Ie sau ia românească este principala piesă vestimentară din componența constumului tradițional românesc. Toate celelalte piese gravitează și competează aceasta piesă deosebită, alcătuind toate, laolaltă, printr-o armonie cromatică și ornamentală, unicitatea costumului popular românesc. Ia este un adevărat simbol național, cu care fiecare român ar trebui să se mândrească, deoarece ea reprezintă trecutul, prezentul și trăinicia tradițiilor românești în viitor.
Cea mai veche cămaşă ce poate fi încadrată în această categorie a iilor tradiționale, este un tip de ie sau cămașă întreagă, care avea o parte superioară continuată de una inferioară şi, poale. Ulterior, apar informații despre ia sau cămaşa cu altiţă. Abia mai târziu, apare ia sau cămaşa cu platcă. Evoluţia progresivă a materialelor din care a fost confecţionată ia românească, este şi ea cunoscută. Au început cu inul, cânepa, ulterior ivindu-se, bumbacul, borangicul și mătasea.
Informațiile existente, bazate pe surse istorice, evidențiază faptul că acest tip de îmbrăcăminte ar fi fost prezent printre obiectele de vestimentație purtată încă din perioada culturii Cucuteni (5500-2750 i.Hr.). În această perioadă, ia este de fapt acea cămaşă tradiţională românească, folosită pentru zile de sărbătoare și confecţionată dintr-o pânză albă, împodobită la gât și pe piept cu mărgele. Aceasta avea, aproape întotdeauna, la mâneci, bogate broderii. Îmbinarea culorilor în realizarea motivelor, aproape întotdeauna diferite si diverse, în funcţie de vârsta, dar şi de evenimentul la care urma să fie purtată, reliefează măiestria uimitoare a creatorului. Astfel, găsim, frumos conturate, motive geometrice, inspirate din natură sau impresionante motive stilizate, motive florale complexe sau simboluri religioase care unesc orizontalul cu verticalul, pe noi cu Divinitatea.
Citeste si: IDEI DE CADOURI PENTRU FEMEI DE ZILELE LOR DE NAȘTERE, ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ
În ziua de azi ia românească înă se poartă în zone precum Sighișoara, o parte din Ardeal, Maramureș, cel mai mult cu ocazia anumitor evenimente precum Ziua naționala, botezuri, nunți sau chiar odată cu mersul la biserică în zi de sărbătoare și duminica.
Trebuie să facem diferența dintre o ie traditionala autentica și cele oarecare fiind atenți la elementele tradiționale, materialele folosite, croială și coloristică. O ie care nu e autentică poate fi confecționată la mașina de cusut, realizată din materiale sintetice, sau chiar poate fi brodată cu motive ale altor culturi (de exemplu, cu dragoni). În schimb, o ie românească autentică este mereu brodată manual, confecționată din materialele de bază: pânză de cânepă, borangic, in, arnici, lâniță și decorată cu motive tradiționale românești. De asemenea, o ie autentică va fi tivită și încrețită manual, iar pe dosul iei ar trebui să vedem nodurile firelor de la broderii. O ie poate fi o lecție de istorie, dar pentru a o învăța avem nevoie de exercițiu și de timp. Fiecare dintre noi poate ajunge să facă diferența între ce este autentic și ce este fals, între ce este tradițional și ce este importat.
Principesa Ileana, Principesa Elena, Regina Maria, sunt printre personalitățile regale care au purtat cu mândrie portul popular românesc. Dintre toate, cea care a transformat ia într-un stil vestimentar personal, a fost Majestatea Sa Regina Maria (regină a României, principesă de Edinburg, de Saxa – Coburg şi Gotha).
Pictorul francez Henri Matisse pictează în 1940 “La blouse roumaine”, inspirat de colecţia de ii primite de la pictorul român Theodor Palladi. În anul 2006 un alt vestit designer, Jean Paul Gaultier, dedică o colecţie întreagă portului tradiţional românesc. În anul 2008, Oscar de la Renta foloseşte imprimeuri şi texturi inspirate din ţinuta populară românească. În anul 2011, Philpippe Guilet dedică o colecţie “100% couture, 100% modernă, 100% românească cu artizani si artişti români“, României. Printre creatorii de modă români care au acordat un loc pe podium iei tradițional, putem enumera: Ingrid Vlasov, Adrian Oianu, Valentina Vidraşcu, Andra Andreescu.
Odată cu activitățile comunității online La Blouse Roumaine, de popularizare a iei, tot mai multă lume de pe întreg globul a devenit atrasă de aceasta. Actrița Rita Wilson, cunoscută din filmele M.A.S.H. sau Sleepless in Seattle, a purtat o ie într-un show american celebru. Cântăreața Adele a pozat pentru revista Vogue într-o ie.
Deși există câteva voci importante care susțin promovarea iei peste hotare, ia este un brand de țară neoficial. Aceasta nu a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, însă de Sânziene se sărbătorește ziua iei neoficial.
Ia traditionala românească face parte din identitatea noastră ca popor străvechi și unit, iar cu fiecare ie achiziționată într-o casă ajutăm ca o nouă generație să ducă mai departe tradiția ei, ajutăm acel meșter popular care a lucrat la confecțioanarea ei să mai bucure și alți oameni cu măiestria lui, iar prin purtarea iei arătăm că suntem mândri de țara noastră și promovăm cu drag și sinceritate produsele fabricate în România.