (10 î.Hr.–54 d.Hr.), folosea măști faciale cu felii de pâine înmuiate în lapte de măgăriță. Pauline (1780–1825), sora lui Napoleon Bonaparte, ar fi folosit și ea lapte de măgăriță pentru a-și menține frumusețea pielii.
Laptele de măgăriță ca super aliment
Dar laptele de măgăriță a fost întotdeauna folosit din cele mai vechi timpuri și ca aliment, nu doar ca elixir magic pentru piele. De fapt, Herodot, în secolul al V-lea î.Hr., îl descria ca o băutură hrănitoare. Hipocrate (460–370 î.Hr.), părintele medicinei, a fost primul care a descris virtuțile medicinale ale laptelui de măgăriță. El a prescris lapte de măgăriță pentru numeroase afecțiuni, cum ar fi probleme cu ficatul, edeme, sângerări nazale, otrăviri, boli infecțioase, vindecarea rănilor și febră.
În epoca romană, laptele de măgăriță era folosit ca remediu universal: Pliniu cel Bătrân (23–79 d.Hr.), în lucrarea sa enciclopedică Naturalis Historia, a descris pe larg beneficiile sale pentru sănătate. Pliniu scrie despre 54 de utilizări medicinale ale laptelui de măgăriță, variind de la utilizarea lui ca substanță anti venin sau ca ameliorare a iritațiilor externe (pentru mâncărime) până la utilizarea acestuia sub formă de pomadă (unguent) pentru ochi. El afirmă că laptele de măgăriță este cel mai eficient ca medicament, urmat de laptele de vacă și apoi de cel de capră.
În perioada Renașterii, laptele de magarita a atras din nou atenția înțelepților vremii, când Francisc I, regele Franței, la sfatul medicilor săi, a început să folosească lapte de măgăriță pentru a se recupera după o boală lungă. Există diverse mărturii referitoare la eficacitatea laptelui de măgăriță. Celebrul naturalist francez Georges-Louis Leclerc (1707–1788) a subliniat beneficiile laptelui de măgăriță în Histoire Naturelle.
În secolul al XIX-lea, tot în Franța, practica prinderii bebelușilor orfani direct de sfarcul măgarului pentru a fi alăptați a fost pomenită în lucrarea „Hôpital des Enfants Assistés” a doctorului Parrot.
În secolul al XIX-lea, în marile orașe europene, era ușor să dai peste negustori care vindeau direct lapte de magarita. Societatea elegantă a vremii consuma regulat această băutură prețioasă, în timp ce familiile cu venituri mici o ofereau doar copiilor bolnavi sau adulților în vârstă obosiți și slabi. În această perioadă, laptele de măgăriță începe să fie folosit în mod regulat pentru alăptare.
Până în secolul al XX-lea, laptele de măgăriță era vândut ca hrană pentru bebelușii orfani, copiii cu diferite afecțiuni, oamenii bolnavi și bătrânii. Din acest motiv, mai multe ferme de măgări au apărut în Italia, Belgia, Germania și Elveția.
Laptele de măgăriță a fost folosit până la începutul secolului XX ca înlocuitor al laptelui matern. Mărturia prof. Charles Porcher (1827–1933) de la Școala Veterinară din Lyon, Franța, arată că practica era încă răspândită în 1928, dar într-o măsură mai mică.
Laptele de măgăriță ca tonic administrat bolnavilor de COVID 19
În 2022 o publicație chineză povestește cum Francinah Chennapragada, o pacientă care a suferit complicații care au adus-o până în pragul paraliziei după infecția cu COVID-19 în iulie, a reușit să se recupereze consumând zilnic lapte de măgăriță, în cantitate mare, pentru o scurtă perioadă de timp.
“În timpul celor zece zile de carantină am fost bine. Dar am întâmpinat probleme serioase după aceea. Nici măcar nu puteam să merg și eram într-o stare constantă de epuizare cronică”, a declarat Chennapragada pentru Xinhua.
După patru săptămâni în care a fost internată în diferite spitale, ea încă simțea că ceva nu era în regulă cu corpul ei. „La spitale, medicii mi-au făcut analize de sânge și mi-au verificat rinichii, dar nu au găsit nimic în neregulă”, a explicat ea.
