Romania 100
Fabricat Separator

Romania la 100 de ani – Centenarul Marii Uniri

În anul 2018 comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești intr-un singur stat: România.

Primi pasi catre infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918:

  • Unirea Moldovei si Tarii Romanesti (Mica Unire) din 24 ianuarie 1859 (prin alegerea domnitorului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor si al Tarii Romanesti) sub numele de Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti.
  • Castigarea independentei fata de Imperiul Otoman in urma razboiului din 1877-1878.
  • Unirea Basarabiei cu Romania (27 martie/9 aprilie 1918)
  • Unirea Bucovinei cu Romania (15/28 noiembrie 1918).
  • Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918)

Citeste si: Cumparati produse romanesti

Marea Unire din 1918 a fost favorizata de caderea Imperiului Austro-Ungar si a Imperiului Rus, de actiuni politice din interiorul Austro-Ungariei si a Regatului Romaniei, dar si de o tot mai puternica dorinta de autodeterminare si a unui sentiment de nationalitate la nivel international, prezent si in randul populatiei romanesti.

Pentru România, Marea Unire de la 1918 a însemnat o repoziționare în Europa, prin noua suprafață (locul 10) și prin numărul de locuitori (locul 8). O sporire considerabilă a cunoscut și capacitatea industriala (235%), economia, dar și resursele naturale.

Marea Unire a fost recunoscută pe plan internațional prin tratatele semnate la Trianon (4 iunie 1920) și Saint-Germain-en-Laye (10 septembrie 1919).

Oamenii Marii Uniri de la 1918

Regele Ferdinand I – regele Unirii

Ferdinand I a fost „Intregitorul de țară”, sub sceptrul său realizându-se Marea Unire din 1918 – cel mai important act din istoria poporului român. A devenit primul rege al tuturor românilor. A fost omul reformei agrare-„regele țăranilor”-al celei electorale şi al acțiunilor vizând consolidarea statului național unitar român.

Dintr-o țară mică, România a ajuns un stat de mărime medie în Europa. In cei 13 ani de domnie, România a cunoscut mari progrese pe toate planurile(cultural, politic, economic), un dinamism cu adevărat remarcabil, care a demonstrat în mod grăitor vocația constructivă şi inteligența poporului român, cu care regele Ferdinand s-a identificat.

Regina Maria – „mama ranitilor”

Cea mai iubită imagine a Reginei Maria a fost cea în uniformă de Cruce Roşie. În timpul primului război mondial, fotografiile care o înfăţişau pe Regina României îngrijind răniţi au făcut înconjurul lumii. Curajul ei fascina. Toate femeile din familiile regale europene erau implicate în ajutorarea victimelor. Dar Maria a înfruntat ea însăşi moartea. Mergea în spitalele de campanie, până foarte aproape de linia frontului.

Se apropia fără să se protejeze de bolnavii de tifos exantematic, boală contagioasă cu mortalitate mare, care bântuia întreaga regiune. Regina Maria petrecea ore în şir lângă muribunzi.

Ion I.C. Brătianu – premierul Marii Uniri

Cu diplomă de inginer la Paris, Ionel Brătianu a fost negociatorul intereselor României prin excelenţă. Autoritar şi charismatic, a condus Partidul Naţional Liberal vreme de 18 ani şi a fost prim-ministru al României în momente-cheie. Ionel Brătianu este cel care s-a opus intrării României în război alături de Puterile Centrale, aşa cum îşi dorea Carol I. La Consiliul de Coroană din august 1914, filofrancezul Ionel Brătianu a ales neutralitatea.

Alături de regele Ferdinand, a rezistat apoi cu încăpăţânare presiunilor enorme venite din partea Franţei, Angliei şi Rusiei care își doreau ca România sa intre rapid în război. România a pornit la atac în vara lui 1916, doar după ce i s-a garantat Unirea cu Transilvania, Banatul şi Bucovina.

Regele Ferdinand I a fost puternic influenţat în deciziile sale de fruntaşul liberal, pe care îl considera „zodia bună a României”, iar pentru acest lucru şi-a atras de la opozanţi renumele de „rege neîncoronat”.

Documentar Centenar – Marea Unire Romania la 100 de ani

Documentarul “Marea Unire – România, la 100 de ani” este un video documentar bazat pe interviuri cu oameni de specialite si marturiile acestora.  Acest documentar reuseste sa fie o calatorie emotionanta prin evenimentele ce au precedat si succedat Marea Unire de la 1918, alaturi de cei care fie au fost martorii Marii Uniri sau de urmasii celor care au contribuit la Marea Unire si le-a fost lasata mostenire rememorarea acestui moment istoric, generatiilor viitoare.