Site logo
Energia Regenerabilă în Atenția Proprietarilor De Afaceri Din România
Fabricat Separator

Energia regenerabilă în atenția proprietarilor de afaceri din România

Conform unui studiu realizat de IRES pentru partenerii noștri de la Academia de Sustenabilitate, cu sprijinul BCR, am aflat cât de importantă este pentru proprietarii afacerilor din România energia regenerabilă și ce provocări întâmpină în implementarea soluțiilor de obținere a acesteia.

Sustenabilitatea în ochii antreprenorilor din țara noastră

Antreprenorii români cunosc impactul schimbărilor climatice asupra mediului. Aproximativ trei sferturi din aceștia consideră că aceste schimbări au o influență majoră asupra mediului de afaceri, iar subiecte precum energia regenerabilă și practicile sustenabile ar trebui să fie pe lista de priorități pentru orice antreprenor.

Sustenabilitate pentru antreprenorii români înseamnă mai întâi de toate îndeplinirea așteptărilor angajaților pe de-o parte și a clienților pe de altă parte. Cu alte cuvinte, vestea bună pentru lucrătorii și consumatorii din România este faptul că oamenii sunt pe primul loc.

Interesant este și perspectiva antreprenorilor cu privire la energia regenerabilă. Costurile de finanțare relativ reduse și eficiența acestei energii transformă acest subiect într-unul de interes major pentru ei. Reducerea amprentei de carbon este de asemenea un aspect de luat în calcul, dar, în viziunea proprietarilor de afaceri de aici, cu ceva mai puțină prioritate.

Ce este energia regenerabilă și care sunt principalele surse?

Energie regenerabilă este un tip de energie obținut din surse naturale, care sunt reînnoibile sau regenerate în mod constant în natură. Aceste surse de energie se refac rapid și nu se epuizează pe termen lung, spre deosebire de resursele energetice fosile (cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele naturale), care sunt limitate și se consumă.

Principalele surse de energie regenerabilă disponibile în țara noastră sunt:

Energia solară: Energie eliberată de soare și captată cu ajutorul panourilor solare sau fotovoltaice.

Energia eoliană: Energie generată prin captarea puterii vântului folosind turbine eoliene.

Energia hidroelectrică: Energie produsă prin folosirea apei în mișcare, de obicei de la râuri sau lacuri, pentru a învârti turbinele care generează electricitate.

Energia geotermală: Energie extrasă din căldura internă a Pământului, utilizată pentru producerea de electricitate și pentru încălzire.

Biomasa: Energie obținută din materiale organice, cum ar fi deșeuri agricole, lemn, gunoi de grajd sau alte reziduuri biologice, care pot fi arse sau convertite în biocombustibili.

Energia regenerabilă, indiferent de sursa ei, este considerată mai ecologică și mai sustenabilă decât sursele tradiționale de energie, deoarece emite puține gaze cu efect de seră sau chiar deloc și contribuie la reducerea poluării și a schimbărilor climatice.

Cine hotărăște ce este sustenabil și ce nu în cadrul unei companii românești?

În cadrul majorității companiilor din România deciziile legate de sustenabilitate sunt luate de proprietarul afacerii. El hotărăște dacă să folosească sau nu energie regenerabilă pentru alimentarea business-ului său, precum și cea mai potrivită sursă la care să apeleze. 

Din totalul IMM-urilor din România numai 3% au un manager dedicat sustenabilității și 16% își implică tot personalul în luarea unei decizii cu privire la sustenabilitate.

Încă o veste mai puțin bună este și faptul că 73% din respondenții studiului realizat de IRES au susținut că nu au setat încă obiective clare cu privire la impactul afacerilor lor asupra mediului înconjurător și al comunităților din care fac parte. Restul, puțin mai mult de un sfert dintre toți cei care au răspuns invitației, se concentrează deja pe soluții de producere a energiei sustenabile și le consideră pe acestea un factor cheie în succesul afacerilor lor. De asemenea, cei mai responsabili antreprenori, au adoptat trendul facturilor electronice și colectează selectiv deșeurile în cadrul companiilor lor. Cât despre mijloacele de transport alternativ și automobilele electrice, doar 10% au făcut investiții în acest sens.

Ce împiedică afacerile din România să devină mai sustenabile?

Resursele financiare modeste de care dispun majoritatea afacerilor din țara noastră sunt principalul obstacol de care se lovesc afacerile care și-ar dori să devină mai sustenabile, dar nu pot. Soluțiile de generare a energiei regenerabile se amortizează în timp, dar costurile lor inițiale de implementare sunt considerabile.

De asemenea, mulți din antreprenorii români nu au timp să dedice studiului sustenabilității. Responsabilitățile zilnice îi împiedică să se informeze și din acest motiv cunoștințele lor sunt precare. 

Tot cei care au afirmat că nu și-au setat încă ținte clare cu privire la sustenabilitate au recunoscut că încă nici măcar date cu privire la acest subiect nu colectează și atunci nu au un punct de pornire.

Finanțarea sustenabilității prin fonduri nerambursabile – șansa noastră la o lume mai verde

Există nenumărate programe de fonduri nerambursabile disponibile proprietarilor de IMM-uri. Chiar dacă în acest moment majoritatea participanților la studiu spun că nu au accesat încă un astfel de program, faptul că ele există înseamnă că putem spera la o lume mai verde prin educare și ghidare.

Un exemplu după care ar trebui să se ghideze proprietarii de afaceri din țara noastră cu privire la sustenabilitate sunt chiar colegii lor care prin aceste fonduri au reușit să achiziționeze panouri fotovoltaice, să le monteze și să devină independenți față de furnizorii de energie.

Alături de Academia de Sustenabilitate, echipa Fabricat în RO își dorește să sprijine antreprenorii români și să-i învețe cum își pot transforma afacerile într-unele mai durabile și competitive!