Se încarcă...
Turnatoria De Fonta Mae Fabricat

Turnătoria MAE – fontă fabricată cu pasiune în Iași, România

Turnătoria MAE – fontă fabricată cu pasiune în România

Cu plăcere am aflat că printre produsele fabricate în România exista o turnătorie care produce produse din fontă. De 20 de ani, ca pe vremuri, fără roboți și după matrițe vechi, Turnătoria MAE din Iași toarnă fontă cenușie și aliaje neferoase cu pasiune și cu mândrie realizând produse unicat.

Fonta este un material al cărui origini se pierde în negura timpului, existând obiecte datând din Egiptul antic și din epoca Han. Avântul maxim l-a avut probabil în era industrializării engleze însă și astăzi, utilitatea lui practică se îmbină cu arta, dovadă stând numeroasele obiecte de decor realizate din fontă ce se găsesc la târgurile de antichități. Deși e un material modest, fonta deschide posibilități în toate domeniile, de la bucătărie la design interior, la mobilier stradal, la piese industriale, elemente de schimb, etc.

De la vase pentru gătit ecologice, uși de sobă tradiționale, mobilier de grădină, rame de canal, răsuflători de gaz, produse personalizate, fiecare produs de la Turnătoria MAE este verificat individual iar produsele sunt simple, practice și prietenoase.

La turnătoria MAE sloganul este ”arta turnării fontei”

Produsele sunt realizate manual, atent verificate, din mâna meșterilor ieșind produse frumoase, utile, practice și rezistente. Vasele din fontă pentru gătit sunt asezonate, adică supuse unui procedeu de tratament al suprafeței din fontă, prin care produsul este acoperit cu o pelicula fina de ulei și apoi copt pentru o oră. Uleiul polimerizează, formând o pelicula dura, protectoare, anti aderentă, fără compuși toxici.

Cunoscătorii știu faptul ca mâncarea gătită în recipientele din fontă este mai gustoasă și nu se lipește atât de ușor ca în cazul altor recipiente. Fonta este un material ecologic în care se poate găti, printre altele pentru că nu elimină compuși toxici și nu e nevoie de multe grăsimi.

Produsele unicat necesită timp pentru a fi prelucrate

Uneori 2-3 săptămâni, deoarece sunt pași în procesul de producție care nu pot fi săriți. Turnarea efectivă și prelucrările ulterioare se fac într-o echipă de 12 turnători și un inginer cu experiență în domeniu. Modelele personalizate sunt executate de un modelor cu experiența de peste 30 de ani. Cum fiecare comandă necesită atenție, beneficiarii trebuie să înțeleagă că un timp de livrare de 2-3 săptămâni nu trebuie să îi supere.

Echipa de la turnătoria MAE postează pe pagina de Facebook poze cu preparatele delicioase ale gospodinelor realizate pe plitele de fontă trainice, albume cu imagini din colțurile lumii, evocând produse și o perioadă în care accentul era pus pe calitate. Se bucură nespus când primesc poze cu produsele fabricate de ei ”la lucru”. Aflați într-o lume în care predomină produsele din plastic și imitațiile, cei de la MAE au planuri concrete de implementare a unui proces foarte simplu în care să poată turna piese unicat, la un preț corect.

Dl. Alexandru Paicu de la Turnătoria MAE ne explică cu pasiune cât este de fascinant întregul proces în care elementele de fontă vechi devin produse noi. E un ciclu de viață absolut cinstit, în care produsele executate urmează să reziste zeci de ani. El ne împărtășește faptul că această muncă oferă o satisfacție imensă prin faptul că se crează obiecte solide, într-o economie în care dictează uzura morală planificată.

Va recomandăm cu căldură produsele fabricate în Iași, România de la turnătoria MAE.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: