Tot mai multe produse “tradiționale” apar pe piață, dar oare toate sunt așa cum sunt prezentate în reclamă? Trebuie să fim atenți la ceea ce cumpărăm, să acordăm timp informării, pentru a fi conștienți de ceea ce achiziționăm, pentru că altfel, ca și clienți, vom fi în permanență vulnerabili.
Un produs tradițional românesc este realizat 100% din materii prime locale. Are la bază o rețetă sau o modalitate de prelucrare tradițională, doar așa rezultatul va fi unul autentic, diferit de celelalte produse de pe piață. Agricultura tradiţională presupune practici agricole care s-au păstrat de-a lungul anilor şi tehnici care nu au fost preluate din agricultura modernă. Agro-ecosistemele tradiţionale sunt caracterizate prin utilizarea în mod responsabil atât a resurselor domestice (plante cultivate şi animale crescute în gospodării), cât şi a resurselor din afara fermei (plante medicinale, fructe de pădure, resurse piscicole).
Un produs tradiţional autentic este unul înregistrat sub denumirea de specialitate tradițională garantată. Pentru a-şi putea înregistra produsul drept specialitate tradiţională garantată, un producător trebuie să depună, la sediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) a judeţului în care realizează produsul, o Cerere de Înregistrare, care include: caietul de sarcini, o fotografie a produsului și un buletin de analiză emis de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ceea ce îi permite producătorului să folosească logo-ul național, în partea de sus având însemnul de “Produs Tradițional”, iar în partea de jos “România” pe un fundal tricolor.
Caietul de sarcini trebuie să cuprindă informaţii referitoare la numele produsului alimentar, indicaţia geografică, descrierea produsului alimentar, delimitarea ariei geografice, dovada faptului că produsul alimentar e originar din aria geografică delimitată, descrierea metodei de obţinere a produsului alimentar, trasabilitatea produsului, elemente care justifică legătura între caracteristicile produsului şi aria geografică menţionată. De asemenea, caietul de sarcini trebuie să cuprindă descrierea caracteristicilor tradiţionale (reţetă, ingrediente, mod de preparare).
Consumul acestor produse este în creștere, de aceea au apărut tot mai multe magazine specializate în comercializarea produselor bio și tradiționale. Fie că prefer cumpărăturile online, sau pe cele fizice, informează-te înainte de a da banii, pentru că unele produse s-ar putea să aibă doar denumirea de tradițional din cauza rețetei sau a genului de produs; urmărește certificările pe care acel produs le are pentru a te asigura că vei cumpăra ceva tradițional.
Dacă nu ești convins că un produs este tradițional, cel mai bine e să pui întrebări vânzătorului sau la punctul de achiziționare. Este dreptul tău să afli detalii despre produsele pe care vrei să le cumperi, iar responsabilitatea vânzătorului de a-ți răspunde. Afla mai multe despre produse tradiționale românești