Received 645548950709020 Edit 12525744736108
Fabricat Separator

Cea mai bună zacuscă românească: Cum să faci sau de unde s-o cumperi?

Există oare român care să nu iubească zacusca? Această fiertură de legume este o delicatesă specific balcanică. Multe gospodine obișnuiesc s-o prepare toamnă de toamnă, astfel încât, mulți dintre noi am crescut răsfățați cu această bunătate. Zacusca este delicioasă, dar are și un caracter practic, greu de egalat de alte mâncăruri. Ea se prepară și apoi se conservă, pentru a putea fi mâncată în timpul iernii, la fel ca murăturile, dar spre deosebire de acestea, se poate consuma ca atare, întinsă pe o felie de pâine și transformându-se astfel într-un fel de mâncare veritabil. 

Încă un lucru interesant legat de zacuscă este faptul că deși ingredientele folosite sunt mai mult sau mai puțin aceleași, fiecare gospodină și-a creat o rețetă proprie, adaptând cantitățile și modul de preparare la necesitățile și posibilitățile familiei sale. 

Când eram copil, mama folosea în special: ceapă, ardei și vinete coapte, roșii zemoase, sare, piper, foi de dafin și puțin delicat. Și nu știu cum făcea exact sau ce cantități folosea din fiecare ingredient, dar îi ieșea cea mai bună zacuscă din lume. La fel ca mama însă, orice gospodină care face zacuscă are o rețetă proprie și secretele ei.

Cum se mănâncă zacusca?

Zacusca se mănâncă cu poftă, oriunde și oricând. Pentru că nu conține proteină animală, se poate mânca în zilele de dulce, dar și în cele de post, se poate savura de persoanele cu o dietă obișnuită, dar și de vegani sau vegetarieni. Cu alte cuvinte, zacusca este un aliment care poate fi consumat de oricine.

Mie îmi place să mănânc zacuscă atunci când nu am timp de gătit. În zilele în care abia am timp să respir între două ședințe cu clienții și câteva articole de care nu mă las până nu ajung pe blog, când mi se face foame, caut în cămară un borcan de zacuscă, tai câteva felii proaspete de pâine și mă așez la masă cu o cană mare de lapte alături. Nu îmi ia mai mult de cinci minute să pregătesc acest festin, este delicios și la sfârșit îmi oferă o plăcută stare de sațietate care se menține până la următoarea masă, fără să-mi dea senzația de prea plin și să-mi afecteze puterea de concentrare.

Zacusca este delicioasă iarnă. Dar merge de minune și primăvara, și vara, și toamna….  Oricând ți-e poftă de ceva bun, dar nu ai timp de gătit.

Care este secretul pentru cea mai bună zacuscă?

Cea mai bună zacuscă din lume se face cu cei mai buni ardei, cele mai bine coapte roșii, piper proaspăt măcinat și doar ingrediente de calitate. Pentru că este un preparat relativ simplu, este foarte important să folosești pentru zacuscă doar ingrediente de calitate. Astfel, gustul și aroma fiecărui ingredient folosit se va simți separat, oferindu-ți ocazia să te bucuri de toate aromele toamnei. 

Bineînțeles, mamele și bunicile noastre aveau și alte secrete, doar ale lor, cu ajutorul cărora reușeau să facă o zacuscă de te lingeai pe degete. Ele aveau reguli pentru tot, un fel de tips and tricks despre care noi, bloggerii scriem mereu pe website-urile noastre. Numai că ele nu notau aceste informații nicăieri, decât, în cel mai bun caz, în caiete de rețete îngălbenite de timp și pătate de sosuri și mâncare, în atâția ani de utilizare. 

Acum, în epoca tehnologiei digitale, rețete excepționale de zacuscă poți găsi pe forumuri de mămici, unde fiecare participantă jură că trebuie să faci exact cum spune ea ca să obții cea mai bună zacuscă din lume. S-ar putea ca nu toate rețetele prezentate acolo să fie fix pe placul tău, dar dacă le încerci, una câte una, sau măcar pe cele care îți atrag atenția într-un mod deosebit, s-ar putea să ai parte de surprize plăcute.

