Fără doar şi poate Peştera Muierilor din Oltenia le cuprinde pe toate în calitate de turism românesc autohton. Aceste sfinte meleaguri sunt o desfătare magică pentru ochii fiecărui drumeṭ dornic de mai mult. Venind în întâmpinarea turiştilor cu o varietate de obiective turistice, de la mânăstiri cu o amprentă de legendă şi până la fascinantele peşteri, peisaje şi rezervaṭii naturale care îṭi taie răsuflarea, meleagurile Olteniei clocotesc de poveşti demult uitate, de file de istorie ale unor edificii apuse.
Dacă încă nu v-aṭi hotărât care să fie următoarea locaṭie turistică, FabricatÎnRo vă propune o plimbare de poveste în inima Olteniei care vă aduce mai aproape de cele mai vizitate obiective turistice care par să rămână neschimbate sub acṭiunea timpurie a anilor ce trec alesne. Una dintre cele mai importante interacṭiuni ale naturii cu stâncile este binecunoscuta Peşteră a Muierilor situată în judeṭul Gorj, mai exact la Baia de Fier.
Lungimea peşterii este de 3500 de metri iar intrarea în galeriile peşterii se poate face prin trei locaṭii, situate în extremităṭi diferite: nord, est şi sud. Accesul în interior se face pe rând, incluzând totodată o taxă care se alocă în funcṭie de numărul persoanelor care şi-au propus să viziteze acest peisaj magnific sau în funcṭie de vârstă. Vizita în această peşteră se desfăşoară pe tot parcursul anului dar în ore diferite în funcṭie de fiecare sezon.
De pe platoul special amenajat până la începerea turului şi preluarea fiecărui grup de către ghid, turiştii pot admira cu încredere minunata pădure ce înconjoară peştera dar şi pensiunile dornice să primească care mai de care clienṭi. Peisajul atât din exterior cât şi din interior este unul care îṭi taie răsuflarea. La începutul fiecărui tur ghidul îşi intră în slujbă prezentând date şi detalii despre lungimea peşterii dar şi despre legenda sau legendele de altădată care însoṭesc acest loc.
Se spune că în trecutul nu demult îndepărtat atunci când bărbaṭii plecau să apere gloria ṭării, femeile împreună cu pruncii lor, şi cu bătrânii găseau loc de adăpost în galeriile acestei peşterii, ferite de razele soarelui dar şi de pericolele de afară. Acestea găseau adăpost la umbra acestei peşteri până în momentul în care bărbaṭii lor se întorceau acasă.
Peştera Muierilor reprezintă un loc de paradis subteran pentru toṭi cunoscătorii şi necunoscătorii, un monument al naturii peste care timpul nu a trecut. Odată cu prima electrificare în 1963, peştera a devenit unul dintre cele mai populare obiective turistice dar şi prima peşteră care a fost electrificată pe plaiurile româneşti. Formarea peşterii a luat naştere în urma săpării acesteia în calcarul muntelui Parâng de către râul Galbenul, râu care acum curge în partea de exterior a versantului.
Obiectivele cele mai spectaculoase care se pot vedea întrec cu mult aşteptările oricărui turist de la zona Bazinelor Mici şi până la Sala Altarului unde te aşteaptă o spectaculoasă privelişte, o stalagmită ce poartă numele de Domul Mic. Denumire dată datorită formei sale ce seamănă cu o cupolă gotică. Sala Turcului e o altă locaṭie care cuprinde domuri sau uriaşe stalagmite, concreṭiuni formate pe pereṭi şi pe plafon, unele dintre ele primind denumiri dintre cele mai interesante cum ar fi Turcul, Soṭia Turcului sau chiar Moş Crăciun.
Câteva alte săli cu o vedere mirifică sunt Sala Minunilor care adăposteşte stalactite şi stalagmite toate în formă de lumânare sau sala Guano (excrement de liliac) – denumită aşa datorită micilor locatari ce bâjbâie prin întuneric. Un alt loc împânzit de istorie este şi Galeria Urşilor unde se pot vedea o mulṭime de oseminte care au aparṭinut unor diverse specii de animale precum capre sălbatice, lupi, vulpi şi altele precum şi scheletul întreg a unui urs de peşteră.
Turismul românesc este şi va rămâne întotdeauna o sursă vie de cultură şi civilizaṭie unde tradiṭiile şi obiceiurile locurilor demult uitate prind viaṭă iar.
Sursă poză: aici