Descriere
Brânza de Covurlui cu negrilică, încă se mai face după rețeta veche, din lapte integral, cu cheag natural din stomăcel de ied/miel, cu adaos de negrilică (susan negru, negrușcă, sau chimen sălbatic) care conferă un gust deosebit și unic. Denumirea ,,Brânză de Covurlui” vine din Ţinutul Covurluiului, regiune ce compunea judeţul Covurlui în anii 1800, astăzi judeţul Galaţi şi este aşezat în sudul regiunii Moldova a României de azi, la confluența celor trei mari râuri: Prut, Siret şi Dunăre, care la începutul secolului XIX se întindea pe o suprafaţă de 2662 km2 .
Calitatea păşunilor naturale şi implicit a materiei prime, folosirea laptelui în amestec (lapte de vacă, lapte de oaie şi lapte de capră ), a cheagului natural obținut în fermele proprii, a procedeului tradiţional de prelucrare, sunt doar câteva dintre lucrurile ce dau autenticitate acestui produs: ,,Brânza de Covurlui”, din ţinutul Covurluiului. Acest ținut este şi locul în care se desfăşoară toate fazele procesului tehnologic, creşterea animalelor dătătoare de materie primă cu tot cu plantele ce constituie hrana acestora şi se află în partea central-sud-estică a ţării noastre. Se înscrie într-un relief predominant de câmpie, (Câmpia Covurlui) dar şi de deal şi coline, (Podişul Covurlui), cu influenţe de luncă, zona fiind la confluenţa a trei mari râuri Dunăre, Prut şi Siret.
Produsul finit ,,Brânză de Covurlui”, cu o reputaţie deosebită atât în zonă, în ţară cât şi în afara ţării, are caracteristici speciale datorate mediului geografic cu factorii săi naturali şi umani inerenți.
Toate acestea fac ca acest tip de brânză, de Covurlui, să se distingă de alte produse similare, aparţinând acestei categorii de produse alimentare, prin specificitatea sa referitoare la gust, aspect cât şi valoare nutritivă.
Concluzionând, putem spune că produsul provine dintr-un areal geografic anume – ţinutul Covurluiului – un areal geografic specific prin poziţia geografică (confluența celor 3 mari râuri), climă, vegetaţie şi soluri, posedă calităţi specifice datorate calităţii materiei prime influențate la rândul ei de rasele de animale, de specificitatea zonei cât şi adaosului de negrilică – obicei folosit de generaţiile trecute şi neglijat o vreme – ce contribuie la specificitatea gustului făcându-l deosebit.