Cu toate acestea, după trei zile în care a consumat 6 sticle de lapte de măgăriță Chennapragada a spus că a început să se simtă normală pentru prima dată de când a fost testată pozitiv pentru COVID-19.
“Pot să merg din nou, fac și exerciții fizice ușoare. Chiar aștept cu nerăbdare să mă întorc în Francistown pentru a mă alătura soțului meu”, a spus ea veselă.
Faptul că oamenii recurg la remedii tradiționale în cazul infecției cu COVID-19 nu a fost o surpriză pentru oameni de știință precum Wame Boitumelo, un specialist în domeniul lactatelor la Universitatea de Agricultură și Resurse Naturale din Botswana.
“COVID-19 a încurajat o mulțime de oameni să caute remedii alternative, în special cele consacrate. Generația mai în vârstă poate chiar povesti cum își să ofere copiilor lapte de măgăriță pentru a trata afecțiuni precum tusea convulsivă”, a spus Boitumelo.
Încă mai sunt necesare multe cercetări pentru a stabili beneficiile laptelui de măgăriță asupra sănătății umane, dar testele de laborator au demonstrat că laptele de măgăriță are o formulă chimică foarte apropiată de laptele uman. Cu alte cuvinte, el conține mai multe proteine din zer și mai puține grăsimi, ceea ce îl face mai ușor de digerat. Proteina din zer ajută la lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Lactoza furnizează cea mai mare parte a energiei.
Pentru a crește producția de lapte de măgăriță în țară și pentru a avansa producția de produse din lapte de măgăriță în cazul provocărilor recente, Boitumelo a îndemnat oamenii de știință locali să întreprindă cercetări aprofundate cu privire la modul de creștere a producției de lapte per animal, așa cum produce o măgăriță, aproximativ un litru de lapte pe zi.
Visagie, fondatorului companiei Secret Kalahari – o companie care vinde produse din lapte de măgăriță ce îmbunătățesc sănătatea crede în beneficiile laptelui de măgăriță care a fost folosit de-a lungul istoriei pentru calitățile sale cosmetice și medicinale.
Compania pe care a creat-o este acum populară în întreaga lume pentru produsele sale din lapte de măgăriță, cum ar fi: săpunul din lapte de măgăriță, loțiunea cu lapte de măgăriță și exfoliantul pentru față cu lapte de măgăriță și o linie diversă de suplimente alimentare ideale pentru sănătate pentru diabet zaharat, artrită, hipertensiune arterială, disfuncție erectilă și alte afecțiuni.
Familia lui Visagie folosește lapte de măgăriță de peste 200 de ani. Acest obicei a oferit membrilor acesteia o viață lungă și lui i-a salvat chiar viața după ce a fost diagnosticat cu o inimă mărită în 2012.
Visagie a spus că s-a consultat apoi cu bunica sa, care l-a sfătuit să cumpere două măgăriță și să le bea laptele. „Am făcut exact asta timp de patru luni”, a spus el. Când în cele din urmă a mers la controlul final înainte de operație, medicul său l-a scanat și a fost uimit de recuperarea sa.
„La început a tot verificat aparatul crezând că ceva nu era în regulă, apoi m-a întrebat ce am folosit”, a spus Visagie. În urma acestei experiențe, medicul lui Visagie a făcut propriile cercetări și a început să recomande și el pacienților săi lapte de măgăriță pentru diferite afecțiuni.
„Am făcut și eu propriile cercetări. Am dus laptele la Universitatea din Botswana, unde au făcut o analiză care arată că laptele de măgăriță conține 1% grăsime. Și din acest procent 40% îl reprezintă acidul oleic, care este foarte bun pentru sănătatea umană”, a explicat el.
„Vânzările au scăzut anul trecut din cauza pandemiei, dar anul acesta lucrurile s-au mai bine. Combo-ul nostru de întărire a sistemului imunitar a înregistrat vânzări de la cei care doresc să se protejeze de COVID-19. Inclusiv fiica mea care și-a revenit acum după infecție”, a mai spus el.
Laptele de măgăriță nu este recomandat ca un remediu împotriva infecției cu COVID-19, dar este un bun stimulator imunitar care poate ajuta o persoană să lupte mai bine împotriva virusului.
Cum se consumă laptele de măgăriță?
