Testarea automată a dispozitivelor touchscreen e posibilă? Acum da!

Robotul IQ Matt este sistemul de testare automată pentru dispozitivele cu touchscreen care sperie toate ecranele telefonelor și tabletelor. Acesta poate să testeze orice tip de ecran touchscreen și a făcut valuri de entuziasm la evenimentul Internet & Mobile World de anul trecut.

Ce aduce nou această tehnologie? Capacitatea lui de a imita gesturile umane. Robotul IQ Matt poate face aceleaşi acţiuni ca un tester uman care lucrează cu un touchscreen. Poate face tap, swipe, pinch in, pinch out, twist, zoom in, zoom out. Însă spre deosebire de un tester uman, robotul poate face testarea cu o viteză mai mare şi cu precizie; în plus, poate îndeplini cicluri lungi de testare, de peste 24 de ore.

Compania românească de software RINF Tech a început în 2015 investiția în acest produs, iar pe parcursul a 15 luni s-au implicat in cercetarea și dezvoltarea aspectelor tehnice și de business. Acţiunile de testare a robotului se stabilesc în scenarii scrise într-un limbaj comun de programare (scripting), fie de către echipa RINF Tech, fie de către client, în funcţie de alegerea sa. Verificarea acţiunilor se face prin intermediul unei camere care înlocuieşte văzul unui tester uman. Camera verifică aşezarea butoanelor şi a elementelor de design pe ecran, verifică dacă textele sunt afişate corect, viteza de afişare şi multe alte detalii ce pot fi adăugate în algoritmul din spatele ei.

”Este un robot folosit pentru testarea automată a ecranelor diverselor dispozitive mobile. Poate realiza toată gama de gesturi care caracterizează un utilizator uman, pinch, swipe etc. Se uită la ecran și identifică diferitele aplicații sau zonele pentru text. Nu mai există alt robot de testare care să pună toate aceste funcționalități cap la cap. Cei deja aflați pe piață știu doar un gest-două”. povestește Mihai Crăciunescu, Robotics Engineer la RINF Tech.

Cum funcționează robotul? IQ MATT imită gesturile umane în contact cu orice touchscreen și execută mișcările pe care omul le-ar face în mod constant și normal. Această abilitate îl diferențiază de ceilalți roboți existenți pe piață, deoacere aceștia din urmă pot executa doar funcții unice. Spre deosebire de un tester manual, IQ MATT este de neoprit, putând testa încontinuu peste 24 de ore.  ”Cu ajutorul camerei video, el detectează ce dispozitiv are de testat sau unde sunt diferitele butoane de pe aparat. E foarte inteligent. Astfel putem aplica testele oricărui tip de device. Camera se uită deasupra ecranului, găsește pozițiile iconițelor, conform testului dat, iar data următoare face totul în mod automat. Memorează unde sunt toate punctele de interes, să spunem așa. Viteza robotului însă e limitată de dispozitiv și de rapiditatea acestuia în calcule. Normal că se va mișca mai greu pe un telefon mai încet, de exemplu”.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: