Daca pana nu de mult mirosul de lavanda ne ducea cu gandul la campurile mov ale Frantei, acum ne poarta undeva mai aproape de casa, in Transilvania si Moldova, unde culoarea imparatilor nu mai este de mult o raritate.
Ce fel de planta este lavanda si ce proprietati are?
Lavanda, sau levantica, asa cum ii mai spune in popor, este o planta aromatica, cu proprietati medicinale. Ea se prezinta sub forma de tulpini care se ramifica formand tufe mici, inalte de 30-50 de centimetri. Din cauza dimensiunilor lor modeste, frunzele acestei plante trec neobservate, dar cand vine vorba de flori, atat mirosul, cat si culoarea roiala parca sunt desprinse din povesti.
Despre existenta lavandei si proprietatile ei medicinale se cunoaste de mai bine de 2500 de ani. Se spune ca ea provine din Nordul Africii si zonele mediteraneene, iar vechii greci si romani o foloseau pentru a-si inmiresma baia si as purifica trupul si sufletul.
Chiar si numele sau provine de la verbul latin lavare care inseamna a spala si care i se potriveste cum nu se poate mai bine deoarece lavanda este o planta antiseptica, antispasmodica, cicatrizanta, regeneratoare si calmanta.
Cat de profitabila este investitia in lavanda?
Lavandei i se mai spune si aurul mov deoarece multi din cei care si-au indreptat atentia spre aceasta planta dorind sa o transforme in obiectul afacerilor lor spun ca si-au recuperat investitia inca din primul an de activitate, iar cei mai norocosi au obtinut si profit.
Se cultiva de mult lavanda in Romania, dar in ultimul timp a devenit atat de populara incat muresenii i-au dedicat propriul festival. Anul acesta, in anul 2019, in luna iunie, a avut loc in comuna Madaras din judetul Mures cea de-a doua editie a Festivalului Lavandei.
Intr-un cadru natural pitoresc, iubitorii de lavanda s-au bucurat impreuna cu familia de o plimbare relaxanta si un picnic gustos inconjurati de mireascma florilor mov. Lanul de lavanda din Madaras este format din 3 hectare de cultura matura si 2 hectare de plantatie noua.
Pentru cei care dispun de terenuri agricole mici, de sub 5 hectare, lavanda este ideala deoarece planta nu este pretentioasa si se adapteaza repede la conditiile meteo din tara noastra. In plus, odata plantat, campul de lavanda poate fi exploatat chiar si timp de 15-20 de ani aducand un profit de minim 8.000 de euro pe an in functie de suprafata sa.
Unde se pot gasi produse de lavanda in Romania?
Datorita gradului redus de poluare in zonele unde se cultiva, lavanda produsa in Romania are o calitate exceptionala. De la plante uscate si pana la sapunuri, cosmetice sau uleiuri esentiale cu lavanda, aici gasesti orice produs doresti.
Pe aceasta platforma de exemplu, lavanda si produse cu lavanda comercializeaza Lavanda Laurei. Bilele efervescente, apa si uleiul de lavanda, sau cadourile cu parfum incantator sunt doar cateva din produsele pe care noi le recomandam. Restul te invitam sa le descoperi pe indelete direct de pe FabricatinRO sau de pe pagina de Facebook a brandului.