Pe de-o parte pentru ca suntem patrioti si pe de alta parte pentru ca iubim preparatele traditionale romanesti, am intocmit o lista cu trei din mancarurile si bauturile specifice tarii noastre care consideram ca merita a fi incluse in lista patrimoniului imaterial UNESCO alaturi de washoku – mancarea traditionala japoneza sau turta dulce – un desert originar din Croatia. Primele preparate care ne-au venit in minte sunt urmatoarele, dar lista este deschisa si te invitam sa o completezi cu ce consideri ca lipseste. Mare atentie insa, in timpul lecturii! S-ar putea sa-ti faca pofta si de aceea nu recomand citirea acestui articol pe stomacul gol!
#1 Fierturile de buruieni
Loboda, stevia sau urzicile sunt doar cateva din plantele salbatice ale caror frunze romanii le folosesc in bucataria traditionala. Ele erau consumate pe teritoriul tarii noastre inca din vremea dacilor si sunt si acum la mare pret, mai ales in perioada posturilor de dinaintea sarbatorilor mari. In popor, pentru ca rasar fara a fi plantate si nu au nevoie de ingrijire, batranii le numesc buruieni.
Ciorbele traditionale din loboda, stevie sau urzici sunt la fel de simple si modeste precum plantele din care sunt preparate. Ele nu implica multa migala si necesita doar fierbere cu un praf de sare si piper dupa gust. La final, se servesc cu mamaliguta fierbinte si daca se prepara scazute, cu putina zeama, merg de minune si cu un ou ochi deasupra. Ca si gust, poate ca nu impresioneaza la fel de mult precum alte zarzavaturi sau legume, dar au un continut bogat de fier si alte minerale benefice pentru sanatate. In plus, noua, romanilor, ne starnesc un puternic sentiment de nostalgie.
#2 Socata
Daca este sa ne gandim la multimea de produse traditionale romanesti care se prepara prin procesul de fermentare, romanii intrec multe alte natii la aceasta tehnica. Pe langa iscusinta in bucatarie, acest lucru denota o calitate demna de apreciat a poporului roman: rabdarea. Iar unul din cele mai bune exemple de preparate pe care romanii le desavarsesc prin fermentare este socata.
Gustul socatei, castiga din ce in ce mai multa popularitate peste hotare. Iar motivele sunt absolut evidente. Nimic nu este mai reconfortant si racoritor intr-o zi caniculara de vara decat un pahar rece de socata. Si mai mult, dupa reteta originala, se prepara usor si are costuri de productie mici incat este si pacat sa n-o folosesti zi de zi ca sa iti potolesti setea.
#3 Tochitura
Putine preparate din bucataria universala sunt la fel de satisfacatoare ca tochitura. Aceasta face posibila servirea intr-o singura farfurie a unei diverse varietati de ingrediente aduse impreuna intr-o armonie perfecta. Carnati, afumatura, carne de porc, pui sau vitel, peste un munte de mamaliga si completate de savoarea branzei de burduf. Ce poate fi mai multumitor? Poate o tuica de la un producator din comunitatea #fabricat in RO
In functie de zona, ingredientele acestui fel de mancare pur romaneasca pot diferi. Moldovenii de exemplu o servesc cu oua ochiuri; Oltenii ii dau gust cu ceapa, usturoi sau ardei iute; Iar mutenii o acresc cu rosii. Dar principiul de baza ramane mereu acelasi: multe bunatati, o singura mancare.