Site logo
Salariu Romania Traseul Banilor
Fabricat Separator

Traseul banilor voștri

Am decis să vă vorbim într-un articol despre traseul banilor voștri, capitalismul românesc – care sunt efectele, ce înseamnă o piață competitivă și de ce avem nevoie de susținerea fiecărui român, de ce am găsit noi această idee și am decis să o răspândim în întreaga țară. Noi ne dorim ca toți românii să înțeleagă sistemul economic, drumul banilor din buzunar și ajutorul pe care îl pot da investind în România, ne dorim să schimbăm ceva în această țară!

Salariu România: de ce nu este ca în afară?

Este ușor să te plângi că România nu e ca Germania, sau ca America, că la ei toate merg bine, că sunt locuri de muncă, că salariile sunt mai mari, că traiul este cel puțin decent, că îți permiți să savurezi o vacanță pe an, că salariații nu sunt exploatați și că traseul banilor pe care îi câștigi nu este unul favorabil ție. Este la fel de ușor să spui că în România toate merg prost, că este vina parlamentarilor care nu știu să administreze banii țării, că toate s-au privatizat și fiecare patron poate să facă ce vrea cu angajații lui, că salariile sunt mici, ca traseul banilor este foarte scurt, iar prețurile la orice sunt mereu în creștere. Am auzit de multe ori un lucru care este cât se poate de adevărat: salariile stagnează, dar prețurile cresc, traseul banilor este același! Deci oamenii au aceeași bani, dar pentru aceleași servicii trebuie să plătească mereu mai mult. Dar nu v-ați întrebat niciodată de ce? Care este cauza acestor disfuncționalități? Ce este greșit in traseul banilor?

Noi obișnuim să tratăm efectele, încercăm să le mascăm, pretindem că suntem ceea ce nu suntem. Am auzit de multe ori următoarele – „ce ne-a trebuit nouă Uniune Europeană? Nu puteam să stăm liniștiți, să ne vedem de ale noastre în țara noastră? S-au pricopsit ceilalți cu noi!” Dar oare chiar așa este? Nu există niciun câștig pentru noi, sau pentru celelalte țări partenere? Noi considerăm că avem cel puțin un lucru de câștigat – exemple bune, pe care ar trebui să le adaptăm la țara noastră. Am spus ADAPTĂM, și nu copiem (pentru că avem tendința de a copia comportamente, un exemplu elocvent fiind domeniul educației).

Poate că nu știm cu toții ce presupune CAPITALISMUL, poate unii consideră că este greu de înțeles și nu-și bat capul. Dar https://fabricatinro.ro încearcă să vă explice, în cuvinte ușor de înțeles, ce înseamnă CAPITALISMUL și de ce avem nevoie de el.

Ce este capitalismul?

O DEFINIȚIE simplă: CAPITALISMUL este un sistem economic care se distinge prin proprietatea privată asupra factorilor de producție, precum și prin urmărirea profitului, în general pe o piață competitivă. Într-un sistem capitalist venitul provine din cel puțin două surse: profit și salarii.

Cuvintele subliniate sunt elementele cheie fără de care CAPITALISMUL nu ar putea exista și nu ar putea fi diferențiat de socialism, după care mulți mai plâng. Sunt persoane care militează pentru egalitatea dintre oameni, principiu pe care se bazează socialismul. Nu vrem să fim răi, sau să părem că „suntem prea tineri și nu înțelegem”, dar vă spunem că principiul egalității este ceva efemer, este ceva ce nu poate fi realizabil. Ca să înțelegeți de ce afirmăm aceste lucruri, ne-am gândit că o situație ca cea prezentată mai jos, preluată de aici, vă poate da răspunsul:

Un profesor de economie de la o universitate din Suedia a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat o data o grupă întreagă. Acea clasă a insistat că socialismul este funcțional și că nimeni nu ar trebui să fie sărac și nimeni bogat, toată lumea EGALĂ!

Profesorul le-a spus:

– OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor și fiecare va primi aceeași notă, astfel încât nici unul nu va pica și nici unul nu va primi nota 10.

După primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți, toți primind nota 8. Studenții care au studiat intens au fost supărați, dar cei care au învățat mai puțin au fost bucuroși peste măsură.

Cel de-al doilea test se apropia, studenții care studiaseră puțin au învățat și mai puțin, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că și ei vor o pomană, așa că și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6. Nimeni nu mai era fericit.

La al treilea test media notelor a fost 4. Notele nu au fost descrescătoare deoarece nimeni nu a vrut să învețe pentru beneficiul altuia. Astfel, toți studenții au picat.

Profesorul le-a spus că socialismul va pica deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau nu va vrea să aibă succes.

Salariu România și capitalismul

Acum că am înțeles diferența dintre CAPITALISM și socialism, și ce ne oferă fiecare, putem să continuăm prin a spune că în CAPITALISM, cel mai important este consumatorul. Noi toți suntem consumatori! Consumăm apă, curent, Internet, haine, petreceri, vin, mașini, electronice și altele, toate având un cost exprimat în bani. Rolul CAPITALISMULUI este să producă orice bunuri își doresc consumatorii: mai mult, mai bun, mai ieftin, mai eficient. Deci, Consumatorul Conduce! Vă rugăm să nu uitați această deviză, pentru că aceasta este ceea ce contează, ceea ce este cel mai important – consumatorul are banii și alege ceea ce îi place, cumpărând. O sinteză a acestei idei este, conform https://contributors.ro, următoarea: consumatorul îi spune producătorului: Ești cea mai bună opțiune pentru mine în acest moment. Îți cumpăr produsul azi, ca tu să crești mâine. Pe viitor vreau ceva la fel bun, sau chiar mai bun de la tine.

Aici vroiam să ajungem, traseul banilor, drumul banilor, aceasta este esența crezului https://fabricatinro.ro – voi faceți ce vreți cu banii voștri, voi alegeți! Dar alegeți acele mărci românești „care să crească mâine”, și nu pe acelea străine care susțin economia străinilor. Nu știm dacă sunteți cu adevărat informați unde merge impozitul vostru pe salariu, de ce sunt diferențe așa mari între salariul brut și cel net, ce are de câștigat sau de pierdut angajatorul cu voi, dar puteți arunca un ochi aici.

Salariu România: Cum sunt distribuți banii?

Anul 2020

Traseul banilor vostri

ANGAJAT%Lei
Salariu Brut2230
Asigurari Sociale (CAS)25%558
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS)10%223
Deducere personala (DP)420
Impozit pe venit (IV)10%103
Salariu Net1346
ANGAJATORLei
Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM)2.25%50
Salariu Complet2280

În cazul salariului mediu net, traseul banilor este la fel, doar că diferă suma care ajunge la CAS sau taxa pe venit.Salariul mediu net în economie are un trend crescător: 1.355 lei în ianuarie 2009, 1.358 lei în februarie 2009, 1.390 lei în iulie 2009, 1.604 lei în decembrie 2011, 1467 lei în ianuarie 2012, 1472 lei în februarie 2012, 1543 lei în martie 2012, 1553 lei în aprilie 2012, 1857 lei în aprilie 2015, și a ajuns la valoarea de 2280 incepand cu Ianuarie 2020.După cum puteți vedea, angajatorii plătesc la stat câțiva bănuți ca să vă ofere vouă salariu. De aceea noi promovăm ideile de afaceri românești, pentru ca banii să rămână în țară, oamenii să rămână alături de familie și de prieteni, traseul banilor să fie în circut închis în România, să ne putem afirma și dezvolta pe plaiurile naționale, pentru ca România să nu devină o țară pustie. Sperăm să formăm o comunitate numeroasă care să creadă în aceste idei și să le promoveze mai departe, în fiecare școală, liceu, cartier, oraș și regiune din România!
Sursa imagine: https://pixabay.com/ro/users/kschneider2991-4936815

TOTAL TAXELei
884
50
Total taxe incasate de stat934
Pentru a plati un salariu net de 1346 lei, angajatorul cheltuie 2280 lei