Se încarcă...
Asat Ne Aduce Coșul Cu Legume Proaspete De La Sat

ASAT ne aduce coșul cu legume de la sat

Acum mai bine de zece ani, una dintre bucuriile cu livrare la domiciliu mi-a fost întreruptă pentru o perioadă nedefinită: pachetul cu legume, fructe, ouă și lapte de la sat. Responsabile pentru această faptă erau rudele de la țară, care, ca mulți alți agricultori, nu mai găseau motive suficiente pentru a se ocupa de micro-ferma cu detoate.

Când eram pe cale să pierd definitiv gustul legumelor de la țară printre rafturile hipermarketurilor, am găsit o asociație care reînvie legătura dintre micii producători agricoli și cei care încă își doresc legume răsărite din pământ românesc. Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești (ASAT) folosește coșul săptămânal de produse locale ca legatură, reciproc avantajoasă, între micii producători agricoli și consumatorii din orașe.

După cum puteți afla și de pe site-ul lor ( www.asatromania.ro ), ASAT este o organizație non-profit, care se prezintă drept “promotorul unor parteneriate de solidaritate între consumatori din urban și mici agricultori din ruralul de proximitate adepți ai agriculturii naturale”. Sistemul care stă la baza acestor parteneriate se axează pe împărțirea riscurilor și beneficiilor unei agriculturi naturale: mai multe familii apelează la un fermier, îi plătesc în avans o parte din prețul abonamentului anual, pentru ca în sezonul următor să primească săptămânal un coș cu produse proaspete și sănătoase.

Pe scurt, este ca și cum ai “adopta rudele de la țară” care se îngrijesc ca ție să nu îți lipsească cele necesare unui trai sănătos (legume, fructe, lapte, ouă, carne) și cărora le poți vizita ferma pentru a observa cum și cât de natural sunt crescute produsele care vor ajunge la tine.

O afacere în continuă dezvoltare

Se pare că acest sistem funcționează și implică tot mai multe familii și producători. Dovadă stă faptul că, pornind din zona de vest a României în anul 2008, ASAT a reușit să se extindă rapid, promovând astăzi parteneriate de solidaritate în Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Odorheiu Secuiesc și București. Citește mai multe despre ASAT în acest articol!

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: