Aproximativ 40% din mierea de pe glob provine din China si cu toate acestea, chinezii importa miere romaneasca. Poate parea un paradox faptul ca tara cu cea mai mare productie de miere din intreaga lume cauta sa vanda pe piata interna miere din Romania. Dar cu toate acestea, gustul si calitatea pretiosului aliment fac ca din punctul de vedere al chinezilor activitatea sa-si merite investitia.
Au trecut deja cinci ani de cand site-urile media si publicatiile din intreaga lume vorbeau despre vizita ministrului chinez al agriculturii in Romania. La vremea aceea, demnitarul chinez, intr-o zi calduroasa de iunie, explora plaiurile tarii noastre si gusta din productia selecta a unui apicultor din Udresti cu doar 100 de stupi. Modeste ca si cantitate, dar sanatoase si savuroase, polenul si mierea romaneasca a apicultorului au uimit intreaga delegatie chineza. Astfel ministrul chinez a afirmat ca aurul lichid al tarii noastre este mult superior mierii chinezesti.
In doar un an de la vizita ministrului chinez, in 2015, un apicultor din Baicoi a vandut in China nu mai putin de 15 tone de miere romaneasca. Cu toate ca au fost necesare mai multe analize decat pentru orice alta tara, statul chinez s-a oferit sa plateasca toate cheltuielile.
Ce face ca mierea romaneasca sa fie atat de apreciata?
Inca din vechime, poporul roman a pus o deosebita valoare pe natura. Chiar si in ziua de astazi, faptul ca o buna parte a romanilor alege viata la tara in detrimentul uraganului urban este o dovada ca ne imprietenim mai bine cu necuvantatoarele decat cu tehnologia. Iar acest lucru reiese si din pasiunea cu care ne daruim in obtinerea celor mai bune produse ecologice. Daca ar fi sa facem o lista cu proprietatile mierii romanesti, aceasta ar fi ceva asemanator:
・Consistenta deosebita: In Romania mierea este extrasa printr-un sistem de centrifugare si cu ajutorul a doua filtre. Insa chiar si asa, ea nu se filtreaza complet, iar in componenta ei raman particule de polen care dau culoare si gust produsului si in primul rand proprietati medicinale;
・Varietatea mare: Strainii iubesc trei tipuri de miere: poliflora, de salcam si de tei. Dar in Romania exista atat de multe flori incat la fel de comuna este si mierea de rapita, floarea soarelui, castan, cimbrisor, menta, trifoi si chiar mac.
・Puritatea ridicata: Mai in gluma, mai in serios, faptul ca Romania a ramas in urma la dezvoltarea infrastructurii are si o parte buna: numarul de albine. Ca multe alte insecte, si albinele sunt sensibile la poluare, iar faptul ca reteaua noastra de strazi si autostrazi nu este inca foarte dezvoltata, face posibila obtinerea unei mieri de inalta calitate si cu gust exceptional.
Ce alte tari mai importa miere romaneasca?
China nu este nici prima si nici singura tara care si-a dat seama de calitatile mierii romanesti si doreste sa o consume pe plan intern. In Asia, Coreea de Sud si Japonia sunt la fel de interesate de mierea romaneasca. Pe teritoriul Europei se bucura de ea Germania, Italia sau Spania potrivit Comisiei Europeene.
Daca ti-am facut pofta de miere iti recomandam sa faci o comanda la unul dintre producatorii din comunitatea noastra.