Poiana, un brand romanesc fabricat in Bulgaria

Creata si lansata in anul 1995 de catre Kraft Foods Romania, ciocolata Poiana a fost ani la rand  numarul 1 in topul preferintelor consumatorilor romani. Marca Poiana este cunoscuta de 98% dintre consumatorii romani, dar din pacate ea nu se mai fabrica in Romania…

Cateva cuvinte despre istoria brandului Poiana

Istoria a inceput in 1899, cand in Brasov se inagura „Prima Fabrica de Bomboane si Ciocolata din Transilvania”. Micuta fabrica a supravietuit celor doua razboaie mondiale si s-a extins incepand cu anul 1921. Ea a reusit in 6 ani sa isi dubleze capacitatea de productie. Anul 1922 este anul cand fratii Stollwerk din Bratislava deschid o alta fabrica de ciocolata in Brasov.

In anul 1954 cele doua fabrici se unesc sub numele de Dezrobirea. In urmatorii ani isi schimba denumirea si continua sa produca bomboane si ciocolata, iar in anul 1990 devine societate pe actiuni.

In 1994 compania Kraft Foods, o a doua mare companie din lume din domeniul produselor alimentare se hotaraste sa investeasca in Romania. Ea a achizitionat fabrica brasoveana si oferind timp de 10 ani aproximativ 700 de locuri de munca.

„Poiana este o marca extraordinara. Ciocolata Poiana a fost lansata in anul 1995 si a devenit rapid lider de piata in segmentul de ciocolata. Poiana este cea mai cunoscuta marca de ciocolata din Romania, mentinandu-si pozitia in topul preferintelor consumatorilor romani, prin faptul ca de peste 10 ani le ofera produse si ambalaje noi, inovatoare, de o calitate ce vine in intampinarea necesitatilor si asteptarilor acestora. Poiana este prima alegere a consumatorilor. Produsa la Brasov dupa o reteta elvetiana, Poiana are la baza experienta si cunostintele celor mai buni producatori de ciocolata din lume”, declara in 2005 Peter Mueller, Managing Director Kraft Foods Romania.

De ce nu se mai produce la noi aceasta ciocolata?

Din nefericire si ca o urmare a crizei economice din anii 2008-2009, fabrica din Brasov si-a incetat activitatea iar produsele Poiana mentinandu-se pe piata romaneasca, fiind insa importate din Bulgaria.

In 2013 „Kraft Foods Romania” si-a schimbat numele in „Mondelēz Romania”. Aceasta are in portofoliu si marcile Jacobs, Nova Brazilia, Milka, Poiana, Africana, LU Pepito, LU Pimas, Barni si Oreo.

In concluzie Poiana nu se mai fabrica in Romania. De aceea, gandeste-te de doua ori inainte sa cumperi daca vrei sa cumperi ciocolata romaneasca. Tu alegi traseul banilor munciti de tine!  Nu fi indiferent, alege produsele fabricate in Romania si doar asa putem spera la un trai mai bun.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: