Se încarcă...
14 Fabruarie 768x512

Povestea zilei de 14 Februarie și motivul pentru care o sărbătorim

De câteva primăveri bune, iubăreții de români îmbrățișează ziua de 14 Februarie ca pe o sărbătoare a dragostei. 14 Februarie este o zi în care e musai să-ți manifești afecțiunea față de persoana iubită.

Dacă declarațiile de dragoste nu te caracterizează, atunci te sfătuim să-ți faci timp pentru un gest sincer, atent,  necomercializat și nepracticat de jumătate din îndrăgostiți. Originalitatea este noua față a iubirii!

Povestea zilei de 14 Februarie

Dar să revenim la poveste. Titlul acestui articol datează din anul 269/270 d.Hr. și este semnătura lui Valentin – personajul principal al zilei Îndrăgostiților. Întemnițat și condamnat la moarte, el trimite o scrisoare de adio către iubita sa, semnându-se:” Adu-ți aminte de Valentin al tău”.

Istoria Îndrăgostiților a fost scrisă într-o zi ca aceasta. Iar diferitele ei înterpretări conduc toate la o poveste fără un final fericit: legenda Sfântului Valentin.

Valentin a fost un tânăr preot creștin,  martirizat în perioada domniei împăratului Claudiu al II-lea. Claudiu era un luptător îndârjit și nemilos și își dorea să aibă cea mai puternică armată. Dar, ce credeți? Majoritatea bărbaților romani preferau căldura de acasă, alături de soții și copii, nu să meargă la război. Ce-i drept, cine și-ar fi dorit să ucidă-n stânga și dreapta, când ar fi putut să stea liniștit acasă, la căldurică și departe de păcate capitale?

Dar cu nebunia unui împărat pentru putere nu te pui, și odată călcat pe coadă, acesta a luat o decizie cruntă: a decis ca nici unul dintre soldații Romei să nu se căsătorească. Prin această lege, s-a gândit împăratul, avea să-și construiască armata prea dorită, de bărbați adevărați.

Eroul acestei povești a fost stimabilul Valentin, care s-a împotrivit cu desăvârșire dorinței împăratul și a ”aranjat ”  câteva căsătorii pe ascuns. Valentin credea în dreptul oamenilor de a se căsători, drept dat de Dumnezeu pe care nici măcar un împărat nu îl poate interzice. Așa că a dat de știre tinerilor îndrăgostiți, dornici să se unească în fața lui Dumnezeu. Dar mare grijă să nu ajungă la urechile împăratului. Totul era lapte și miere iar fericirea celor căsătoriți înflorea tainic, sub ochii divinității!

Adu-ți aminte de Valentin al tău

Istoria se scrie în continuare, când împăratul Claudiu își dă seama de nesăbuința preotului și dă ordin în tot regatul să fie căutat și capturat. Adus în fața împăratul, Valentin își susține bunele intenții și explică devotamentul pentru credință și iubire. Impresionat peste măsură de personalitatea eroului nostru, împăratul îi propune să renunțe la creștinism și să devină soldat roman. Valentin refuză propunerea și este întemnițat și condamnat la moarte.

În temniță, Valentin se îndrăgostește nebunește de fiica paznicului temniței, o femeie nespus de frumoasă și delicată. Ea obișnuia să aducă bucate pentru deținuți. Naturalețea și gingășia, alături de credința necondiționată și bunătatea sufletului ei, au făcut ca ultimele zile ale eroului să fie cele mai fericite. Cei doi schimbau priviri furișe printre gratiile temniței și îi putea simți căldura doar prin atingerea vârfurilor degetelor. Înainte de a muri, Valentin i-a trimis iubitei sale o scrisoare semnată:” Adu-ți aminte de Valentin al tău”, formulă utilizată până astăzi.

Valentine`s Day în ziua de azi

Chiar dacă iubirea lor s-a împlinit doar pentru câteva zile, povestea lor va dăinui încă 2000 ani de ani, și va fi spusă și stră-stră-stră-nepoților dumneavoastră.

Și nu uitați că este o ocazie drăguță să cumpărați sufletelor voastre pereche un cadou pentru a sărbători momentele frumoase petrecute împreună! Susține produsele românești chiar și cu ocazia acestei sărbători!

Pentru mai multe povești impresionante, te invităm să citești secțiunea Povești Românești de pe platforma FabricatinRO!

 

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: