Site logo
Inghetata Catina Finalok
Fabricat Separator

Inghetata de catina romaneasca

Nu ai gustat inca inghetata de catina?  Ei bine, reteta a fost inventata de  Ionela Nechifor si in curand vei putea sa o incerci si tu…

Cine este Ionela Nechifor?

Tanara Ionela Nechifor, o mare iubitoare de dulciuri, s-a ambitionat si a reusit sa creeze propria reteta de inghetata de post, avand drept ingrediente principale catina si laptele din samburi de caise. Mai mult, in planul sau a intrat si o mica plantatie de catina unde sa isi produca singura materia prima necesara.

Povestea inghetatei minune care poate ajuta si diabeticii si care poate fi folosita in curele de slabire sau pentru a creste imunitatea copiilor a inceput in 2012. Atunci, Ioana a fost plecata in Italia cu o bursa de studii. ”Acolo am avut ocazia sa degust prima data o inghetata adevarata si m-am indragostit de inghetata. La noi, ce se obtine la nivel industrial este mai mult praf cu apa. Mai sunt si producatori care fac inghetata naturala. Dar sunt putini. In mod normal acest produs trebuie sa se bazeze pe lapte si fructe. Dar cel mai important este ca totul sa fie cat mai natural”, a declarat tanara pentru Agrointeligenta.

Cu ce se ocupa Ionela in prezent?

In prezent, Ionela studiaza la Facultatea de Inginerie Alimentara din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava si prima reteta de inghetata cu catina a fost tema lucrarii sale de diploma. ”Sunt singura din Romania care s-a gandit sa puna catina in inghetata. Vreau sa o valorificam deoarece are proprietati si calitati foarte bune asupra organismului: vitamina C, vitamina A, carotenoizi. Mi-am spus ca de ce sa folosim coloranti artificiali cand putem folosi un fruct si sa obtinem o culoare a produsului foarte frumoasa si naturala. Inghetata mea are o culoare portocalie data de carotenoizii din catina”, explica suceveanca.

Prima reteta pe care a realizat-o a fost cea a inghetatei cu catina si macese. Aceasta era realizata pe baza de iaurt si indulcita cu fructuoza. Desi produsul a fost apreciat la concursuri internationale, Ionela a vrut mai mult si atunci a creat o noua reteta pastrand ca si element comun catina.

Anul acesta a reusit sa obtina prima inghetata cu topinambur din lume pe baza de lapte din samburi de caise. Inovativ datorita zaharului natural din compozitie, acest produs a obtinut medalia de argint la concursul Ecotrophelia din Paris.

Recunoasterea obtinuta in Franta, dar si banii castigati – locul doi a primit un cec de 4.000 de euro, i-au dat aripi Ionelei care s-a decis sa puna pe picioare propria afacere cu inghetata naturala: ”Imi doresc sa fiu primul producator din Romania care sa mearga pe gama de inghetata cu catina”.

Cum a aparut prima inghetata de catina?

Primul pas in acest sens a fost deja facut: pe un teren pe care il detine la tara, tanara a inceput sa cultive catina. ”Eu deja m-am apucat de plantat catina. Incerc sa construiesc ceva frumos pentru ca ma gandesc la sanatatea oamenilor, de aici am pornit si cand am produs aceasta inghetata pentru ca fiecare om merita sa se bucure de ceva bun, iar daca ingredientele din compozitie sunt produse de mine am o garantie in plus a calitatii. Suprafata pe care o am nu este foarte mare, dar sunt inca la inceput si deocamdata cred ca pot sa produc suficienta catina ca si materie prima pentru inghetata mea. In plus, catina din Romania are proprietati diferite fata de catina care exista la nivel de Europa. Este mai bogata in nutrienti”, sustine tanara de 25 de ani din judetul Suceava.

Ionela estimeaza ca in doi ani va putea lansa pe piata inghetata pe baza de catina cultivata chiar de ea. ”Am estimat un cost de vanzare per produs undeva la 7 lei caserola de 120 de grame”, calculeaza tanara.

Ionela Nichifor a participat la concursul de la Paris alaturi de alte trei colege Simona Ietcu, Ionica Cotovanu si Anca-Mihaela Sidor, cu care a discutat deja despre inceperea afacerii cu inghetata impreuna.

Ce proprietati are inghetata de catina?

Suceveanca priveste insa lucrurile cu optimism si recunoaste ca se mai gandeste si la alte retete de inghetata pe baza de catina, pe langa cele doua publicate deja. ”Cred ca voi reusi sa obtin un produs care sa fie consumat in tot timpul anului, nu doar vara asa cum suntem noi obisnuiti. In alte tari se consuma inghetata indiferent ca este decembrie sau iulie. Iar eu cred ca inghetata aceasta poate schimba intr-un fel mentalitatea romanilor. De exemplu, le va ajuta pe mamele care au copii. Se stie ca este greu sa le dai micutilor sa manance catina, care are foarte multa vitamina C, din cauza gustului putin astringent al acesteia, dar daca ea este ambalata intr-un produs care sa le placa celor mici atunci poate fi administrata foarte usor.

De asemenea este potrivita si pentru dietele de slabit. Topinamburul este cunoscut ca si inamicul obezitatii pentru ca el contine zahar natural, adica benefic. Inulina este considerata fibra naturala, are proprietatea de a-si mari volumul si da o senzatie de satietate. Si sa fim sinceri, ce femeie nu si-ar dori sa tina o cura de slabire si sa aiba voie sa manance inghetata.

Care este secretul inghetatei de catina?

Unul dintre ingredientele secrete ale inghetatei cu catina si topinambur este laptele din samburi de caise. Ionela Nechifor a dezvaluit cititorilor Agrointeligenta cum pot acestia sa-si prepare singuri, acasa, acest lapte. ”Se hidrateaza samburii de caise, se macina, se adauga apa si ce rezulta este laptele de caise. Gustul acestui lapte este asemanator cu cel al laptelui de migdale. Iar samburii de caise au proprietati similare cu ale migdalelor. Dintr-o jumatate de kilogram de samburi de caise se poate obtine cam un litru de lapte de caise”.

Organizatia fabricatinRO sustine si promoveaza produsele create in Romania.