Ce tip de material se alege pentru o izolarea locuinței? Izolarea locuinței reprezinta cea mai buna modalitate prin care proprietarul unei case alege să își crească confortul, atât termic, cât și cel fonic. Însă, pe lângă confort, cel mai mare avantaj adus de izolarea locuinței consta în faptul că se vor reduce cheltuielile privind consumul de energie termică. De fapt, izolarea întregii case reprezintă o soluție extrem de eficientă, comportându-se ca un agent termic ce blochează pierderea de cantități însemnate de energie din imobil.
O izolație termică proastă poate avea efecte negative asupra ocupanților unei locuinței. Atunci când se dorește construirea unei case sau reabilitarea sa, proprietarul trebuie să ia în calcul cea mai bună modalitate de izolare a locuinței, astfel încât să îmbunătățească condițiile de trai ale ocupanților, dar să contribuie și la reducerea facturilor de pe urma consumului de energie.
De ce apar pierderile de căldura?
Pentru a te feri de pierderile de căldura din interiorul locuinței către exterior, indicat este sa izolezi imobilul din punct de vedere termic.
Astfel, pentru a înțelege de ce are loc acest proces, cel de pierdere a căldurii, trebuie sa aflam care este “știința” căldurii: după cum se știe deja, căldura se deplasează în trei moduri diferite, prin procese cunoscute sub numele de conducție, convecție si radiație. Cunoscând acest lucru, este ușor de observat de ce se pierde căldura din locuința personala:
- Locuința este plasată pe sol rece sau direct pe roca, astfel că, prin procesul de conducție, căldura se pierde;
- Căldura se deplasează prin conducție chiar și prin pereții solizi ai casei, dar și a acoperișului acesteia. Astfel, la exterior, pereții și acoperișul au temperaturi mai ridicate decât cele din atmosfera din jurul lor, astfel ca aerul rece din apropiere se încălzește și se pierde prin convecție.
Pe scurt, o locuința radiază în mod constant căldura în atmosfera. Însă, cu cât se pierde mai multă căldură, cu atât interiorul locuinței va fi mai rece, ceea ce înseamna că va crește consumul de energie şi cu cât se folosește mai multă energie, care implică arderea unor combustibili, cu atât se va elimina mai mult dioxid de carbon în atmosfera.
Cu alte cuvinte, izolarea termica a locuinței poate fi considerat un proces prin care se îmbunătățesc condițiile de mediu, acest procedeu de izolare fiind mai prietenos cu mediul, reducându-se emisiile cu CO2 in atmosfera.
Polistirenul – alegerea meșterilor în izolarea locuinței
Mai bine de 35% din căldura dintr-o încăpere se pierde prin intermediul pereților exteriori, aproape 25% prin acoperiș, 15% prin uși si 15% prin pardoseala, dar si 10% prin ferestre. De aceea, este foarte important sa se aleagă cel mai bun material în izolația termica a locuinței, astfel încât aceste valori sa se reducă semnificativ.
Beneficiile izolării locuinței sunt extrem de cunoscute dar, cu toate acestea, exista o serie de întrebări care chinuie consumatorii atunci când vine vorba de alegerea materialului folosit în izolația casei: “Ce material trebuie sa folosesc? Care izolează mai bine? Care e mai bun? Folosesc polistiren extrudat/ expandat sau vată de sticla/ bazaltică? etc.”
Potrivit specialiștilor, un imobil poate fi considerat izolat eficient dacă se folosește polistiren. Însă, lucrurile nu stau chiar atât de simplu nici în continuare, deoarece exista doua tipuri majore de polistiren: extrudat si expandat. Astfel, cele doua tipuri de polistiren au modalități de utilizare diferite, fiecare tip de material având domeniul sau de întrebuințare; astfel, odată ce se folosesc în mod corect, proprietarul locuinței poate obține o izolație eficientă şi durabilă.
Care este diferența dintre polistirenul extrudat şi cel expandat?
Pentru un câștig de căldura, dar şi pentru economisirea de pe urmă facturilor la energie, specialiștii recomanda folosirea polistirenului în izolarea imobilului. Cu toate acestea, având în vedere ca nu toată lumea cunoaște ce tip de polistiren este mai potrivit în izolația termica a casei, în continuare, sunt descrise cele doua tipuri de polistiren, dar si care sunt caracteristicile lor principale.
Polistiren extrudat (XPS – Extruded PolyStyrene) este un material cunoscut pentru structura sa mai solidă, fiind mai rezistent la condițiile aspre din natură. În general, polistirenul extrudat este cunoscut şi pentru capacitatea sa de a împiedica pierderile de căldura din interiorul încăperii. Insă, pe lângă calitatea de a fi un bun izolator, acest tip de material are o rezistenţă mecanică extrem de ridicată, dar şi o permeabilitate scăzută la vapori.
Comparativ cu polistirenul expandat, despre care vom aminti în continuare, cel extrudat se recomandă a fi folosit în placarea fundațiilor, a teraselor circulare, a pereților din subsol etc., si astă datorită impermeabilității foarte ridicate. De asemenea, specialiștii atrag atenția ca polistirenul extrudat nu se folosește la placarea fațadelor casei.
Cu alte cuvinte, polistirenul extrudat se folosește, cu precădere, în următoarele situații:
- în izolarea pardoselilor;
- la izolarea fundațiilor şi a soclurilor;
- pentru izolarea teraselor recirculabile;
- în izolarea pereților din subsoluri;
- sau în spatii unde exista umiditate ridicata si agresivitate chimica.
Polistirenul expandat (EPS – Expanded PolyStyrene), asa cum era de asteptat, acest tip de polistiren se foloseste, in general, la izolarea termica exterioara a peretilor casei, dar si la termoizolarea mansardei. De altfel, in acest caz, aspectul care dicteaza pierderile de caldura din exterior consta in grosimea panoului de polistiren: in general, pentru izolarea peretilor casei, specialistii recomanda utilizarea polistirenului expandat cu o grosime de cel putin 10 cm.
Fiind un material cu o porozitate mare şi permeabil la vaporii de apă, polistirenul expandat permite evacuarea vaporilor de apă acumulați în încăperi, direct în atmosfera, pe aceasta cale evitându-se apariția fenomenului de condens.
În plus, cea mai mare caracteristică a polistirenul expandat consta în faptul ca acesta are o conductivitate termica mica, care se traduce cu o capacitate mica a acestui material de a transmite căldura, în momentul în care se confruntă cu diferențe mari de temperatură. Altfel spus, polistirenul expandat nu permite transferul de căldura din interiorul încăperii către exterior.
În ce situații poate fi utilizat polistirenul expandat?
- în izolarea termica a fațadelor si a pereților exteriori (ATENȚIE! nu se folosește polistiren expandat în izolarea pereților subsolurilor);
- în izolarea teraselor necirculabile;
- la izolarea acoperisurilor cu sarpanta realizata din lemn;
- in izolarea fatadelor ventilate.
Care este speranța de viaţa a reabilitării termice?
Izolarea termica a locuinței, cu polistiren, este o soluție ideala de a împiedica pierderile de căldura din interiorul încăperii către exterior. Cu toate acestea, nu se cunosc prea multe detalii cu privire la durata de viata a acestei forme de izolare.
Astfel, specialiștii sunt de părere ca durata de viata a polistirenului este influențata de modul de execuție al lucrării, de structura clădirii izolate, dar şi de calitatea materialului folosit în izolare. Așadar, dacă se dorește că lucrarea să ţină cât mai mult şi să facă faţa condițiilor naturale, specialiștii recomandă utilizarea plăcilor de polistiren cu o grosime cât mai mare, care, pe termen lung, aduce rezultate pozitive.
Cu toate acestea, izolația termica nu poate dura la nesfârșit, însa speranța sa de viata poate fi prelungita si poate rezista în fata condițiilor de mediu mai mult timp, dacă şi lucrarea a fost realizată cum trebuie. Astfel, speranța de viaţă a izolației termice depinde de contactul dintre materialul folosit şi vaporii de apă, variațiile de temperatura, vânt etc.
Vată minerală sau polistiren?
Când dorim sa lucram la izolarea termică a locuinței, ne propunem sa identificam şi să folosim şi cel mai bun material de pe piața, astfel încât sa prelungim durata de viată a întregii lucrări. Cu toate acestea, se pune o întrebare: care este cel mai bun material în izolarea casei?
Indiferent de materialul folosit în izolarea locuinței, cert este ca izolarea termica exterioara contribuie la păstrarea în condiții cât mai bune a pereților casei.
Deși vata minerală se folosește, de asemenea, în izolarea termică a locuinței, majoritatea proprietarilor de case prefera polistirenul în ceea ce privește izolarea casei. Astfel, indiferent de tipul de polistiren, acesta are un preț cu mult mai mic comparativ cu vata bazaltica sau cea minerală. În plus, un alt avantaj în cazul polistirenului, este ca acesta se găsește într-o gamă variată de dimensiuni.
Ce alte beneficii apar în cazul izolației locuinței cu polistiren?
Utilizarea polistirenului în izolarea locuinței înseamna eficientizare termica; pe aceasta cale, locuitorii unei case își sporesc gradul de confort termic. De asemenea, utilizarea polistirenului oferă un grad de durabilitate mai ridicat pereților locuinței oferind, în același timp, un design simplu si unic.
Mai mult decât atât, pe lângă faptul ca polistirenul contribuie la menținerea constanta a temperaturii din încăpere, pe aceasta cale se scad cheltuielile privind consumul de energie, acest tip de izolare termica furnizând o izolare sigura, compacta si eficienta, împiedicând pierderile de căldura. De asemenea, datorita proprietăților unice ale polistirenului, acesta este si un bun izolator fonic, reducând zgomotele provenite din exterior. În plus, meșterii sunt de părere ca polistirenul este un material obligatoriu, ce trebuie folosit în construcții.
Din fericire însa, astăzi, omenirea dispune de foarte multe soluții de izolare a casei, care contribuie atât la reducerea cheltuielilor personale, la creșterea confortului personal, la prelungirea speranței de viata a pereților imobilului, cât şi la reducerea cantității de noxe eliminate în atmosfera, noxe apărute în urma producerii de energie.
Va recomandam si produsele de la fabrica de detergenti Rufino și de pe platforma #fabricatinro puteți comanda online de pe magazinul lor online