Pentru mulți dintre noi dulceața de gutui cu nucă este unul din acele tipuri de dulceață cu un gust care trezește nostalgia. Mai ales cei care ne-am petrecut copilăria la țară, alături de bunici, ne amintim cu plăcere de mirosul de dulceață de gutui dimineața, servită pe pâine proaspătă, alături de o cană fierbinte de ceai.
Ce proprietăți are dulceața de gutui cu nucă?
Dulceața de gutui cu nucă nu este doar un deliciu culinar, ci și un aliment cu multiple proprietăți deosebite, care o ajută să iasă în evidență în comparație cu alte dulcețuri din fructe sau legume.
În primul rând, dulceața de gutui cu nucă are un gust caracteristic, dulce-acrișor, imposibil de confundat cu aroma altor dulcețuri din fructe. Culoarea ei este un galben roșiatic. Ea este delicioasă deservit ca atare, întinsă pe pâine cu unt sau folosită în prăjituri și dulciuri de casă.
De asemenea, dulceața de gutui cu nuci conține și multiple vitamine și minerale bune pentru sănătate. Gutuile sunt foarte bogate în vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, potasiu și fier, dar și în iod, care se păstrează în cantități considerabile chiar și după fierbere. Mai mult, această dulceață are oarecare proprietăți antiinflamatorii, fiind recomandată persoanelor care suferă de gripă sau răceală pentru ameliorarea durerilor de gât.
Dacă este preparată cu o cantitate moderată de zahăr, dulceața de gutui ajută și la îmbunătățirea digestiei deoarece gutuile conțin o cantitate mare de fibre, fără însă a influența greutatea corporală.
Nu în ultimul rând, aciditatea ridicată a fructelor din care este făcută permite păstrarea dulceții de gutui timp îndelungat, mai ales dacă imediat după preparare a fost sterilizată în mod corespunzător.
De unde să cumperi dulceață de gutui cu nucă?
Cu siguranță ți-am făcut poftă de dulceață de gutui cu nucă sau măcar ți-am stârnit curiozitatea dacă nu ai mâncat niciodată până acum, așa că, dacă vrei s-o încerci, îți recomand s-o cumperi direct din magazinul FabricatinRO unde găsești dulceață delicioasă, preparată responsabil, din fructe alese unul și unul, de la Slănic Muscel.
Ingrediente necesare pentru dulceață de gutui cu nucă
Dacă îți place să bucătărești și vrei să faci acasă dulceață de gutui cu nucă, atunci ai nevoie de:
– 9 căni de gutui tăiate în cubulețe de mărimi potrivite;
– 500 ml de apă;
– 1500 kg de zahăr
– 4 pliculețe de zahăr vanilat
– zeama de la o lămâie și jumătate
– aproximativ o cană de nuci
Ca să-ți iasă o dulceață cât mai gustoasă, cel mai bine ar fi să folosești gutui bine coapte, zahăr granulat alb din trestie de zahăr, lămâi zemoase și zahăr vanilat de calitate bună. Poate că nu ți se par atât de importante aceste detalii, dar în realitate tocmai ele sunt cele care fac diferența între o dulceață oarecare și o dulceață delicioasă.
Cum să prepari acasă dulceață de gutui cu nucă?
Ca să prepari dulceață de gutui trebuie să scapi mai întâi de pufulețul lor caracteristic care le acoperă aproape în întregime. Pentru asta trebuie să speli bine mai întâi fructele și să îndepărtezi partea lemnoasă. Apoi, trebuie să le tai cubulețe și să le stropești cu zeamă.
Pentru sirop trebuie să fierbi bine apă cu zahăr și să obții un sirop bine legat. Îți dai seama că siropul s-a legat făcând testul cu apa. Pune apă rece într-un pahar și toarnă câteva picături de sirop. Dacă picăturile se transformă în bobițe mici care coboară ușor către fundul paharului, atunci înseamnă că siropul s-a închegat bine. Pe de altă parte, dacă atunci când pui siropul în apă se dizolvă, atunci înseamnă că siropul nu este închegat și mai trebuie să fiarbă puțin.
Când siropul este bine legat, atunci se adaugă bucățelele de gutui tăiate mai devreme și se pune totul din nou la fiert pentru aproximativ o oră, până când dulceața capătă o culoare roșiatică, frumoasă.
Ca să nu se prindă, trebuie să amesteci din când în când cu o lingură de lemn sau o spatulă până la fundul oalei.
Înainte de a termina dulceața, adaugă zahărul vanilat, nucile prăjite și zeama de la o jumătate de lămâie. Nucile se pot prăji foarte simplu introduse în cuptorul cu microunde și lăsate acolo până coaja începe să se exfolieze. Când se întâmplă asta, le poți freca între palme și cojile se vor desprinde singuri. Apoi, înainte de a adăuga nucile în dulceață, le poți tăia bucățele mai mari sau mai mici în funcție de preferințe. Pentru asta poți folosi un cuțit de bucătărie, sau pur și simplu un sucitor cu care să le sfărâmi.
