Se încarcă...

3 Motive pentru produse bio din Romania

Nu foarte departe de hotarele tarii noastre sa mananci o salata preparata doar din cruditati 100% bio, sa savurezi capsuni proaspat culese din gradina sau sa asezonezi supele si salatale de fructe cu un strop de ulei de in presat la rece nu este doar un mod de a te hrani, ci un stil de viata admirat si invidiat. Si atunci de ce oare noi, romanii, popor care am putea trai atat de elegant facem coada la restaurantele fast food si ne indopam cu atatea produse care pot fi considerate orice, mai putin mancare?

 

In Romania exista nenumarati producatori de alimente bio, iar pe multi dintre ei ii gasesti pe platforma FabricatinRO, ceea ce iti ofera un acces facil la alimente sanatoase. Iar faptul ca a te hrani sanatos este un trend la moda in intreaga lume este doar unul din motivele pentru care ar teebui sa dai mai multa atentie mancarii tale. In afara de acesta, intemeiat de altfel, dar destul de subiectiv, mai putem gasi o infinitate de alte argumente, iar primele care ne vin in minte sunt urmatoarele:

De ce sa consumi mai multe produse bio din Romania?

 

#1 Alimentele organice te scapa de substantele toxice acumulate in organism

 

“Organic” este un termen folosit pentru a descrie plante si animele care nu au fost crescute cu:

 

  • Ierbicide;
  • Pesticide;
  • Fertilizatori sintetici;
  • Hrana modificata genetic;
  • Radiatii care sa le influenteze dezvoltarea;
  • Hormoni de crestere;
  • Antibiotice.

 

Toate aceste substante extrem de toxice petru organism si influenteaza negativ mai ales copii determinand dereglari hormonale, boli ale sistemului digestiv sau ale tractului urinar si intr-un final, cancer. Iar cum la nivel global un ingrijorator procent de 90% al alimentelor provine de la plante si animale crescute sub influenta acestor substante daunatoare, faptul ca in Romania exista atat de multi producatori bio ar trebui sa fie un imens motiv de bucurie.

 

Studiile de specialitate arata ca adoptand o dieta bazata in special pe produse organice, in doar 15 zile nivelul concentratiei de substante toxice din rinichi scade dramatic eliminand practic in doar doua saptamani riscurile reprezentate de chimicalele mentionate mai sus.

 

#2 O alimentatie sanatoasa ar trebui sa inceapa cu alimente produse local

 

Te-ai hotarat sa mananci sanatos si acum comanzi cafea cerand in loc de lapte de vaca, lapte de soia in speranta ca faci o alegere mai inteleapta? Daca da, intrebi responsabil daca laptele de soia al cafelei tale este sau nu un produs organic?

 

In cazul in care ai uitat sa pui si a doua intrebare si in loc de lapte de vaca ai primit in schimb lapte de soia din plante modificate genetic, nu meriti aplauze pentru alegerea ta.

 

Datorita cererii mari, multi producatori de soia din strainatate folosesc plante modificate genetic pentru a putea satisface nevoile pietei. Acestea sunt produse pe cale artificiala incrucisand ADN a doua specii de plante care altfel nu s-ar fi incrucisat pe cale naturala. Produsul obtinut este o planta cu proprietati superioare, dar in acelasi timp si plina de substante nocive pentru sanatate.

 

Soia modificata genetic se foloseste pentru laptele de soia, tofu si alte preparate, mai ales in cazul celor din restaurantele si cafenele care nu au un specific bio. De aceea, data viitoare cand vrei sa faci o alegere sanatoasa, gandeste-te si la acest aspect.

 

Intereseaza-te mereu de provenienta alimentelor pe care le consumi si incepe mai bine de la ceea ce ai in jur. Legumele si fructele produse local, fara pesticide, uleiul presat la rece si fabricat din seminte organice sau dulciurile traditionale sunt doar cateva din produsele romanesti deloc scumpe si simplu de achizitionat in Romania cu care poti sa pui bazele unui stil de viata sanatos.

 

#3 Consumand produse bio romanesti investesti in propriul viitor

 

Nu doar pentru faptul ca ajuti producatorii locali sa se dezvolte si odata cu ei si tara, dar si pentru ca agricultura organica este benefica pentru mediul inconjurator ar trebui sa consumi mai multe produse bio.

 

Agricultorii care nu folosesc chimicale pentru a tine daunatorii departe de culturile lor se bazeaza pe rotarea plantatiilor in vederea obtinerii unei recolte bogate an de an. De asemenea, ca ingrasamant folosesc materie organica provenita de la animalele pe care le cresc, dar si resturi alimentare, contribuind astfel la procesul de reciclare. In plus, fara insecticide, apele din apropierea terenurilor ingrijite responsabil sunt mult mai putin poluate.

Agricultura organica inseamna mai putine alimente risipite, un sol mai curat si ape mai limpezi. Cu alte cuvinte, o tara mai buna pentru tine si generatiile viitoare.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: