Crama Vinnoir O Crama Tanara Dar
Fabricat Separator

Crama Vinnoir – o cramă tânără, dar cu personalitate

Poveștile despre vin, fie ele vechi sau noi, sunt întodeauna cele mai romantice povești spuse vreodată. De aceea, pe platforma noastră FabricatinRO, am dedicat nenumărate pagini poveștilor despre această minunată băutură, dar și cramelor care o fabrică, necontenind să căutăm zi de zi noi subiecte de inspirație, care să te încânte și pe tine. De data aceasta, călătoria noastră în căutarea celor mai bune vinuri, se oprește la Crama Vinnoir, o cramă tânără, dar cu multă personalitate.

Povestea Cramei Vinnoir

Istoria Cramei Vinnoir a începu cu doar 5 ani în urmă, în anul 2015, motiv pentru care pe drept o putem cataloga ca una din cele mai noi crame din România. Ea se află în Comuna Nicorești și cu toate că nu este o cramă de mari dimensiuni, deține o linie de producție care se ridică la cele mai înalte standarde din domeniul producției vinurilor, dar și o sală mică și intimă de degustare a licorilor fabricate.

În cadrul Cramei Vinnoir, vinul trece prin toate etapele necesare transformării strugurilor în băutura zeilor, căpătând în final un buchet complex de arome, dar și culori ademenitoare, făcute parcă din adins să te îmbie, să guști și să te lași fermecat.

Există și o legendă despre tărâmul fermecat unde Crama Vinnoir cultivă azi excepționalii săi struguri. Se spune că la un moment dat, în toamna anului 1474, după ce a câștigat o bătălie cu turcii, aproape de comuna numită astăzi Nicorești, Ștefan cel Mare dă poruncă ca oștenii săi să fie omeniți cum se cuvine și să li se ofere din partea localnicilor mâncare și băutură.

Auzind acestea, Hatmanul Nicoară, un vestit boier din acea zonă, își trimite slugile în sat unde la o babă găsește un vin roșu, bun și aromat, dătător parcă de viață. Din licoarea cu pricina, hatmanul servește și pe voievod care rămâne surprins de calitatea băuturii și cere mai departe până hatmanul rămâne fără și n-are încontro decât să mai aducă.

Dar la a doua întoarcere în sat, slugile hatmanului nu mai găsesc vin la babă și aduc de data aceasta o licoare cu aromă diferită, dar de aceeași calitate, de la o simplă fată. Și atunci, impresionat pentru a doua oară de vinul acestor locuri, Ștefan cel Mare hotărăște ca satul să primească numele Hamtmanului Nicoară – Nicorești, soiul de struguri din care era făcut vinul babei – băbească, iar cel al fetei – fetească.

Ce fel de vinuri produce Crama Vinnoir?

Din colecția de vinuri ale Cramei Vinnoir fac parte băuturi din struguri albi, cât și băuturi autentice din struguri roșii, comercializate la sticlă sau bag in box.

Amatorii de vin roșu se pot delecta de la această cramă cu vinuri noi, produse din struguri Băbească Neagră sau Cabernet Sauvignon, iar cei de vin alb cu Riesling Italian sau Muscat Ottonel.

Prețurile vinurilor Vinnoir sunt prețuri pentru orice buzunar. Dar gustul și calitatea le recomandă ca pe niște vinuri nobile, ce merită savurate și apreciate, așa cum a făcut-o acum cinci secole și cel mai iubit domnitor al Moldovei.