Suntem români în adâncul venelor și ne mândrim cu asta, iar ” veșnicia s-a născut la sat”, spune Lucian Blaga.
Satul și-a păstrat peste veacuri obiceiuri și tradiții, dar și amintiri de-ale noastre de când eram copilași fără grija zilei de mâine. Pe atunci, activitățile oamenilor erau neprețuite: agricultura, creșterea animalelor, apicultura, pescuitul, mesteșugurile, mineritul sunt cele mai importante și depindeau unele de altele.
Astăzi, ne putem declara învingători! S-au descoperit multe soiuri de legume, fructe, avem acces la tehnologie și tot ce vrem, dar ne dorim o Românie mai activă, mai unică, care își păstrează tradiția nealterată și avem nevoie de ajutorul tău!
De la an la an, căutăm tot mai mult produse românești locale pentru calitatea lor și putem vorbi despre categorii precum:
- produse de panificație și patiserie (pâine cu cartofi, colaci, sărățele, cornulețe, prăjituri de casă, pită neagră, pită împletită, baton cu miere);
- carne și produse din carne (mușchiuleț afumat, mici de casă, cărnați, tobă de casă, slănină afumată, cârnați de Pleșcoi, chișcă, gușă fiartă de casă, caltaboș, jambon, mușchi haiducesc Baciu, pastramă de oaie);
- pește (salată de icre, pastramă pescărească, sardeluță ”Deltaica” marinată în ulei, Batog ”Deltaica” de crap argintiu);
- băuturi (pălincă, lichior, vin );
- legume și fructe (dulceașă de căpșuni ”Domnița”, dulceață de cireșe albe –”Vrâncioaia”);
- lapte și produse din lapte (caș, cașcaval, urdă, brânză de burduf, unt, cașcaval afumat mănăstiresc);
- țesături, împletituri, broderii, artă;
- țuică de la Slanic Muscel
sursa: https://agrointel.ro/27943/lista-produse-traditionale-recunoscute-judet/
De ce să alegem produse locale?
Spre deosebire de produsele din magazin, ramura tradițională românească este mai calitativă, produsele sunt bio, iar pasiunea gospodarilor se poate citi în gustul lor desăvârșit!
În același timp, cumpărătorul are mai multă încredere în produsele autohtone și poate interacționa direct cu gospodarii la târguri, atelierele din sat (ateliere de prelucrat lemnul şi metalul, atelier de finisaje şi tencuieli tradiţionale, atelier de prelucrat ţigle din localitatea Târnăvioara, Sibiu) dar și alte activități care promovează tradiția și obiceiurile.
Să spunem că peste strada ta, locuiește o bătrână; aceasta vinde zi de zi fel de fel de produse: mileuri, țoale țesute, chiar legume și fructe. De ce nu ai cumpăra de la ea? ”Ajutând pe alții, te ajuți pe tine”. Este mai ușor de cumpărat, economisești din timpul tău, iar acest punct de vânzare devine o atracție turistică, economia localității crește.
Dacă cererea pentru produsele locale ar exploda, ar crea locuri de muncă, deci românii s-ar întoarce în țară.
Ne-a plăcut pagina de facebook Artasiei realizează de la desene simple pe hârtie la: schițe în tuș/ laviu, studii după flori, animale, ilustrații de carte, pictură pe pânză, perete, mobilă veche, magneți pictați sau modelați, bijuterii modelate, pirogravură pe suport de lemn, creare de obiecte de decor interior, mărturii nunți, pahare/ sticle/ căni pictate, pictură pe pereți, mărțișoare modelate/ pictate/ pirogravate/ desenate, pictură pe sticlă și ceramică, pictură pe tricouri, pictură pe linguri cu motive tradiționale, având ca temă natura , motivele tradiționale și multe altele.
Tu ce produse locale cumperi? Lasă-ne un mesaj în secțiunea comentarii!