Poți să consumi lapte de măgăriță în mod regulat, zi de zi, în loc de lapte de vacă. Laptele de măgăriță nu are un gust puternic și este ușor de acceptat de aproape orice consumator de lapte.
Pe de altă parte, dacă nu îți permiți și vrei să te limitezi doar la o cură cu lapte de măgăriță pentru a-ți fortifica organismul, poți consuma 150-200 ml de lapte crud, pe stomacul lor, la prima oră a dimineții, zi de zi, pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile.
Avem noroc că în România nu există legi care să interzică comercializarea laptelui crud și de aceea putem cumpăra lapte de măgăriță proaspăt, direct de la sursă, pe care să-l consumăm exact așa cum este el cel mai valoros.
Cât de eficientă este o cură cu lapte de măgăriță vara?
Vara bate la ușă și pentru că tocmai acum este sezonul laptelui premium de măgăriță, când măgărițele au dat naștere puișorilor lor și la ferme se colectează lapte foarte prețios, probabil că te gândești cât de eficientă ar fi o cură cu lapte de măgăriță? Dar răspunsul este foarte simplu. O cură cu lapte de măgăriță este la fel de eficientă acum, precum în tot restul anului, pentru că acțiunea acestui aliment minune asupra organismului nu este influențată de temperatura de afară sau de anotimp.
Ba mai mult, dacă îți dorești să te pregătești cum se cuvine pentru anotimpul rece, ar fi poate chiar mai bine să ții o cură cu lapte de măgăriță acum, mai ales când poți procura lapte de o calitate superioară. Laptele de magarita întărește sistemul imunitar datorită conținutului său ridicat de imunoglobuline, niște substanțe care au un rol important în protecția organismului împotriva infecțiilor.
De asemenea, laptele de măgăriță este bogat în nutrienți precum proteine, grăsimi sănătoase, vitamina A, vitamina B2 și vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, fier și zinc. Toate aceste substanțe contribuie la menținerea sănătății organismului și funcționării lui în stare optimă.
Mai trebuie să adăugăm faptul că laptele de măgăriță are și proprietăți antiinflamatorii. Cercetătorii susțin că el poate reduce intensitatea simptomelor determinate de bolile care determină inflamații ca de exemplu artrita reumatoidă, afecțiunile intestinale, dar și răcelile de sezon.
Datorită tuturor lucrurilor menționate mai sus, laptele de măgăriță este exact ce ai nevoie pentru a-ți fortifica organismul și a-l pregăti din timp pentru sezonul rece.
Cât durează efectele unei cure cu lapte de măgăriță?
O cură cu lapte de măgăriță durează aproximativ o lună, iar efectele sale se pot observa chiar și până la jumătate de an de la încheierea sa. După aceea, poți să reiei practica și să te bucuri din nou de toate beneficiile laptelui de măgăriță asupra organismului tău.
Poți bineînțeles să introduci laptele de măgăriță și în alimentația ta de zi cu zi. Îl poți consuma ca atare în locul oricărui alt lapte pe care îl preferi, sau îl poți folosi ca ingredient în preparate precum: smoothie-uri, înghețată, prăjituri ș.a.m.d.
Întrucât formula sa chimică este foarte similară cu cea a laptelui matern, nu te expui la niciun fel de risc dacă consumi lapte de măgăriță zilnic. Cu toate acestea, fiind vorba de un aliment atât de valoros și atât de greu de procurat, cel mai bine ar fi să-l privești ca pe un medicament și să-l tratezi ca atare ca să te bucuri din plin de tot ce are el de oferit.
Așadar, pentru cele mai bune rezultate, consumă lapte de măgăriță dimineața, pe stomacul gol, aproximativ 200 de mililitri pe zi, timp de o lună. De asemenea, optează pentru lapte de măgăriță proaspăt, adus direct de la fermă în recipiente care să-i păstreze intacte calitățile sale originale și nu-i altera compoziția preparându-l termic sau amestecându-l cu alte alimente.
Astfel, vei putea observa cel mai ușor diferențele de după cura cu lapte de măgăriță, iar organismul tău se va simți revigorat și mai puternic!
Tu ai încercat până acum laptele de măgăriță? Ai vrea să încerci un astfel de lapte pentru a-ți fortifca sănătatea?
Îl poți achiziționa online direct de la productor, de la următorul link Lapte De Măgăriță Crud – 500 ML