Cele mai populare rețete de zacuscă românească

Pretutindeni în Balcani se face zacuscă, dar printre rețetele preferate de români sunt:

– zacusca de vinete;

– zacusca de gogoșari;

– zacusca cu ghebe;

– zacusca cu pește;

– zacusca cu fasole.

Personal, le ador pe toate și cam toate rețetele de zacuscă pe care le-am încercat până acum. Dacă respecți regula calității ingredientelor și nu cumperi decât legume naturale, bine coapte, cred că este imposibil să dai greș și să nu-ți iasă o zacuscă bună.

5 Rețete de zacuscă românească delicioasă

Zacuscă românească de vinete

Pentru această zacuscă ai nevoie de următoarele ingrediente:

– 15 vinete mari;

– 30 de gogoșari;

– 1 kilogram de ceapă;

– 1 litru de ulei;

– 3 kilograme de roșii;

– usturoi;

– piper;

– sare.

Trebuie să coci mai întâi vinetele așa cum ai proceda pentru a face o salată de vinete și după aceea, să treci și gogoșarii prin testul focului. Roșiile se storc bine și se strecoară pentru a se separa semințele, iar apoi sucul se pune la foc și se fierbe până ajunge la consistența smântânii. Într-un alt vas, se pune toată cantitatea de ulei și se călește ceapa tocată, iar când culoarea acesteia a devenit aurie, se pun vinetele și gogoșarii după ce li s-au îndepărtat mai întâi cojile și apoi se adaugă și sucul de roșii. Se așează o placă metalică pe foc, între vas și flăcări, și se fierbe încet până uleiul ajunge deasupra. Când s-a ales uleiul, se dă vasul la cuptorul preîncălzit, la foc mic și se coace, amestecând până la fund, din când în când, să nu se prindă, până se leagă bine. La final, se adaugă după gust piper, sare și mujdei de usturoi, se toarnă în borcane fierbinți, închise cu celofan, și se pune înapoi în cuptorul fierbinte, dar cu focul stins, lăsându-se acolo până a doua zi.

Zacuscă românească de gogoșari

Și rețeta de mai sus conținea gogoșari din plin, dar la aceasta, pentru că nu se folosesc vinete, gustul de ardei este mult mai pronunțat. Pentru această rețetă care îți va satisface pofta de ardei, ai nevoie de:

– 20-30 de gogoșari;

– 20-30 de ardei grași;

– 2-3 cepe mari;

– o jumătate de litru de ulei;

– 1 litru de suc de roșii;

– foi de dafin;

– piper;

– sare.

La fel ca la primul fel de zacuscă se coc mai întâi ardeii, pe tablă sau direct pe foc, că doar acesta este principiul de bază al zacuștii, se curăță de coajă și se taie în cubulețe mici. Ceapa se călește bine în ulei și se stinge apoi cu suc de roșii, iar peste întreaga compoziție se adaugă ardeii ciopârțiți. Se sărează și se piperează și apoi se dă vasul la cuptor pentru 30 de minute, amestecând din când în când ca să nu se prindă. Apoi, se dă focul încet și se mai coace până compoziția capătă consistența dorită. La final, se toarnă zacusca în borcane, se bagă iar la cuptorul fără foc și se lasă acolo până ce prinde o crustă deasupra. Când e gata, se leagă borcanele cu celofan și se lasă să se răcească în cuptor până a doua zi.

Zacuscă românească cu ghebe

În România se consumă multe tipuri de ciuperci, dar unele din preferatele românilor sunt ghebele, care cresc în păduri și grădini. Pentru acest tip de zacuscă, ai nevoie de:

– 1 kilograme de ceapă;

– 2 kilograme de ardei kapia;

– 1.5 kilograme de ghebe;

– 2 kilograme de roșii făcute bulion;

– trei sferturi de litru de ulei;

– piper;

– sare.

