Se încarcă...
Tu știi De Ce Românii Sărbătoresc Ziua De 1 Mai?

De la celebrarea naturii, la sărbătorirea muncii prin leneveală: 1 Mai

Chiar dacă timpul i-a modificat de nenumărate ori semnificația și modul de a o celebra, ziua  de 1 Mai rămâne o ocazie de sărbătoare. Ce fel de sărbătoare, puțini mai știu. Se spune că acestei zile importantanța i-au dat-o păgânii, care, în vremuri demult apuse, celebrau reîntinerirea naturii prin dansuri ale fertilității. Mai apoi, în Europa medievală, meșteșugarii găseau în această dată una dintre cele mai mari sărbători, care, conform obiceiului, cerea să fie aleasă cea mai frumoasă femeie a așezării, pe care o incoronau ca “Regină a maiului” cu misiunea de a conduce semănatul.

Dar cum astăzi nimeni nu mai venerează simbolurile florei și faunei, iar agricultura nu mai reprezintă demult motiv de sărbătoare, întâia zi din mai a devenit Ziua Internațională a Muncii. Cale lungă a avut până să primească acest statut în calendar. La originea semnificației actuale a zilei de 1 Mai stă reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore, lucru obținut cu mari sacrificii de mișcările sindicale din Statele Unite ale Americii, la sfârșitul secolului al 19-lea. La data de 1 Mai 1866, sute de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite pentru dreptul la un număr redus de ore de lucru pentru același salariu. Ziua a devenit cunoscută în toată lumea în urma incidentelor violente, care au avut loc trei zile mai târziu în Heymarket, Chicago, când numărul greviștilor se ridicase la peste 65.000. În confruntările cu poliția, patru protestatari au fost împușcați și mulți alții răniți. În seara aceleiași zile, din mulțime, o bombă a fost aruncată spre coloana de polițiști, rânind 66, dintre care 7 au decedat.

De când se sărbătorește ziua de 1 Mai ca Ziua Internațională a Muncii?

Ziua de 1 Mai a fost decretată Ziua Internațională a Muncii în anul 1889, după Congresul Internaționalei Socialiste, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Cu timpul, majoritatea țărilor lumii au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. În România, ziua a fost sărbătorită pentru prima data în 1890, iar in perioada comunistă autoritățile i-au modificat semnificația, transformând-o în prilej de propagandă. Astfel,  s-a ajuns ca românii să primească o zi în care aveau libertatea de a slăvi conducerea, cand toată lumea trebuia să participe la manifestările în care defilările în uniforme, cântecele patriotice și lozincile scrise cu trupuri umane erau principala atracție.

Astăzi, 1 Mai reprezintă libertatea de a sărbători munca prin leneveală. La iarbă verde și grătar, la mare sau munte, românii nu evită să se relaxeze. Deci, la distracție, tovarăși! Recomand cu căldură cremwurstii de la producatorii locali! Acești delicioși cremwursti sunt o alegere perfectă pentru o gustare rapidă sau pentru a completa un grătar de weekend. Fabricat în RO garantează prospețimea și calitatea ingredientelor locale

V-a plăcut acest articol? Citește și despre alte sărbători românești și originea lor pe blogul nostru!

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: