producători bere România
Fabricat Separator

Tot ce trebuie să știi despre berea artizanală și arta creării ei

Berea artizanală este o bere fabricată în cantități mici, după rețete și metode tradiționale, dar extrem de apreciată pentru amatorii de bere bună, care preferă berea selectă, în ediție limitată. Încă un motiv pentru care mulți preferă berea artizanală este formula ei aparte, o rețetă fără conservanți și aditivi chimici, motiv pentru care care acest tip de bere are un gust cu totul și cu totul natural.

Spre diferență de berea produsă angro, berea artizanală are o aromă mai puternică și conține mai puțin acid. De asemenea, ea se produce prin fermentație naturală și poate fi făcută și în casă pentru plăcerea întregii familii. 

Principalele ingrediente din care se fabrică berea artizanală sunt malțul de prima clasă și apa de izvor, precum și hamei de cea mai bună calitate. Se mai pot adăuga și alte ingrediente, dar acestea diferă în funcție de rețeta aleasă.

Cum se prepară berea artizanală?

Prima etapă a procesului de fabricare a berii artizanale este brasajul. Acesta reprezintă operația de amestecare a malțului și a cerealelor măcinate în apă fierbinte. Urmează apoi filtrarea mustului – o etapă în care se separă mustul de malț, succedată apoi de răcirea mustului de malț realizată prin folosirea unui sistem de răcire care permite o răcire rapidă a mustului în vederea păstrării calității sale. 

Pentru demararea procesului de demonstrație se adaugă mai întâi drojdie și apoi se așteaptă aproximativ o săptămână pentru obținerea produsului dorit. Bineînțeles, perioada de fermentație, la fel ca și ingredientele berii artizanale pot diferi în funcție de rețetă. 

Ulta etapă, maturarea sau fermentația secundară este etapa în care berea se transferă în sticle, se introduce zahăr pentru a se forma dioxidul de carbon. Această etapă durează aproximativ câteva săptămâni și în timpul ei se formează în bere o serie de substanțe importante care dau berii aroma ei specifică.

Cum a apărut berea artizanală?

Berea este una din cele mai vechi băuturi din întreaga lume. De fapt, dintre băuturile alcoolice produse de om, ea s-ar putea să fie chiar cea mai veche. Oamenii de știință au descoperit dovezi incontestabile care demonstrează că și locuitorii Egiptului Antic sau cei din Mesopotamia se delectau cu bere chiar și acum 8000 de ani. Este foarte probabil ca berea din vechime să nu semene foarte cu licoarea pe care o iubim atât de mult în ziua de azi, dar chiar și așa există câteva constante.

De exemplu, încă din cele mai vechi timpuri când oamenii au început să cultive cereale, una din principalele întrebuințări ale orzului era aceea de a prepara o băutură fermentată, de cele mai multe ori folosindu-se drojdia de bere – Sacharomyces cerevisiae. 

Până în secolul al XIX-lea, nu se cunoșteau prea multe despre rolul berii pentru organism, dar chiar și în aceste condiții, maeștrii berari produceau bere de secole și au perfecționat procesul până l-au adus la forma perfectă în care se produce în ziua de azi. De-a lungul timpului, breslele berarilor de pretutindeni în lume au dezvoltat o cunoaștere empirică cu privire la bere și abilități practice extraordinare.

Un lucru foarte interesant cu privire la bere este rolul jucat de această băutură în limitarea efectelor epidemiilor prin simplul fapt că apa folosită pentru fabricarea ei era mai întâi fiartă – sterilizată – omorându-se astfel mai întâi toți agenții patogeni care se regăseau în apele contaminate. 

Surprinzător sau nu, au existat și perioade în istoria omenirii când era mai sănătos să bei bere decât apă, întrucât apa de băut la care aveau acces oamenii de rând era mai mult mai murdară decât apa care curge în casele noastre în ziua de azi.

Am putea împărți popoarele în funcție de preferința lor pentru o anumită băutură alcoolică. Unele sunt mai predispuse la a consuma vin, în timp ce altele preferă berea. Acolo unde vinul era prima variantă, s-a dezvoltat intens cultura berii, iar breasla berarilor a căpătat astfel funcții importante în cadrul societății. 

