Stai bine la capitolul sustenabilitate? Dacă obișnuiești să cumperi băuturi răcoritoare sau alcoolice comercializate în ambalaje de plastic, ai observat cu siguranță noul sistem de prindere a capacelor acestora. Fie că îți place să consumi băutura preferată cu capacul încă lipit de buza sticlei sau nu, acesta este noul standard și de acum înainte trebuie să ne obișnuim cu această practică, dacă nu pentru bunăstarea noastră, măcar pentru sănătatea mediului înconjurător.
Cu alte cuvinte, trebuie să luăm lucrurile ca atare, chiar dacă uneori nu ni se pare cea mai practică variantă.
Pe de altă parte, amatorii de băuturi răcoritoare și alcoolice cu siguranță au observat că încă există sticle care nu au dopul prins. Ce se întâmplă cu acelea? Le vom mai vedea mult timp pe piață? Pot fi reciclate? Iată ce am aflat noi de la partenerii noștri de la Academia de Sustenabilitate!
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a anunțat recent că, în pofida noilor reglementări europene, consumatorii vor putea returna ambalaje de plastic fără capac și după data de 3 iulie 2024. Această decizie vine în contextul Directivei UE privind plasticul de unică folosință, transpusă în legislația românească prin Ordonanța de Guvern nr. 6/2021, care prevede ca toate recipientele de băuturi să aibă dopurile atașate în timpul utilizării începând cu această dată.
Cum funcționează sistemul de Garanție-Returnare?
Aparatele RVM (Reverse Vending Machines) utilizate pentru colectarea automată a ambalajelor sunt concepute în așa fel încât pot recunoaște și accepta atât recipiente cu capac, cât și pe cele fără capac. Iar în ceea ce privește colectarea manuală, criteriile de acceptare a ambalajelor rămân neschimbate. RetuRO le reamintește consumatorilor că pentru a fi returnate, recipientele trebuie să fie intacte, să aibă codul de bare și simbolul “Ambalaj cu Garanție” vizibile și să fie golite de conținut.
Odată colectate, ambalajele sunt transportate la centrele de numărare și sortare, unde sunt scanate pentru a se verifica dacă într-adevăr fac parte sau nu din Sistemul de Garanție-Returnare. Ulterior, acestea sunt trimise la fabricile de reciclare, unde sunt transformate în materii prime secundare pentru fabricarea de noi ambalaje.
Implementarea Directivei UE și impactul său asupra dezvoltării durabile
Implementarea Directivei UE privind plasticul de unică folosință este un pas important spre atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă nr. 12 al ONU, care urmărește asigurarea unor modele de consum și producție durabile. Acest obiectiv face parte din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată de Adunarea Generală a ONU în 2015.
Schimbări importante pentru comercianți în Programul SGR
O veste bună pentru comercianți și consumatori este prelungirea termenului-limită pentru vânzarea produselor fără marcajul SGR. Guvernul a decis că stocurile de sticle și alte ambalaje rămase pe piață înainte de introducerea mecanismului SGR pot fi comercializate până la sfârșitul anului 2024. Această decizie a fost luată în urma unor presiuni semnificative din partea operatorilor economici, care au cerut reevaluarea termenelor inițiale.
Conform noii Hotărâri de Guvern nr. 580/2024, ambalajele fără marcaj SGR pot fi vândute până la 31 decembrie 2024. Pe da altă parte, începând cu 1 ianuarie 2025, aceste produse vor fi complet eliminate din magazinele din România și nu vor mai putea fi comercializate nicăieri pe teritoriul țării. SGR acoperă o gamă largă de ambalaje, inclusiv sticlă, plastic și metal, pentru băuturi de la 0,1 la 3 litri.
Provocările programului de sustenabilitate și metodele inovative de fraudă
Pe măsură ce programul se maturizează, apar și provocări neașteptate. De exemplu, un videoclip postat pe rețelele sociale și devenit viral a arătat cum consumatorii pot „păcăli” automatele RVM prin lipirea unui cod de bare SGR peste cel original al unei sticle neeligibile. Această lacună va fi însă remediată, deoarece de la 1 iulie 2024, toate produsele care intră sub incidența SGR trebuie să fie inscripționate cu logo-ul și codul de bare specific.
Perioada de tranziție permite atât consumatorilor, cât și comercianților, să se adapteze la noul sistem SGR. Această adaptare este esențială pentru succesul pe termen lung al programului, care își propune să reducă semnificativ impactul deșeurilor din plastic de unică folosință asupra mediului înconjurător și să încurajeze reciclarea și reutilizarea materialelor.
Prin aceste măsuri, România face pași mărunți, dar importanți către un model de consum și producție durabil, aliniindu-se astfel la obiectivele europene și globale de protecție a mediului.
În cadrul comunității Fabricat în RO și noi urmărim același lucru! Visăm la un mediu mai curat, la un trai mai bun și la un viitor mai sigur pentru noi și generațiile viitoare. De aceea îi încurajăm pe membrii comunității noastre în mod special și, în general, pe toți românii să cumpere cât mai mult local, să-i sprijine pe producătorii români și să facă alegeri corecte și să se gândească la sustenabilitate. Tu ce alegere sustenabilă ai făcut astăzi?