Fabricat Separator

Salina Turda se afla in topul celor mai vizitate atractii turistice din Romania

Ca roman, numele propriei tari nu te duce imediat cu gandul la Salina Turda. Poate ca mai intai iti trec prin minte rasariturile de la Marea Neagra, semetele biserici fortificate din Transilvania care acum in sfarsit dorm linistite la umbra Carpatilor, sau pelicanii care se intorc primavara in Delta Dunarii. Si intr-adevar, toate aceste exemple sunt fiecare in felul sau absolut fascinante si nu ne-am putea imagina Romania fara vreunul dintre ele. Dar cu toate acestea, turistii straini care ne viziteaza, prefera in mod deosebit sa se lase fermecati de misterul oferit de cea mai spectaculoasa mina de sare de pe teritoriul patriei noastre.

4 Motive pentru care trebuie imediat sa vizitezi Salina Turda

#1 Salina Turda este recunoscuta ca un obiectiv turistic de valoare la nivel international

Putina cercetare online te va face sa realizezi ca aproape toate agentiile de turism care fac incoming, au pe site-urile lor macar o excursie care ofera turistilor sansa sa viziteze Salina Turda. Iar includerea ei in itinerariul excursiilor dedicate vizitatorilor de peste hotare, demonstreaza cat de dorita si apreciata este aceasta salina. In plus, nu putine sunt site-urile media si din afara care scriu despre ea si ii lauda frumusetea. Intr-un articol de pe businessinsider.com de exemplu, Salina Turda este inclusa in top 22 obiective turistice din intreaga lume pe care merita sa le vizitezi.

#2 Este un obiectiv turistic din care inveti o lectie de istorie

Salina Turda nu exista de ieri, sau alaltaieri. Ea a fost pentru prima oara atestata documentar in anul 1271, iar oamenii de stiinta sustin ca exista inca din vremea romanilor. Nu exista insa documente care sa demonstreze utilizarea ei si inainte de secolul XIII, dar cel putin din epoca medievala si pana in anul 1840 Salina Turda a fost masiv exploatata. Apoi, pentru aproape o suta de ani, pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, Salina Turda a concurat cot la cot cu Ocna Mures pentru aprovizionarea cu sare a Transilvaniei. Iar pe timpul razboiului s-a transformat in loc de depozitare al proviziilor, dar si un adapost subteran sigur impotriva atacurilor aeriene.

#3 S-a schimbat atat de mult ca nu mai este deloc asa cum ti-o amintesti

Anul in care primii turisti au calcat pragul Salinei Turda este 1992 si desi la vremea aceea nu avea nimic din somptuozitatea cu care se mandreste astazi, vizita ei era inclusa in cadrul multor tabere si excursii scolare. De aceea, elev fiind, probabil ca ti-o amintesti din vreuna din aventurile cu clasa. Dar cu toate acestea, daca nu ai mai trecut prin Turda din 2010, cu siguranta nu o vei mai recunoaste. Incepand cu anul 2008 pentru renovarea salinei au fost alocate fonduri impresionante si forma finala la care a ajuns doi ani mai tarziu se poate spune ca a meritat investitia. Mai exact, au fost cheltuite 6 milioane de euro din fonduri Phare care au permis dotarea cu lifturi ce coboara in subteran, o roata panoramica – principala atractie, piste de minigolf, bowling, un teren de sport si chiar si un ponton cu 14 barci.

#4 Un loc ideal pentru tratamentul bolilor respiratorii

In mina Ghizela unde se spune ca inca mai poti observa pasii romanilor care au sapat primele galerii, se vindeca si cele mai complicate afectiuni ale aparatului respirator. Astmul bronsic, rinitele alergice, bronsitele sau diferite tipuri de alergii, toate pot fi tratate cu ajutorul aerosolilor naturali din salina in timp ce te uiti la televizor sau pur si simplu admiri imensul bloc de sare.