Pentru a pregăti dulceața pentru iarnă, trebuie să pui dulceața în borcane, să le închizi bine cu capace noi și apoi să le lași cu fundul în sus pentru a permite aerului să iasă. Până la răcire, trebuie să acoperi borcanele cu pături și să le lași să se odihnească. Apoi, când sunt gata, dacă poți să te abții bineînțeles, le poți așeza frumos pe rafturile din cămară și să aștepți iarna, când le vei savura conținutul întins pe felii de pâine cu unt sau în cele mai gustoase prăjituri de casă.
3 Rețete cu dulceață de gutui cu nucă
Plăcintă cu dulceață de gutui cu nucă
Pentru o plăcintă savuroasă, care te va încânta de la prima mușcătură, ai nevoie de:
– 500 g de făină
– 200 g de unt
– 100 g de zahăr
– 2 ouă
– 1 linguriță de praf de copt
– 1 praf de sare
– 500 g dulceață de gutui cu nucă
Amestecă mai întâi făina cu praful de copt și sarea și adaugă untul moale, tăiat cubulețe, frecându-l cu degetele până reușești să-l încorporezi în aluat. Adaugă apoi ouăle și zahărul și continuă să amesteci până obții un aluat perfect omogen.
Împarte aluatul în două părți, una mai mare și alta puțin mai mică. Partea mai mare o vei așeza pe fundul unei tăvi tapetate cu hârtie de copt, iar pe a doua o vei tăia fâșii și o vei așeza deasupra plăcintei, în formă de grătar, după ce ai întind pe prima foaie întreaga cantitate de dulceață de gutui.
Plăcinta se coace la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 30-40 de minute, sau până se rumenește frumos deasupra. Dacă chiar îți dorești un rezultat spectaculos, ai putea să bați un ou și să ungi foaia de deasupra cu el.
Prăjitură cu mere și dulceață de gutui cu nucă
Prăjitura cu mere și dulceață de gutui cu nucă este un alt desert spectaculos în care dulceața de gutui joacă rolul principal. Pentru ea ai nevoie de:
– 3 mere mari
– 250 g făină
– 200 g unt
– 150 g zahăr
– 3 ouă
– 1 linguriță de praf de copt
– 1 praf de sare
– 200 g de dulceață de gutui
Curăță mai întâi merele de coajă și taie-le cubulețe de mărimi potrivite. Amestecă făina cu praf de copt și sare într-un castron și în altul freacă untul cu zahărul cu mixerul până obții o cremă. Adaugă apoi ouăle rând pe rând și amestecă bine după fiecare din ele și pe urmă încorporează făina până obții un aluat omogen.
Amestecă pe urmă și merele și după ce torni toată compoziția într-o tavă tapetată cu o hârtie de copt, toarnă și dulceața de gutui peste aluat și amestecă-l în compoziție foarte ușor cu o furculiță.
Coace prăjitura la cuptor timp de 45-50 de minute la 180 de grade Celsius sau până se rumenește frumos.
Porc la cuptor cu sos de dulceață de gutui
Poți să folosești dulceața de gutui și pentru mâncăruri cu carne sau cu legume cărora vrei să le conferi un plus de savoare, nu doar pentru prăjituri. De exemplu, îți recomand această rețetă de porc la cuptor cu sos de dulceață de gutui este o delicatesă pe care cu siguranță o va aprecia întreaga familie. Pentru ea ai nevoie de:
– 1 kg și jumătate de pulpă de porc
– 3 căței de usturoi
– 1 lingură de ulei de măsline
– 1 lingură de praf de curry
– sare și piper, după gust
– 200 g dulceață de gutui cu nucă
– 100 ml de apă
– 2 lingurițe de amidon de porumb
Până pregătești preparatul, încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Toacă usturoiul mărunt și amestecă-l cu ulei de măsline, curry, sare și piper într-un castron. Freacă pulpa de porc cu amestecul de condimente și pune-o apoi într-un vas termorezistent. Acoperă vasul cu folie de aluminiu și coace preparatul timp de două ore.
Între timp, amestecă dulceața de gutui cu apă și cu amidon de porumb până ce amidonul se dizolvă complet. Când carnea este gata, toarnă peste ea amestecul de dulceață de gutui cu apă și amidon și mai coace, fără folie de aluminiu de data aceasta, pentru încă 30-45 de minute, până ce carnea se rumenește frumos și sosul se îngroașă.
Preparatul se servește cald, proaspăt scos din cuptor cu garnitură de cartofi piure, legume la grătar sau orez.
Pentru micul dejun noi recomandam lapte de măgăriță de la Ferma Măgărițelor pentru creșterea imunității pentru toți membri unei familii. De pe platforma noastră poți cumpăra lapte de măgăriță premium la 250 ml.