În bucătăria românească fiecare preparat este o lecție de cultură și istorie

Pentru români agricultura este încă din cele mai vechi timpuri una din îndeletnicirile de bază. Solul țării noastre este unul foarte fertil și din acest motiv din bucătăria românească nu au lipsit niciodată preparatele pe bază de vegetale, dar nici cele de origine animală. De asemenea, de-a lungul veacurilor, poporul nostru a intrat în contact cu atât de multe alte popoare încât bucătăria românească a fost clădită și s-a dezvoltat preluând influențe din toate colțurile lumii.

Atât popoarele migratoare, cât și cele care au încercat să ne ocupe teritoriul țării pentru a se înfrupta din bogățiile sale, ne-au învățat puțin câte puțin din cultura lor și felul cum își prepară mâncarea.

Preparate din bucătăria românească inspirate din cultura gastronomică a altor popoare

Dacă privim cu luare aminte, în bucătăria românească descoperim influențe otomane, balcanice, italiene, maghiare, sârbe, franceze, ruse și chiar austriece.

Carne tocată

De la turci am învățat cum să ne folosim în bucătire de carnea tocată. Lor trebuie să le mulțumim pentru că ne-au inspirat să gătim sarmale, chfitele, ciorbă de perișoare și diferite legume umplute, în special ardei.

Mămăligă

Pentru mămăligă, polenta cum este ea mai bine cunoscută în întreaga lume, trebuie să le scriem o felicitare italienilor. De multe secole, ea se consumă în Nordul Italiei de către locuitorii zonelor rurale, ca mâncare de bază. La origini însă, existau două feluri de a face mămăligă. Modul simplu, pe care l-am împrumutat și noi, românii și un mod mai complicat și mai sățios, cu boabe de fasole.

Șnițel

Cu șnițelul ne-am obișnuit atât de mult, de parcă ar fi fost ale nostru din totdeauna. Dar cei care l-au inventat de fapt sunt austriecii. Iar ca să se știe clar de unde provine, acestui preparat i se spune în Germania și Austria Wiener Schnitzel. Spre diferență de șnițelele românești, în general preparate din carne de pui, pentru Wiener Schintzel se folosește doar vițel. Dar modul de pregătire și prăjire este fix același.

Zacusca

E imposibil să treci Dunărea la bulgari și să nu te minunezi de mulțimea de salate de toate felurile din care vecinii noștri se înfruptă la aperitiv. Și pentru că se priccep de minune să manipuleze legumele, de la ei am împrumutat și noi rețeta pentru zacuscă.

Salată de boeuf

Pentru că tot suntem la capitolul salate, nu puteam să nu amintim și de salata de boeuf, mândria tuturor românilor la petreceri și evenimente deosebite. Savuroasă, sățioasă și cu un nume excentric, majoritatea românilor consideră că salata de boeuf este o moștenire franceză. Dar nici că puteam fi mai departe de adevăr deoarece originile sale sunt rusești. În patria ei mamă i se spune salată Olivier de la numele bucătarului belgian care a inventat-o în anul 1860 în restaurantul Hermitage, pe vremea aceea cel mai faimos restaurant al Moscovei. Și de acolo au preluat-o o mulțime de state post sovietice și vecinii acestora, dar și țări mai îndepărtate ca Iran, Israel, Mongolia și America latină.

Turtă dulce

Ca să nu încheiem călătoria noastră fără a vorbi și despre ceva de la francezi, vom aminti de turta dulce, un desert foarte îndrăgit de copiii români. Deși căsuțele construite din acest biscuite le găsim mai mult în poveștile fraților Grimm, turta dulce este de fapt originară din Franța. În anul 992, călugărul armean Grigorie Macarie se mută pe pământ francez pentru a-și trăi în tihnă ultimii ani ai vieții sale și începe să coacă acolo tot felul de bunătăți, printre care se numără și turta dulce, un biscuite cu iz de sărbătoare, a cărui rețetă a fost mai apoi preluată de o mulțime de popoare europene.

În concluzie, gătind preparate din bucătăria românească și gândindu-ne rând pe rând la originea fiecăruia din ele, avem ocazia de a face o călătorie culinară în jurul Europei medievale, în care granițele erau destul de permisive, cel puțin pentru bucate. Și pentru că suntem conștienți de faptul că ți-am făcut o foame de lup, te invităm în magazinul nostru online de unde să-ți faci proviziile înainte să te pui pe gătit.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: