Dacă obișnuiești doar s-o asociezi cu felurile principale pe care le servești la masă pentru a obține un prânz sau o cină mai copioase, atunci s-ar putea să te entuziasmeze prospectul unor gustări în care pâinea se transformă în actorul principal. Pâinea, mai ales cea de la partenerii noștri – Grupul de Firme Panifcom – este un aliment gustos și savuros, care are multe de oferit chiar și atunci când a trecut ceva timp de când a părăsit cuptorul și zace pe blatul din bucătărie.
Așadar ia-ți o foaie și un creion, citește cu atenție lista de mai jos și notează-ți ingredientele rețetei preferate pentru că urmează să-ți răsfeți întreaga familie cu un deliciu cu pâine!
Și încă o veste bună! Majoritatea ingredientelor de care ai nevoie s-ar putea să le ai deja în cămară sau în frigider.
Bruschete
Felii de pâine prăjită sau coaptă la cuptor, acoperite cu roșii tăiate mărunt, usturoi, busuioc și ulei de măsline – Ce poate fi mai simplu și… mai bun?
Bruschetele cu roșii sunt o gustare delicioasă și ușor de preparat. Ai nevoie de:
– Felii de pâine cu maia
– Roșii foarte aromate, ușor coapte (de exemplu: roșii cherry sau roșii de grădină)
– Usturoi
– Busuioc proaspăt
– Ulei de măsline extra virgin
– Sare și piper
Spală roșiile și taie-le în bucăți mici sau felii subțiri. Dacă folosești roșii mari, înlătură semințele pentru a evita excesul de lichid. Taie apoi pâinea în felii de aproximativ 1 cm grosime. Poți să le ungi cu un strop de ulei de măsline și să le prăjești pe grătar ori într-un cuptor preîncălzit până când devin crocante și ușor aurii.
Dacă îți place aroma de usturoi, poți freca ușor fiecare felie de pâine cu un cățel de usturoi. Acest pas intensifică gustul bruschetelor și le transformă într-o gustare mai aromată.
Așază feliile de pâine prăjită pe un platou sau o tavă. Adaugă bucățile de roșii pe fiecare felie. Presară sare și piper după gust.
La final, adaugă frunze de busuioc proaspăt deasupra bruschetelor și stropește-le cu ulei de măsline extra virgin pentru un gust bogat și aromat.
Bruschetele sunt mai bune când sunt proaspete. Așadar servește-le imediat pentru a te bucura de textura crocantă a pâinii proaspăt prăjite și de aromele tuturor celorlalte ingrediente.
Toast cu avocado
Dacă ești un fan înfocat al gustărilor cu avocado? Atunci câteva felii de pâine prăjită împovărate cu multe multe felii de avocado, sare, piper și eventual puțină lămâie sau semințe de susan sunt exact ce îți trebuie când ai chef de ceva gustos și sățios.
Îți trebuie:
– Felii de pâine cu maia de preferat integrală sau cu semințe
– Avocado bine copt (1-2, în funcție de dimensiune)
– Sare și piper, după gust
– Lămâie
– Fulgi de ardei iute sau boia pentru puțină iuțeală
– Semințe de susan sau chimen
Prăjește sau coace feliile de pâine până când devin aurii și crocante. Taie avocado pe jumătate, înlătură sâmburele și scoate pulpa cu o lingură. Pune pulpa de avocado într-un bol și folosește o furculiță pentru a o zdrobi și a face un piure gros. Dacă preferi o textură mai fină, poți utiliza blenderul sau mixerul.
Adaugă sare și piper după gust. Dacă dorești, poți adăuga și puțină lămâie pentru un gust proaspăt. Lămâia previne oxidarea avocado-ului și păstrează preparatul proaspăt puțin mai mult timp.
Întinde piureul de avocado în cantități generoase pe feliile de pâine prăjită sau coaptă.
Poți presăra deasupra fulgi de ardei iute sau boia. De asemenea, mai poți adăuga semințe de susan sau chimen ca să obții o textură chiar și mai crocantă și aromată.
Humus cu legume pe felii de pâine integrală
Humusul este întotdeauna o idee bună când vine vorba de gustări. Sănătos, plin de savoare și cu o textură inconfundabilă, humusul este mâncarea preferată a multor oameni din întreaga lume, indiferent de dieta pe care au adoptat-o. Și știi care este cel mai bun humus? Cel proaspăt, preparat în casă și servit imediat.
Ai nevoie de:
– 1 cană de năut fiert sau din conservă, scurs și clătit
– 3 linguri de pastă de susan (tahini)
– 2 căței de usturoi, mărunțiți
– 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
– Sucul de la jumătate de lămâie
– 1/2 linguriță de sare (sau după gust)
– 1/4 linguriță de piper negru
– 2-3 linguri de apă (pentru ajustarea consistenței)
– Felii de pâine integrală (prăjită sau neprăjită)
– Legume proaspete tăiate în bastonașe sau fâșii (morcovi, castraveți, ardei, etc.)
– Puțin ulei de măsline pentru decor
Într-un blender sau procesor de alimente, pune năutul fiert, pasta de susan, usturoiul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sarea și piperul. Amestecă până obții o pastă fină. Dacă humusul este prea gros, poți adăuga puțină apă pentru a ajusta consistența.
Taie legumele proaspete în bastonașe sau fâșii pentru a le folosi pe post de dip.
Prăjește sau coace feliile de pâine integrală. Răspândește generos humusul pe fiecare felie de pâine.
Așază bastonașele sau fâșiile de legume pe deasupra humusului.
La sfârșit stropește preparatul pe deasupra cu un strop de ulei de măsline și presară puțin piper, dacă dorești.
Cheamă toată lumea la masă și servește-le această gustare proaspătă, imediat după ce ai preparat-o. Dintr-un simplu aperitiv, vei vedea că se va transforma pe loc în vedeta serii!