Primul pas în pregătirea acestui tip de zacuscă constă în curățarea ghebelor și spălarea lor. Se pun apoi într-o oală cu apă, cât să le acopere, se dau în clocot și se lasă să fiarbă pentru cinci minute. Între timp, se călește ceapa în ulei, se adaugă ardeii copți și sfâșiați sau tocați și se fierbe compoziția o jumătate de oră. Se pun apoi ghebele și bulionul de roșii, se potrivește de sare și piper și când zacusca a scăzut și a ajuns la consistența dorită, se varsă în borcane care se bagă în cuptorul cald pentru 20 de minute.

Zacuscă românească cu pește

Am spus mai devreme că zacusca este o mâncare de legume, dar se poate face și cu carne. Pește mai exact. Ce fel de pește? Un pește delicios, fiert, de care îți place ție. Eu îți recomand macroul!

Cum se face zacusca cu pește?

– o jumătate de kilograme de ulei;

– 1 kilogram și jumătate de ceapă;

– o jumătate de kilogram de morcovi;

– 3 kilograme de gogoșari sau ardei capia;

– 3 kilograme de suc de roșii;

– 1 kilogram și jumătate de pește – îți recomand macrou;

– mirodenii;

– sare.

Ceapa și morcovul se călesc bine împreună și se adaugă apoi puțină apă. Se lasă să fiarbă înăbușit și în compoziție se adaugă pe urmă gogoșarii copți, curățați de coajă și dați prin mașină, Peștele, după fiert, se dezosează și se dă și el prin mașină înainte să-și dea întâlnire cu celelalte ingrediente. La final se adaugă sucul de roșii, se condimentează și se fierbe până se ridică uleiul, înainte de a se pune în borcane pentru a se steriliza.

Zacuscă românească cu fasole

Ce spui de o zacuscă ceva mai consistentă? Cantitatea potrivită de fasole poate transforma o simplă zacuscă de gogoșari într-o mâncare sățioasă și delicioasă. Pentru o astfel de zacuscă ai nevoie de:

– 2 kilograme de fasole albă cu bob mare;

– 3 kilograme de gogoșari;

– 2 kilograme de ceapă;

– 1 litru de ulei;

– 400 grame de pastă de roșii;

– foi de dafin;

– ienibahar;

– piper;

– sare.

Pune fasolea la fiert și între timp coace și curăță gogoșarii, apoi taie-i mărunt. Călește ceapa în ulei după ce o toci mărunt și apoi adaugă roșiile. Amestecă și fasolea bine fiartă și condimentează cu foi de dafin, ienibahar, piper și sare. Când e totul gata, se pune zacusca în borcane închise cu folie de celofan și apoi se sterilizează la cuptor. 

Zacuscă de la magazin

Poți găsi zacuscă de cumpărat cam în orice supermarket. În România există foarte mulți producători de zacuscă și mai ales cei mici, care produc la scară largă, fac o zacuscă extraordinară.

În magazinul nostru online poți cumpăra zacuscă delicioasă de la Slănic Muscel. Zacusca de legume cu vinete de la Slănic Muscel se fabrică doar din legume crescute natural, în grădină, proaspăt culese toamna după ce o vară întreagă s-au scăldat în razele blânde ale soarelui. După ce se toacă bine bine, toate aceste mici comori de la natură se pun într-un tuci și se prepară la foc de lemne, pe pirostrii, încet încet, pentru că nu le grăbește nimeni. Rețeta folosită este una veche, tradițional musceleană, și conține: vinete, gogoșari, ardei gras, ceapă, ulei, foi de dafin, suc de roșii, piper și sare. 

Dacă ești un pasionat al gătitului cu peste și trăiești în pitoreasca regiune a Moldovei, nu rata ocazia de a încerca deliciosul pastrav curcubeu de la Pastravaria Pusticului. Cu o culoare vibrantă și un gust rafinat, acest păstrăv este o adevărată încântare pentru simțurile tale culinare. Descoperă aroma autentică a păstrăvului crescut la Cheile Bicazului în fiecare preparat cu păstrăv curcubeu de la Pastravaria Pusticului, de pe platforma Fabricat în RO.

Dacă ți-am făcut poftă de zacuscă și vrei să savurezi una gustoasă, exact așa cum era cea pe care o preparau bunicile noastre, zacusca românească de la Slănic Muscel, din magazinul nostru, cu siguranță îți va satisface toate așteptările.