Primul ventilator românesc pentru insuficienţă respiratorie este tot mai aproape de a ieși pe piață

Un grup de ingineri români din Târgu-Mureș și Cluj-Napoca lucrează intensiv, încă din luna martie, la primul ventilator românesc pentru cazuri de insuficiență respiratorie. Acesta a trecut deja primele teste efectuate pe animale de experiment de talie medie la Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMFST) „George Emil Palade” și va începe să fie testat pe pacienți umani.

Echipa s-a prezentat și în fața unei comisii formată din reprezentanţii Agenţiei de Cercetare de Tehnică şi Tehnologii Militare, care omologhează, pe perioada stării de urgenţă, aceste echipamente. “Au fost prezenţi medici de la Spitalul de Urgenţă şi de la Spitalul Militar Braşov, a fost testat echipamentul, a răspuns cu brio solicitărilor, am primit undă verde pentru a fi testat pe pacienţi umani. Testarea va începe, probabil, miercuri sau joi. Este un produs românesc, deschide calea celor de acest tip în România, permite unei echipe să cerceteze, să inoveze şi să dezvolte aceste produse. (…) Putem produce aparatul la un preţ sub cel al pieţei. Ştim cu toţii că, în acest moment, preţurile au explodat pentru că cererea depăşeşte mult oferta, dar noi ne situăm mult sub preţurile de vânzare ale aparatelor din import”, a declarat presei, administratorul companiei Gaze Industriale Mureş, Răzvan Corneliu Popa.

Citeste si: INSTITUȚIILE STATULUI AR PUTEA FI OBLIGATE SĂ CUMPERE NUMAI ALIMENTE ROMÂNEȘTI

S-a depus deja o cerere de finanțare la Guvernul României, iar dacă proiectul primului ventilator românesc pentru secțiile de ATI va avea succes și va trece toate testele, acesta va fi lansat în masă, firma mureșană putând produce circa 15 aparate pe zi. Astfel încât va putea fi suplinită lipsa acestei aparaturi vitale din secţiile de terapie intensivă, în cazul pacienţilor cu COVID-19 şi cu alte afecţiuni respiratorii grave.

Răzvan Corneliu Popa mai declară cu „Avem o cerere de finanţare depusă la un apel de proiecte lansat de Guvernul României, depindem foarte mult şi timing-ul nostru depinde de acest proiect de finanţare. (…) Avem deja parţial documentaţia pentru omologare elaborată, mai aşteptăm ultimele modificări şi depindem de testarea de astăzi. Dacă totul merge bine, eu sper ca în maxim două luni să lansăm în fabricaţie. Avem multe solicitări de parteneriate pentru producţie, numărul de echipamente pe care le vom produce depinde de aceste parteneriate şi pot să spun că vom putea satisface întreaga cerere la nivel intern până la sfârşitul anului, urmând să ne adresăm şi pieţelor internaţionale”.

Firma mureşeană care a dezvoltat acest proiect îmbuteliază oxigen şi dioxid de carbon, produce gheaţă carbonică şi comercializează toată gama de gaze industriale şi a fost nevoită să îşi restrângă activitatea din cauza epidemiei de COVID-19, pentru a-şi proteja colaboratorii şi angajaţii.

Sursa: agerpres.ro

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: