fbpx

De ce să mănânci lapte de capră și produse derivate ale acestuia?

Există o serie de produse alimentare pe care noi le numim „alimente complete”, iar străinii „super foods”. Acestea nu ar trebui să lipsească din dieta niciunei persoane care pune un accent deosebit pe sănătatea corpului ei. Printre ele se numără și laptele de capră, un produs cunoscut din vremuri de mult apuse ca un aliment incredibil. Îți place să consumi lapte de capră? L-ai introdus deja în dieta ta de zi cu zi? Dacă nu încă, citește acest articol până la capăt și cu siguranță o vei face!

Există dovezi clare care atestă faptul că oamenii consumă lapte de capră de milenii încoace. Iar câteva din cele mai importante motive pe care le-au descoperit de-a lungul timpului și care îi determină s-o facă în continuare sunt cele pe care te invităm să le descoperi în următoarele rânduri.

Beneficiile laptelui de capră pentru sănătate

În primul rând, laptele de capră este un tip de lapte ușor de digerat. El este recomandat chiar și celor cu probleme de digestie și are o mulțime de efecte pozitive pentru bolnavii de astm, cei cu probleme hepatice sau cei care nu pot digera laptele tradițional de lapte sau de bivoliță.

Multe persoane care acuză o intoleranță la laptele de vacă sau de bivoliță, au descoperit cu surprindere că pot să consume lapte de capră fără a se confrunta cu niciunul din efectele neplăcute ale celorlalte tipuri de lapte. Se pare că laptele de capră este mai ușor de digerat și nu afectează mucoasa intestinală.

Acest lucru se întâmplă datorită faptului că laptele de capră conține o cantitate dublă de acizi grași față de laptele de vacă. Din acest motiv, laptele de capră este infinit mai simplu de asimilat și se transformă mai repede în energie pură. De asemenea, laptele de capră are în mod natural proprietăți antimicrobiene datorită cărora nu afectează mucoasa gastrică.

Cât de sănătos este laptele de capră?

Pentru cei „alergici” la laptele de vacă și bivoliță, laptele de capră este un aliment foarte hrănitor, care poate fi consumat cu încredere dacă a fost recomandat de un specialist. El îmbunătățește funcțiile metabolismului și aduce persoanelor cu probleme în absorbția mineralelor la nivelul tractului intestinal, un aport deosebit de cupru și fier.

Persoanele care suferă de afecțiuni hepatice acceptă de asemenea laptele de capră mai bine decât alte tipuri de lapte datorită modului în care sunt omogenizate în el, în mod natural, moleculele pe care le conține.

Acestea fiind spuse, este chiar surpinzător faptul că laptelui de capră nu i se acordă chiar și mai multă atenție în comparație cu alte alimente. De asemenea, în ceea ce privește frumusețea tenului, a părului și a dinților, laptele de capră este extraordinar pentru persoanele care vor să amâne efectele îmbătrânirii și să mențină un aspect veșnic tânăr al trăsăturilor lor naturale.

Principalele diferențe dintre laptele de capră și cel de vacă

Recent, din ce în ce mai multe persoane încep să realizeze că laptele de vacă nu le priește corpului lor și trebuie să găsească o alternativă cu care să-l înlocuiască. Dar majoritatea lor nici nu știu că nu trebuie să caute prea departe deoarce alternativa este evidentă: laptele de capră.

Din punct de vedere al nutrienților pe care îi conține, laptele de capră se aseamănă cel mai mult ca aliment cu laptele de vacă. Dar spre diferență de acesta mai are și o serie de proprietăți care îl scot în evidență și îl fac să fie alternativa mai sănătoasă dintre cele două.

În comparație cu laptele de vacă, laptele de capră nu determină apariția eczemei; nu te balonează; nu contribuie la agravarea constipației; nu creează niciun fel de disconfort digestiv și nu-i afectează pe bolnavii de astm sau cataractă. Într-adevăr, încă mai sunt necesare și alte studii științifice care să demonstreze toate beneficiile laptelui de capră. Dar chiar și pe baza cunoștințelor pe care le-am dobândit până în prezent putem face o comparație clară între laptele de capră și alte tipuri de lapte.

#1 Laptele de capră conține mai puțină cazeină alfa S1

Proteinele sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și refacerea corpului. Cu toate, acestea, studiile de specialitate au demonstrat că intoleranța unor oameni la lapte se datorează tocmai conținutului ridicat de proteine al acestuia, în special cazeină alfa S1.

Deși laptele de capră este o sursă veritabilă de proteine de înaltă calitate, el conținând aproximativ 6 grame per porția de 200 ml, este mult mai sărac în cazeină alfa S1 decât laptele de vacă, motiv pentru care cercetătorii au ajuns la concluzia că este mai bine tolerat decât laptele de vacă.

#2 Laptele de capră conține diferite proteine și grăsimi

În timp ce conținutul de grăsime din laptele de capră este foarte similar cu cel din laptele de vacă și anume 3.5% pentru laptele gras, 1.6% pentru laptele semidegresat și doar 0.1% pentru laptele degresat, moleculele de grăsime pe care acesta le conține sunt mai mici.

În plus, compoziția proteică a laptelui de capră permite acestuia să se asimileze mai bine la nivelul organismului contribuind la menținerea sănătății și asigurând confortul digestiv.

#3 Laptele de capră conține mai puțină lactoză

Laptele de capră nu ar trebui consumat de persoanele diagnosticate cu intoleranță la lactoză înainte de efectuarea unui consult medical de specialitate. Cu toate acestea, pentru că el conține mult mai puțină lactoză, zahărul natural regăsit în lapte și lactate, el poate fi mai ușor de tolerat de către persoanele cu forme slabe ale bolii.

Astfel, chiar dacă nu poți consuma lapte de vacă fără a fi nevoit să înduri efecte secundare care mai de care mai neplăcute, există șanse mari ca laptele de capră să-ți priască!

#4 Laptele de capră are un conținut mai mare de nutrienți decât cel de vacă

Comparativ cu laptele de vacă, laptele de capră este mai bogat în potasiu, fier, calciu și vitamina A fiind astfel un aliment mai bun pentru întreaga familie. De aceea, multe popoare de pe glob îl consumă mai des decât laptele de vacă.

O porție de 200 ml de lapte de capră asigură:

  • 14% din necesarul de vitamină B5 – utilă pentru reducerea oboselii;
  • 12% din necesarul de biotină – utilă pentru păr și piele;
  • 11% din necesarul de vitamina A – utilă pentru vedere;
  • 25% din necesarul de fosfor – util pentru sănătatea dinților și a oaselor;
  • 17% din necesarul de potasiu. 

În plus, conținutul mic de colesterol face ca laptele de capră să fie o alegere mai bună pentru persoanele cu probleme cardiace sau cu greutate supraponderală.

Ce fel de mâncăruri poți să gătești cu lapte de capră?

Smoothie cu lapte de capră

Smoothie-ul cu lapte de capră este un smoothie foarte delicios și se poate prepara cu o mare diversitate de ingrediente. De aceea, rețeta pe care vrem să ți-o prezentăm nu este o rețetă în sensul clasic al cuvântului, ci mai mult o enumerare de proporții. Astfel, pentru un smoothie echilibrat și gustos, ai nevoie de:

  • 30% lapte de capră;
  • 30% frunze vrezi date prin blender;
  • 40% piure de fructe date prin blender.

Frunzele verzi pot fi frunze de spanac, frunze de sfeclă, frunze de ridichi, kale, pătrunjel, mentă, untișor, păpădie, salată și multe altele. Chiar dacă frunzele verzi nu sunt cele mai delicioase ingrediente din smoothie-ul tău, gustul acestora se poate echilibra cu ajutorul fructelor, motiv pentru care îți recomandăm să folosești banane, piersici, căpșuni, kiwi sau orice alt fruct dulce și apetisant. La final, vei obține un smoothie ușor de băut, dar și foarte bun pentru sănătate.

Clătite cu lapte de capră

Nu-ți place să bei lapte de capră simplu?  Folosește-l în prepararea alimentelor și nu-i vei mai simți gustul sau mirosul lui specific. Pentru clătite delicioase cu lapte de capră de exemplu, ai nevoie de:

  • 800 ml lapte de capră;
  • 200 ml de apă minerală;
  • două ouă;
  • o lingură de unt topit;
  • o linguriță de scorțișoară;
  • un praf de sare;
  • făină pentru aluat;
  • ulei pentru uns tigaia.

În afară de ulei, amestecă toată ingredientele împreună până obții o compoziție lichidă, mult mai subțire decât cea de pprăjituri, dar mai groasă puțin decât la o omletă simplă. Apoi, într-o tigaie de teflon unsă cu ulei în prelabil toarnă câte un polonic din aluat și prăjește fiecare clătită pe ambele părți. Nefiind dulci, la final, clătitele se pot umple cu dulcețuri de fructe, ciocolată, frișcă și stafide, cârnați sau brânză de capră ca să fim în tin cu subiectul prezentului articol.

Pâine cu porumb și lapte de capră

Pentru că nu există român care să nu adore pâinea, ce-a de-a treia rețetă din această listă este o rețetă specială de pâine pe care o poți servi alături de alte mâncăruri sau pur și simplu ca atare, pe post de gustare. Pentru o astfel de pâine care cu siguranță v fi pe gustul tuturor membrilor familiei tale, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 6 ouă întregi;
  • un kg de mălai cât mai fin;
  • un l de lapte de capră:
  • 500 gr de brânză de vaci;
  • 100 gr de ceapă albă;
  • 50 ml de ulei;
  • un praf generos de sare.

Pentru această rețetă se toacă mai întâi ceapa și se călește în ulei și apoi să dă la răcit. Pe urmă, se amestecă împreună cu brânza, fâina, laptele, gălbenușurile de la ouă și sarea. Separat, albușurile se bat spumă și se încorporează abia la final, înainte de a pune compoziția într-o formă de chec și a o da la cuptor pentru 50 de minute, la o temperatură de 160 de grade. 

Pâinea obținută este o pâine foarte savuroasă, cu un gust pronunțat de lapte și brânză. Ea este suficient de sățioasă savurată ca atare. Dar în același timp este și foarte dietetică în comparație cu preparatele din făină albă.

Tort cu ciocolată amară și lapte de capră

La final, ca să încheiem totul pe o notă dulce, ne-am gândit la o rețetă de tort cu ciocolată și cu lapte de capră, o prăjitură care trezește și încântă toate simțurile. Pentru această delicatesă, este nevoie de ceva mai multă muncă deoarece trebuie să prepari separat blatul și crema, dar și siropul. Însă la final promitem că strădania îți va fi răsplătită cum se cuvine! Pentru un tort cu ciocolată amară și deja celebrul lapte de capră ai nevoie de:

Blat: 

  • 6 ouă;
  • 6 linguri de zahăr;
  • 5 linguri de făină;
  • două pliculețe de zahăr vanilat;
  • un pliculeț de praf de copt;
  • un praf de sare.

Se separă mai întâi albușurile de gălbenușuri și se bat bine separat cu câte o jumătate din cantitatea de zahăr în fiecare compoziție. Apoi se amestescă împreună și în produsul nou format se încorporează făina. Se adaugă apoi praful de copt, zahărul vanilat și sarea și se coace totul la foc mic până trece de proba cu paiul.

Cremă:

  • 4 gălbenușuri;
  • 3 linguri de amidon de porumb;
  • 200 g de zahăr;
  • 100 g de unt;
  • un l de lapte de capră.

Gălbenușurile se freacă cu zahărul într-un vas și se amestecă apoi cu amidonul. Apoi, se adaugă treptat laptele de capră și când toată compoziția devine omogenă se dă la foc mic, amestecând încontinuu. Când este gata, se adaugă untul și se lasă la răcit.

Sirop:

  • 150 g de zahăr;
  • două sticluțe de esență de vanilie;
  • două căni de apă;
  • două bucăți de ciocolată amară.

Siropul folosit pentru frăgezirea blatului se face fierbând apa cu zahărul și esența de vanilie. Apoi, după răcirea blatului și tăierea lui în două, se însiropează bine fiecare jumătate după care se adaugă crema. La final, prăjitura se ornează cu ciocolată amară topită și după preferințe fructe dulci-acrișoare precum zmeură, coacăze sau mure.

De unde se poate cumpăra în România cel mai bun lapte de capră?

Există mulți producători de lapte de capră în România, dar niciunul nu se compară cu Ferma Socială Bettine Găgești! Această fermă a fost înființată în anul 2007, de Asociația Betania, ca un proiect social dedicat persoanelor cu dizabilități. 

Persoanele cu dificultăți în integrarea în societate își găsesc în această fermă atât prietenii și suportul de care au atât de multă nevoie, cât și un loc de muncă foarte plăcut. Pe de altă parte, din punctul de vedere al amatorilor de lapte de capră și derivate ale acestui aliment, tot aici poți beneficia și de cele mai bune și mai proaspete produse. 

Astfel, dacă te-am convins de beneficiile laptelui de capră sau ți-am făcut poftă de el prin rețetele noastre, încearcă-l și tu, cumpărându-l de la Ferma Bettine, sau direct din magazinul nostru online!

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share on facebook
Share pe Facebook
Share on twitter
Share pe Twitter
Share on linkedin
Share pe Linkdin
Share on pinterest
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: