Se încarcă...

Branza de Covurlui cu negrilica 1 kg

Branza de Covurlui cu negrilica este un tip de branza produsa in Romania, in regiunea Covurlui. Negrilica este o planta din familia Apiaceae, cu frunze verzi inchis si un gust usor amarui, care se foloseste pentru a conferi branzii o aroma distincta.

Branza de Covurlui este o branza maturata, obtinuta din lapte de oaie si/sau de vaca. Este o branza tare, cu o culoare galben pai si o textura granuloasa. Aroma si gustul sunt puternice si complexe, iar adaugarea de negrilica adauga o nota subtila de amar.

Aceasta branza este adesea folosita in bucataria traditionala romaneasca, fiind un ingredient popular in diverse retete. Se poate servi ca atare, alaturi de o felie de paine sau se poate folosi la prepararea unor placinte sau a altor preparate culinare.

49 lei

Stoc epuizat

Descriere

Brânza de Covurlui cu negrilică, încă se mai face după rețeta veche, din lapte integral, cu cheag natural din stomăcel de ied/miel, cu adaos de negrilică (susan negru, negrușcă, sau chimen sălbatic) care conferă un gust deosebit și unic.  Denumirea ,,Brânză de Covurlui” vine din Ţinutul Covurluiuluiregiune ce compunea judeţul Covurlui în anii 1800astăzi judeţul Galaţi  şi este aşezat  în sudul regiunii Moldova a României de azi, la confluența celor trei mari râuri: Prut, Siret şi Dunăre, care la începutul secolului XIX se întindea pe o suprafaţă de 2662 km.

Calitatea păşunilor naturale şi implicit a materiei prime, folosirea laptelui în amestec (lapte de vacă, lapte de oaie şi  lapte de capră ), a cheagului natural obținut în fermele proprii, a procedeului tradiţional de prelucrare, sunt doar câteva dintre lucrurile ce dau autenticitate acestui produs: ,,Brânza de Covurlui, din ţinutul Covurluiului. Acest ținut este şi locul în care se desfăşoară toate fazele procesului tehnologic, creşterea animalelor dătătoare de materie primă cu tot cu plantele ce constituie hrana acestora şi se află în partea central-sud-estică a ţării noastre.  Se înscrie într-un relief predominant de câmpie, (Câmpia Covurlui) dar şi de deal şi coline, (Podişul Covurlui), cu influenţe de luncă, zona fiind la confluenţa a trei mari râuri Dunăre, Prut şi Siret.

Produsul finit ,,Brânză de Covurlui”, cu o reputaţie deosebită atât în zonă, în ţară cât şi în afara ţării, are caracteristici speciale datorate mediului geografic cu factorii săi naturali şi umani inerenți.

Toate acestea fac ca acest tip de brânză, de Covurlui, să se distingă de alte produse similare, aparţinând acestei categorii de produse alimentare, prin specificitatea sa referitoare la gust, aspect cât şi valoare nutritivă.

Concluzionând, putem spune că produsul provine dintr-un areal geografic anume – ţinutul Covurluiului – un areal geografic specific prin poziţia geografică (confluența celor 3 mari râuri), climă, vegetaţie şi soluri, posedă calităţi specifice datorate calităţii materiei prime influențate la rândul ei de rasele de animale, de specificitatea zonei cât şi adaosului de negrilică – obicei folosit de generaţiile trecute şi neglijat o vreme – ce contribuie la specificitatea gustului făcându-l deosebit.