Ți s-a întâmplat vreodată să pui murături și măcar câteva borcane să-ți rămână în cămară, nedesfăcute, doar pentru că nu prea ai avut cu ce să le mănânci? Nu ești singurul român căruia i s-a întâmplat așa ceva! Chiar și noi am mai pus murături sau am cumpărat de câteva ori și am rămas cu ele, iar asta nu o dată, ci de nenumărate ori.
Pe de altă parte, au fost și ani în care nu ne-am mai lăsat deloc duși de val și atunci, din prea multă precauție, ne-am ales în final cu prea puține. De aceea, am ajuns la concluzia că nu cantitatea este problema, ci faptul că nu suntem suficient de creativi în legătură cu meniurile noastre, astfel încât să gătim suficient de des mâncăruri care se potrivesc bine cu murături asortate sau chiar au murături asortate ca ingrediente de bază.
Astfel, pentru a ne adresa acestei probleme în mod corespunzător, am luat legătura cu Laurus Lucian de la Cămăra Laurus și l-am întrebat ce să mai gătim astfel încât să nu mai ajungem vreodată în situația de a spune că nu am avut cu ce să ne mâncăm murăturile.
Cu ce să mânânci murături asortate?
Murăturile asortate românești, mai ales cele de la Cămara Laurus, precum gogonelele, conopida, varza ori castraveții, se potrivesc de minune cu mâncărurile iubite de români, gătite acasă, așa cum se obișnuiește în fiecare familie în parte, precum: cartofii prăjiți, pilaful, piureul de cartofi sau alte legume, mâncarea de fasole sau cu carnea la grătar.
Dar dacă așa gătești în mod obișnuit, și tot nu reușești să consumi atât de multe murături asortate pe cât îți propui, iată la ce poți folosi legumele astfel conservate.
3 Rețete cu varză murată
Budincă de varză acră cu orez
Îți vine să crezi sau nu, cu varză murată poți să gătești și alte mâncăruri delicioase cu excepția celebrelor sarmale românești, ca de exemplu, o delicioasă budică de varză cu orez. Pentru o astfel de delicatesă ai nevoie de:
- o varză acră;
- patru ceșcuțe de orez;
- două linguri de untură;
- 50 grame de unt;
- 150 grame de smântână;
- două linguri de pesmet;
- două ouă;
- piper.
Taie varza în fâșii cât mai subțiri, spal-o ca să mai reduci din cantitatea de sare pe care o conține, stoarce-o bine și apoi călește-o în grăsime. Fierbe bine orezul și apoi scurge-l complet de apă. Pe urmă, unge cu unt o tavă de prăjitură și presară pesmet. Așează apoi un rând de apă și unul de orez, presărând pesmet între straturi. Când ai terminat, toarnă smântâna, pesmetul rămas, restul de unt și apoi coace preparatul. Când totul e aproape gate, bate ouăle, toarnă-le peste budincă și pune din nou preparatul la cuptor până se rumenește frumos. La final, ar trebui să-ți urăm poftă bună, dar știm că nu va fi nevoie!
Chifteluțe de varză și mărar
Poți face chifteluțe din orice legume și cu siguranță vor ieși delicioase. Dar ai încercat vreodată să le gătești cu varză murată? Pentru astfel de chifteluțe ai nevoie de:
- o varză mică;
- un ou;
- 2-3 linguri de făină;
- piper;
- sare;
- o linguriță de mărar;
- pătrunjel tocat;
- miezul de la o pâine;
- 3 linguri de untură.
Toacă varza, iar dacă ai o mașină de tocat, ar fi și bine s-o folosești pentru a obține o varză cât mai fină. Amestecă apoi varza tocată cu cu ou, văină, verdeață, miez de pâine înmuiat bine în apă și stor apoi, sare și piper și fă chifteluțe pe care să le prăjești apoi în untură. Servește preparatul ca aperitiv la cinele în familie și cu siguranță vei primi numai complimente!
Rulouri cu varză și cârnăciori
Îți plac covrigii cu tot felul de umpluturi? Bineînțeles că da, cui nu? Dacă nu te mai saturi de ei și nu îți sunt suficienți cei pe care îi cumperi zi de zi în drum spre muncă, atunci cumpără câțiva cârnăciori cabanos și pune la treabă varza aceea murată care zace în cămară. Pentru rulouri cu varză și cârnăciori ai nevoie de:
- un pachet de aluat de plăcintă;
- 300 grame de varză acră;
- 500 grame de cârnăciori cabanos;
- 20 grame de unt;
- un gălbenuș;
- o lingură de ulei;
- pătrunjel.
Crestează și prăjește cârnăciorii în ulei. Când s-au prăjit bine, adaugă și varza tăiată fidea, precum și pătrunjel tocat mărunt și mai călește puțin preparatul. Taie aluatul în patru, fă portofele, așează-le în tava de copt și ungele cu gălbenuș bătut. Apoi coace-le la cuptor și servește-le calde. Sunt atât de bune că nu vor avea timp să se răcească!
3 Rețete cu castraveți murați
Salată aperitiv cu ficăței de pui
Castraveții murați sunt pur și simplu delicioși în salate. Probabil că și tu ai folosit castraveți murați pentru a pregăti salată de beof, dar mai există multe alte rețete de salate la care castraveții merg de minune.
Pentru salata aperitiv cu castraveți murați și ficăței de pui ai nevoie de:
- 500 grame de ficat de pui;
- condimentele preferate, după gust;
- 4 linguri de ulei de măsline;
- 6 ouă;
- 2 morcovi mari;
- 2 cepe mari;
- 200 grame de castraveți murați;
- 100 grame de maioneză;
- sare;
- piper.
Dacă ai de gând să servești această rețetă la un eveniment sau cu orice altă ocazie specială, ar fi bine să te apuci de gătit cu o zi înainte, ca să pui salata la frigider să dai voie rețetelor să se întrepătrundă. Dar dacă ți-e poftă de ceva bun și rapid acum, poți pregăti imediat această salată și apoi să te bucuri de gustul ei bogat și foarte bine echilibrat.
Mai întâi călește ficățeii cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline și apoi taie-i cubulețe; scurge bine bine castraveții murați și taie-i cubulețe; fierbe ouăle tari, curăță-le și taie-le și pe ele; dă morcovii pe răzătoarea mică; taie și ceapa solzișori, așa crudă cum e și apoi amestecă totul cu maioneză. Poftă mare!
Ruladă cu castraveți murați, carne, cașcaval și ouă
Nu te-ai săturat de aperitive cu murături asorate? Ei bine, atunci mai avem o propunere pentru tine. Ce spui de o ruladă cu castraveți murați carne, cașcaval și ouă? Cu alte cuvinte, cam tot ce place la români într-un singur preparat delicios. Iată ce ai nevoie pentru o asemenea bunătate:
- 800 grame de cotlet de porc;
- 3 ouă fierte;
- 150 grame de cașcaval;
- 100 grame de castraveți murați;
- sare;
- piper;
- ulei vegetal.
Taie cotletul în așa fel încât să obții o fâșie de carne cât mai întinsă, ce poate fi rulată bine. Apoi, acoperă-l cu o folie de plastic, bate-l cu un ciocănel pentru șnițele și la final condimentează-l. Ouăle fierte, cașcavalul și castraveții murați dă-le toate pe răzătoare și presară-le apoi peste carne. Rulează totul și leagă bine cu o sfoară. Așează preparatul final pe o tavă bine unsă cu ulei și bagă-l la cuptor până se rumenește. Când e gata, poți să-l tai și să-l servești. Te asigurăm că va fi absolut delicios!
Mâncare de castraveți murați cu carne
Murăturile asortate se potrivesc de minune cu carne, mai ales de porc. Dacă îți surâde ideea, pentru preparatul următor ai nevoie de:
- 500 grame de carne tocată de porc;
- 500 grame castraveți murați;
- 200 mililitri de suc de roșii;
- o ceapă mare;
- 2 linguri cu ulei;
- cimbru;
- mărar;
- sare;
- piper;
- aproximativ jumătate de litru de apă caldă.
Gustă mai întâi castraveții ca să vezi cât sunt de sărați. Dacă îți plac așa cum sunt, lasă-i așa, iar dacă ți se par prea sărați fierbe-i câteva minute ca să iasă sarea din ei. Apoi, toacă bine ceapa și călește-o pentru câteva minune. După ce ai călit bine ceapa, adaugă carnea și călește-o și pe aceea până își schimbă culoarea. După aceea, toarnă apa, fierbe până se înmoaie carnea și când devine moale adaugă castraveții tăiați rondele. Mai fierbe puțin până se înmoaie și castraveții, adaugă sucul de roșii, mai fierbe un sfert de oră, adaugă condimentele și e gata!
Te invităm să citești în continuare pe blogul nostru 10 rețete cu tăiței de casă . Vei putea afla totul despre cele mai gustoase rețete culinare românești cu tăiței de casă.