Nu mai există în ziua de azi bresle de berari, dar în multe țări putem găsi o industrie foarte dezvoltată a berii, care a contribuit masiv la dezvoltarea civilizației și a facilitat tranziția către epoca modernă. 

Acum aproape toată disponibilă în magazine, de la marile branduri de bere, se produce prin aceeași metodă de fermentație numită Iager, o metodă în care se folosește o variantă specială de drojdie de bere, maturată la temperaturi scăzute. 

Până acum 150 de ani berea se producea preponderent printr-o altă metodă de fermentație numită Ale. Ale era un tip de fermentație la temperatura ambientală cu Saccharomyces cerevisiae. Încă se mai folosește această metodă de fabricare a berii, dar la scară mult mai mică, de către producători care respectă tradiția și produc ceea ce numim bere artizanală.

Există o singură bere adevărată?

Mulți din producătorii de bere din ziua de azi promovează ideea că singura bere adevărată este cea produsă exclusiv din malț – orz, apă și hamei. Dar această idee se bazează de fapt pe Legea purității berii – Reinheitsgebot – a cărei cea mai cunoscută variantă circula în Bavaria în anul 1516 și circula în diverse forme în regiunile controlate de Sacrum Imperium Romanum. 

Se crede că setul de reguli care compunea legea purității berii a fost adoptat din cauza faptului că mulți berari obișnuiau să altereze berea folosind în loc de orz alte ingrediente mai ieftine. S-ar putea pe de altă parte ca setul de reguli să fi avut ca obiectiv și protecția stocului de grâu și secară, cereale atât de necesare pentru producerea pâinii.

În contextul societății actuale, Legea purității berii poate fi privită și ca o lege menită să protejeze consumatorului, într-o perioadă în care se punea mai mult accent pe ideea de a nu muri de foame decât pe bogăția sortimentelor de alimente puse pe masă. Trebuie să ne gândim și la faptul că în acele vremuri, pe vechiul continent nu existau încă cartofi și atunci populația nu putea beneficia de atât de sățiosul amidon care potolește cu succes foamea. 

Celebra măsură luată pentru pentru protecția rețetei berii a condus la formarea a două filozofii diametral opuse în special în spațiul germanic. Astfel, oamenii de atunci numeau berea creată după rețeta foarte simplă și clară impusă prin lege bere de sorginte germană și pe cea creată cu diferite cereale și chiar și fructe sau plante aromatice bere belgiană.

Dacă întrebi orice băutor de bere ce gust are berea, îți va zice cel mai probabil că de hamei, dar de fapt, inconfundabilul gust de bere este dat de combinațiile de molecule rezultate din metabolismul drojdiilor folosite ca materie primă și uneori plante aromatice în cazul berii la care se folosesc și alte ingrediente.

Berea comercializată în ziua de azi este produsă în proporție de 90% de companii multinaționale. În România marea majoritate a fabricilor de bere au fost comasate sub câteva mărci și acum mai toată berea care era odată produsă de români este fabricată de firme mari din străinătate. De aceea, majoritatea brandurilor consacrate de bere de pe piață au licori cu un gust asemănător.

Din fericire există însă și segmentul berii artizanale care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare foarte rapidă, satisfăcând astfel așteptările și poftele celor care doresc și alt tip de bere decât ce pot cumpăra din magazine. 

Berea artizanală pe platforma FabricatinRO

Pe platforma noastră FabricatinRO promovăm intens producătorii de bere artizanală. Ne place berea artizanală nu doar ca aromă, ci și ca simbol pentru cultura românească. Privim berea artizanală, ca și toate celelalte produse artizanale românești ca o expresie a cugetului liber, a dorinței de mai mult și mai bun, o expresie a diversității. 

Ți-e poftă de bere artizanală? Hai să ciocnim un pahar de bere Zăganu, AltGUST sau Capra Noastră, sau să ne dăm întâlnire la Casa Berarilor Artizani Iași unde ne așteaptă peste 50 de sortimente de bere artizanală premium, în mare parte românească, dar și câteva branduri de peste hotare.