Sirop De Brad Un Produs Românesc Cu Multiple Beneficii Pentru Sănătate și Un Gust Deosebit
Fabricat Separator

Sirop de brad – un produs românesc cu multiple beneficii pentru sănătate și un gust deosebit

Siropul de muguri de brad este un remediu natural românesc, cu proprietăți antiseptice, folosit încă din cele mai vechi timpuri, în special în tratamentul tusei și pentru vindecarea inflamațiilor căilor respiratorii. Siropul de muguri de brad este de asemenea și un tonic pulmonar, iar în medicina naturistă se folosește frecvent împotriva simptomelor cauzate de răceli și gripe, dar și pentru menținerea sănătății tractului respirator.

Mai ales în perioadele cu un risc crescut de transmitere a gripelor, merită să ai sirop de brad în cămară, fie că îl fabrici pe cont propriu, fie că îl cumperi de la un producător român cu experiență în fabricarea unor astfel de preparate.

Pentru a fabrica sirop de muguri de brad, în general, românii, pleacă departe de casă pentru a culege muguri de brad din pădure – materia primă din care se fabrică această licoare cu multiple beneficii pentru sănătate. Există pe de altă parte și norocoși care au brazi în propria curte sau grădină și culeg muguri direct de acolo pentru a prepara un sirop sănătos și delicios.

Bradul în sinea fost considerat întotdeauna un arbore cu efecte terapeutice. Începând cu secolul al XIX-lea de exemplu, în diferite locuri din Europa s-au construit sanatorii în apropierea pădurilor de brad, iar bolnavii de plămâni mergeau acolo ca să se vindece de afecțiunile lor respiratorii. De aceea, pentru cei care nu-și pot petrece timpul în natură și profita la maxim de beneficiile oferite de aerul curat, mai ales cel din preajma pădurilor de brad, o sticlă de sirop de brad reprezintă o alternativă viabilă.

Două sau trei linguri de sirop de brad dizolvate în apă sau în ceai, băute înainte de mesele principale, pot face minuni pentru imunitate.

Mugurii de brad conțin o cantitate semnificativă de uleiuri esențiale, taninuri, enzime, rășini, flavonoide, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier etc.) și vitamine C, A și E. Datorită acestor substanțe, toate produsele din muguri de brad, începând cu tincturile sau uleiul esențial și continuând cu celebrul sirop de brad, au efecte terapeutice și pot fi folosite pentru susținerea sănătății în perioadele mai dificile de peste an.

Siropul de brad este un tonic perfect pentru sistemul respirator, dar are și alte beneficii pentru organism datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antioxidante, expectorante, sedative, antiseptice și diuretice. Românii consumă de mult timp sirop de brad pentru a-și menține plămânii sănătoși și puternici. 

Când vrei să scapi sigur și rapid de răceală sau gripă, într-un mod natural, siropul de brad poate fi privit ca un tratament foarte eficient. Și pe lângă faptul că este foarte sănătos, el are și un gust bun, putând fi astfel băut ca băutură răcoritoare amestecat cu apă caldă sau rece, plată sau minerală.  

Câteva lucruri pe care trebuie să le cunoști despre prepararea siropului de brad

Ca să faci sirop de brad ai nevoie de zahăr neprelucrat, o lămâie întreagă, apă și muguri de brad. Zahărul neprelucrat nu conține substanțe toxice pentru organism folosite pentru îndepărtarea impurităților din conținutul său. Și ca să profiți la maxim de produsul obținut, alege neapărat lămâie bio, nemodificată genetic și crescută fără chimicale. De asemenea, atunci când recoltezi mugurii de brad, alege zone izolate, nepoluate și culege doar mugurii cu o dimensiune cuprinsă între 3 și 7 centimetri. Mai mult, taie uniform, de jur imprejurul bradului, ca să recoltezi în mod responsabil și să permiți arborelui să crească armonios în continuare.

Mugurii de brad care se folosesc în prepararea acestui sirop sunt mugurii care cresc primăvara, pe vârfurile ramurilor celor mai tinere. Ei au o culoare verde strălucitoare, ca niște mici smaralde și sunt moi la atingere. Cea mai bună perioadă de cules a mugurilor de brad este luna mai sau începutul lunii iunie, atunci când sunt bine copți și plini de substanțe hrănitoare. 

Odată ce ai preparat siropul de brad, îl poți păstra în cămară sau în frigider. Bine închis și sterilizat el rezistă și ani de zile, la fel ca gemurile și dulcețurile.

Rețeta pe care o vom prezenta în continuare este foarte simplă și cu ajutorul ei oricine poate obține un sirop gustos și sănătos din muguri de brad. De fapt, tot ce trebuie să faci este să amesteci toate ingredientele, să aduci amestecul la punctul de fierbere, să strecori compoziția și apoi să fierbi licoarea obținută.

În acest mod vei obține o băutură concentrată cu o aromă deosebită, fructată, cu gust proaspăt de plante, bogată în vitamina C și îmbogățită cu compuși volatili extrem de valoroși pentru sănătatea organismului. 

Poți folosi puțin sirop de brad și pentru a da mai multă savoare limonadelor sau altor băuturi și cu siguranță aroma revigorantă și mirosul fantastic al rezultatului obținut te vor surprinde într-un mod plăcut!

Cum să prepari acasă un sirop de brad gustos și sănătos?

Pentru a prepara un sirop ca la carte, folosește 1 kilogram de muguri de brad, 1 kilogram de zahăr de trestie brun sau brut, 2 litri de apă și o lămâie.

Spală mai întâi foarte bine mugurii de brad și lasă-i într-o sită să se scurgă până pui apa într-o cratiță și o aduci la punctul de fierbere. Când apa a dat în clocot, adaugă mugurii de brad și fierbe compoziția la foc mediu, pentru aproximativ 5 minute, până ce toți mugurii de brad își schimbă culoarea din verde vibrant în galben-maroniu. Apoi, după ce mugurii și-au schimbat culoarea, stinge focul, acoperă vasul cu un capac și lasă fiertura să se odihnească o zi sau două, într-un loc răcoros.

Cu cât aștepți mai mult, cu atât este mai bine pentru că în acest fel vei permite mugurilor de brad să elibereze în elixir toate substanțele nutritive pe care le conțin, obținând astfel un produs cu proprietăți cu adevărat miraculoase pentru sănătate.

După cele aproximativ două zile de așteptare, folosește o presă pentru făcut piure și zdrobește cât mai bine mugurii de brad pentru a scoate din ei toate substanțele hrănitoare. Apoi, alege cea mai fină strecurătoare pe care o ai, sau o pânză curată de tifon și filtrează amestecul. Rezultatul va fi un lichid albicios, cu un miros minunat de conifere, plin de vitamina C, dar și alți antioxidanți valoroși. Însă nu ai terminat! Mai ai câțiva pași de urmat și abia apoi deliciosul tău sirop de brad va fi complet gata. 

Mai trebuie să adaugi zahărul și lămâia tăiată feliuțe în sirop. Zahărul îi va defini gustul, în timp ce lămâia va preîntâmpina procesul de fermentație. Pune apoi compoziția din nou la foc mediu și fierbe-o aproximativ 30 de minute, sau până ajunge la consistența dorită de tine. Dacă vrei un sirop mai gros, atunci va trebui să-l fierbi ceva mai mult de atât, dar reține că prin procesul îndelungat de fierbere unii nutrienți se vor pierde. 

Când e gata, lasă-l să se răcorească pentru aproximativ 5 minute cu focul stins și apoi transferă-l în sticle și borcane sterilizate. După ce ai închis recipientele ermetic, acoperă-le cu o pătură și lasă-le la răcit peste noapte. A doua zi dimineața, siropul tău va fi gata de pus în cămară.

Cum să sterilizezi sticlele sau borcanele în care păstrezi sirop de brad?

Nu este deloc dificil să sterilizezi sticlele sau borcanele în care vei păstra siropul de brad, deoarece procedura este identică cu cea utilizată pentru sterilizarea vaselor în care se păstrează gemurile, dulcețurile, zacuștile, murăturile, sau orice alte preparate pentru iarnă.

Mai întâi spală foarte bine recipientele și capacele lor cu detergent de vase și apă, având grijă ca la final să le clătești cât mai bine. Din experiență, sfatul nostru este chiar și atunci când folosești recipiente reciclate de la alte preparate, să cumperi capace noi pentru că cele vechi cu siguranță nu mai sunt etanșe și riști ca toată munca ta să se ducă pe apa sâmbetei din cauza mucegaiului.

Întorcându-ne la procesul de sterilizare, următorul pas este încălzirea recipientelor în cuptor, la o temperatură de 130 de grade. Aici e simplu. Tot ce trebuie să faci este să așezi sticlele sau borcanele pe o tavă și să le bagi în cuptorul încins pentru aproximativ 30 de minute.

Când sunt gata, până le umpli cu bunătăți, scoate-le cu mare grijă din cuptor așează-le pe un prosop de bucătărie și acoperă-le ca să le păstrezi calde până le vine rândul la umplut.

Limonadă delicioasă cu sirop de brad

Poți adăuga un plus de savoare oricărei băuturi, fie o băutură răcoritoare din plante sau fructe, ori un cocktail cu alcool, dacă adaugi și câteva lingurițe de sirop de brad. Siropul de brad este delicios și în ceai, dar și la dulciuri. Însă nimic nu este mai simplu de preparat și mai delicios decât o limonadă cu acest sirop.

Fă o limonadă simplă, așa cum îți place ție, cu apă minerală sau plată și adaugă apoi două sau trei lingurițe de sirop de brad, în funcție de cât de dulce vrei să fie. Dacă îți place, poți să mai pui și mentă în compoziție, iar dacă nu, o poți lăsa exact așa cum este ea, ca să simți din plin savoarea mugurilor de brad.

Poftă bună!

Ah! Era să uităm! Dacă nu ai răbdare să faci sirop de brad acasă, te invităm să cumperi de la unul din producătorii care vând pe platforma noastră! Intră aici ca să vezi ce ofertă bogată de produse ți-am pregătit!