Tu ce știi despre 1 Martie?

Tu Ce știi Despre 1 Martie?

Astăzi ne-am decis că se cuvine să răsfoim mai multe surse de informații și să scriem despre 1 Martie-sărbătoarea primăverii. Un mic istoric, câteva obiceiuri tradiționale  din România și cele mai frumoase citate despre primăvara. În prezent, mărțișorul simbolizează venirea primăverii și se obișnuiește să fie purtat toată luna martie, apoi este agățat de ramura unui copac tânăr.

Totuși, originile acestei zile nu sunt cunoscute cu exactitate, speculațiile sugerând prezența sa atât la Români cât și la Bulgari, fiind cunoscută sub denumire de Martenița.

Povestea zile de 1 Martie

Una dintre povești spune că Soarele s-a transformat într- o domniță incredibil de frumoasă și a coboarât pe Pământ. Dar, ce credeți? Dintr-o dată natura a amuțit și întunericul a cuprins întreaga răsuflare, când prea frumoasa domniță a fost răpită de Zmeu și închisă în temniță. La vestea acestei nenorociri, un prea viteaj Fecior s-a încumetat să înfrunte Zmeul și să elibereze domnița, pentru a reda lumina Soarelui pe Cer și natura să reînvie.

După o căutare de 365 de zile, Feciorul găsește temnița, înfruntă și câștigă bătălia grea cu Zmeul. Prea frumoasa domniță este eliberată și se ridică la Cer, luminând întregul Pământ. Primăvara se apropie, oamenii sărbătoresc cu voie bună, însă Feciorul se stinge din viață din cauza rănilor, iar în locurile în care i s-a scurs sângele, au răsărit plăpânzii ghiocei. De atunci, oamenii împletesc o ață cu 2 flori: una roșie simbolizând curajul Feciorului și una albă– semnificând prima floare a primăverii-ghiocelul.

Există cercetări arheologice făcute în România, la Schela Cladovei, în jurul cărora au fost descoperite amulete asemănătoare cu mărțișorul din zilele noastre. Amuletele erau formate din pietricele colorate în roșu și alb și erau puratate la gât. Mai interesant este faptul că aceste amulete ar avea o vechime de 8.000 de ani! Hm…

Folcloristul Florea Marian sugerează că pentru Moldova și Bucovina, o monedă de aur sau argint era prinsă cu ața roșie și albă și era purtată de fetele tinere, timp de 12 zile apoi o atârnau de creanga unui copac. Ori asta, ori își prindeau moneda în păr și o păstrau până la înflorirea naturii și sosirea primilor cocori. Aceste obiceiuri simbolizau speranța, optimismul și asigurau un an îmbelșugat.

Citate despre prima zi de primăvară

  • “Florile primăverii sunt visele iernii, povestite dimineața, la micul dejun al îngerilor.” Khalil Gibran
  • “Primavara își face propria declarație, atât de tare și de clar încât grădinarul pare să fie doar unul din multele ei instrumente, și nu compozitorul.” Geoffrey Charlesworth
  • “Știința nu s-a putut lăuda niciodată cu inventarea unui tranchilizant atât de puternic precum o zi însorită de primăvară.” W. Earl Hall
  • ”Primăvara e modul în care natura ne spune : “să înceapă petrecerea!” Robin Williams
  • ”Vreau să fac cu tine ce face primăvara cu cireșii.” Pablo Neruda

Fabricatinro vă dorește o primăvara cât mai frumosă și luminoasă ! Nu uitați să citiți articolul despre mărțisoarele realizate hand-made în România: Magazinul de mărțișoare preferatCumpărați mărțișoare pentru a aduce un zâmbet pe buzele celor apropiați!

Distribuie

Mai multe Articole

Scrie-ne un mesaj