Vinul rose, acel vin cu o culoare blândă, dar radiantă, îmbietor ca razele de soare care străpung umbra plăpândă a unui cireș înflorit la început de primăvară, este un vin care dezmorțește simțurile și bucură sufletul.
Chiar dacă a devenit popular abia secolul trecut, vinul rose nu era străin nicio oamenilor din antichitate, care îl produceau și îl savurau cu plăcere ca și noi, astăzi, cu milenii în urmă. Tehnicile de producție însă au devenit din ce în ce mai rafinate și fiecare cramă încearcă să-și lase amprenta asupra vinului rose din portofoliul său.
Există astfel producători care preferă să fabrice vin rose doar din anumite soiuri de struguri, dar și producători care aleg să lase pielea strugurilor roșii în contact cu mustul pentru o anumită perioadă de timp ca acesta să capete superba culoare care a consacrat acest vin.
Hai să vorbim astăzi despre un vin rose reprezentativ pentru întreaga regiune a Moldovei – Busuioacă de Bohotin de la Domeniile Averești!
Busuioacă de Bohotin – Soi autentic românesc
România are o bogată tradiție viticolă, producând o gamă variată de vinuri, atât din soiuri autohtone, cât și internaționale. Dintre cele născute aici amintim:
- Fetească Neagră – unul dintre cele mai renumite soiuri autohtone, din care se produc vinuri roșii, complexe, cu arome de fructe negre și tanini catifelați;
- Fetească Albă – un soi autohton ideal pentru producerea vinurilor albe, proaspete, cu arome florale și citritce;
- Grasă de Cotnari – un soi tradițional din regiunea Cotnari utilizat pentru producerea de vinuri albe dulci și semidulci, cu arome de flori și fructe tropicale;
- Tămâioasă Românească – un soi aromatic din care se produc vinuri albe cu arome puternice de flori și mirodenii;
- Tămâioasă Roză – un soi rar, folosit pentru producerea de vinuri albe aromate și vinuri rose;
- Șarba – un soi autohton roșu, din regiunea Muntenia, din care se produc vinuri cu arome de fructe roșii și tanini blânzi;
- Tămâioasă de Bohotin – vedeta articolului nostru, un soi autohoton, care conferă vinurilor din care este produs arome de fructe și note florale.
Busuioaca de Bohotin se cultivă în diferite zone ale țării, dar cel mai mult în regiunea Moldovei, unde, crame ca Domeniile Averești îl valorifică din plin și îl transformă într-un vin de excepție.
Este ușor să distingi Busuioaca de Bohotin de alte soiuri de struguri datorită aromelor sale intense și complexe, care variază de la fructe de pădure ca zmeura și fragii și până la note florale și de condimente.
Din strugurii acestui soi se pot produce vinuri rose, dar și vinuri roșii. Primele au o culoare delicată, în timp ce cele din urmă variază de la roșu deschis, la rubiniu sau vișiniu, în funcție de metoda de producție folosită.
Vinurile produse din Busuioacă de Bohotin au o structură bună, cu o aciditate echilibrată și tanini moi. Dintre arome, cel mai bine se distige cea de tradafiri englezești, de grădină, care conferă acestor vinuri o personalitate aparte. Dacă ai răbdare cu ele și le dai voie să se desfășoare, te vor surprinde și cu note de căpșuni, fructe roșii de pădure, piersici, pepene galben și bineînțeles, un strop de busuioc, așa cum sugerează și numele de altfel. Toate aceste arome surprinzătoare și seducătoare te poartă pe meleagurile țării noastre și parcă îți șoptesc povești de demult.
Domeniile Averești redau faima strugurilor românești
Cu mai mult de un deceniu în urmă, crama Domeniile Averesti și-a propus să readucă în atenția amatorilor de vin soiul Busuioacă de Bohotin și, cu timpul, a ajuns să îngrijească cea mai mare platanție de Busuioacă din țară. Terrior-ul de care dispune plantația acestei crame, precum și calitatea viței plantate, oferă podgoriei Domeniile Averești o valoare deosebită.
Rodul viței de vie este vinificat apoi într-o gamă variată de vinuri roze, câte unul pentru fiecare iubitor de vin. Astfel, amatorii pot alege dintre vinuri demidulci sau seci, crocante și cu multă personalitate sau elegante și rafinate. Indiferent de gusturi, specialiștii recomandă răcirea ușoară a vinului preferat înainte de servire pentru ca toate aromele acestuia să se exprime individual.
Pentru o experiență de neuitat, vinurile roze din Busuioacă de Bohotin de la Domeniile Averești se pot servi cu preparate mediteraneene, pateuri fine, platouri de brânză dacă este vorba de vinuri seci sau cu preparate thailandeze, mâncăruri în aluat și deserturi cu brânză, în cazul vinurilor demidulci.
Nu doar prietenii noștri de la crama Domeniile Averești sunt încrezători că acest soi unic românesc merită să devină cunoscut și apreciat pretutindeni în lume. Caracterul aparte al vinurilor Busuioacă de Bohotin din colecția Domeniile Averești este recunoscut oficial de către specialiști care le-au premiat și le-au medaliat în cadrul concursurilor internaționale.