Se încarcă...

Olimpiada nationala de matematica – un concurs cu origini romanesti

De cele mai multe ori nu apare pe prima pagina a ziarelor si de multe ori nu-si gaseste locul nici in articolele site-urilor media, dar Olimpiada Nationala de Matematica este un concurs prestigios, brand romanesc, organizat anual, a carui istorie ar trebui sa o cunoasca mai multi romani.

 

Nu putem vorbi de performantele scolare ale elevilor romani daca nu aducem in discutie matematica. In Romania se face matimatica de performanta si cea mai buna dovada care sustine acest adevar este Olimpiada Nationala de Matematica a carei prima confruntare a avut loc acum 60 de ani pe teritoriul tarii noastre.

 

Istoria Olimpiadei Nationale de Matematica

 

Acum multe generatii de elevi, in anul 1959 multumita eforturilor depuse de Societatea de Stiinte Matematice din Romania s-a organizat pentru prima oara Olimpiada Nationala de Matematica in Romania, orasul Brasov. La acel moment societatea era condusa de academicianul Nicolae-Victor Teodorescu, iar la competitie au participat urmatoarele sapte tari, toate apartinand Europei de Est: Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, RDG, Romania, Ungaria si URSS.

 

De la prima organizare si pana in prezent, Olimpiada Nationala de Matematica s-a transformat intr-un obicei mult asteptat de elevii romani eminenti la matematica, avand loc an de an in diferite state, singura exceptie fiind 1980 cand nu s-a organizat nicaieri in lume. Cu trecerea timpului, traditiei pornita in Romania s-au alaturat din ce in ce mai multe tari printre care si Statele Unite ale Americii, China si Japonia. Pana in prezent, Romania ramane tara care a gazduit cele mai multe Olimpiade Nationale de Matematica organizate vreodata. In ordine cronologica, succesiunea lor este urmatoarea:

 

・1959: Brasov, Romania s-a clasat pe locul 1 cu 249 de puncte

・1960: Sinaia, Romania s-a clasat pe locul 2 cu 248 de puncte

・1969: Bucuresti, Romania s-a clasat pe locul 4 cu 219 de puncte

・1978: Bucuresti, Romania s-a clasat pe locul 1 cu 237 de puncte

・1999: Bucuresti, Romania s-a clasat pe locul 4 cu 173 de puncte

・2018: Cluj-Napoca, Romania s-a clasat pe locul 33

 

Olimpiada Nationala de Matematica in anul 2019

 

Anul acesta Olimpiada Nationala de Matematica s-a organizat in Marea Britanie, iar tinerii romani au facut cinste tarii cu rezultatele lor. Lotul roman a obtinut nu mai putin de sase medalii dintre care una de aur, doua de argint si trei medalii de bronz. De asemenea, concurentii s-au remarcat prin varsta lor foarte frageda in comparatie cu participantii editiilor trecute, iar meritul este cu atat mai mare cu cat patru dintre premianti au fost la prima participare la un concurs de o asemenea amploare.

 

Delegatia romana de anul acesta a fost condusa catre victorie de catre conf. univ, dr, Catalin-Liviu Gheorghe de la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti, iar studentul premiat cu aur este Edis Memis de la Liceul International de Informatica din Constanta, unul din top 15 elevi-matematicieni la nivel international.

 

Atat istoria cat si rezultatele obtinute de elevii romani in cadrul Olimpiadei Nationale de Matematica arata faptul ca Romania este o tara cu traditie cand vine vorba de aceasta materie. De asemenea, rezultatele din acest an demonstreaza faptul ca avem tineri hotarati si amitiosi pentru care succesul profesional incepe de pe bancile scolii si viitorul se arata luminos.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: