Vă mai amintiți pantofii bunicii sau pantofii Elenei Ceaușescu? Erau pantofii Guban, pantofi lucrați manual, de o calitate impecabilă fabricați la Timișoara, care au ajuns să fie purtați chiar și de un președinte american.
Istoria acestor pantofi a început cu fondatorul Blaziu Guban care avea o pasiune pentru fabricarea substanțelor de lipit și a cremei de ghete, lucrând la o fabrică din Oradea. Povestea pantofilor Guban începe cu adevarat în 1959 când prima pereche de pantofi a fost lansată pe piață după ce, timp de cinci ani fabrica produsese numai cremă de ghete, ceară și soluție de lipit.
Pantofii Guban: niște pantofi cu o poveste extraordinară
Guban a fost singura fabrică din România care a scapat de naționalizare în 1948. Dar în 1952, Blaziu Guban a fost nevoit să doneze statului român atât brandul, cât și fabrica, în schimbul promisiunii de a-și păstra pe viață funcția de conducere a fabricii.
Blaziu a murit în 1978. De atunci, la conducerea fabricii i-a urmat fiul sau, Tiberiu. Acum, Tiberiu Guban are 90 de ani și traiește în Timișoara, oraș al cărui cetățean de onoare este. S-a zbătut o viață întreagă să obtină fabrica înapoi dar a primit doar răspunsuri negative din partea statului roman. De-a lungul timpului, faima pantofilor Guban a ajuns peste granițele țării. Președinte american Harry Truman, actrița Sophia Loren, Gheorghe Gheorghiu Dej, Tudor Arghezi și Elena Ceaușescu, au purtat pantofi fabricați la Timișoara.
Pantofii preferați ai Elenei Ceaușescu
“Pentru Elena Ceaușescu făceam la fabrică pantofi pe calapoade făcute de tatăl meu, iar eu preparam nuanța în care urmau sa fie colorați: vernil, roz, ou de rata, în special culori pastelate. Ne inspiram după modele din reviste nemțești” povestește Tiberiu pentru Mediafax.
La fabrică, o pereche de pantofi este fabricată în aproximativ doua ore. De asemenea, 70% din operații sunt realizate manual. Mai întâi, clientul trimite comanda la fabrică, ea fiind însoțită de o foaie A4 pe care se regăseşte un tabel cu toate fazele de producție. Hârtia A4 se duce mai întâi la secția de pielărie, unde se alege culoarea comandată. Iar după ce este semnată, însoțită de material, se duce mai departe, în secția de croitorie. Femeile angajate aici decupează din material bucățile de care au nevoie, cu ajutorul unor maşinării, pentru a avea aceleaşi dimensiuni, la milimetru. Aceste bucăți de material, împreună cu coala de hârtie A4, sunt trimise mai departe în atelierul de cusătorie, apoi la potrivit pe calapoade.
Urmează lipitul tălpilor, care se face de către un singur om. După ce talpa este aplicată, pantoful se introduce într-o maşinărie unde este supus unor temperaturi foarte ridicate, apoi foarte scăzute. Faza următoare este aplicarea tocului cu ajutorul unui şurub, apoi pantoful este trecut prin alte maşinării care usucă lipiciul de pe întreaga talpa, incluzând tocul. Ultima faza este curățarea pantofului, manual, de lipiturile de pe margini. După aceea, pantofii sunt așezați în cutii și transportați celui care i-a comandat.
Pantofii Guban în contextul societății de azi
Astăzi, în fabrica din Timișoara se produc 80 de modele de pantofi de damă. Produsele, lucrate în proporție de 70% manual, sunt vândute în România, Italia și alte țări din Europa. Puteți achiziționa pantofii din magazinul situat în Mall Băneasa Shopping City, București sau online, de pe site-ul www.guban.ro. Iar dacă doriți să citiți un interviu cu reprezentatul companiei Marius Ion puteți acesa link-ul aici.
Pantofii Guban sunt un brand românesc și sunt fabricați în România, la fel ca toate produsele de pe acest site.