Voucherele sau tichetele de vacanță reprezintă o alternativă de recompensare a angajațiilor, de care poate beneficia tot personalul din domeniul public, dar și cei din domeniul privat, dacă firma angajatoare alege folosirea acestui beneficiu, alegere care poate avantaja ambele părți. Astfel că, fie că te numeri printre angajații la stat sau la privat, fie că ești într-o funcție de conducere în sectorul public, sau te afli pe poziția de angajator în domeniul privat, considerăm că este important să știi ce implică și de ce este atât de grozav acest beneficiu. FabricatinRo și-a propus, ca în rândurile ce urmează, să îți prezinte aspectele importante din legea care le reglementează, cum se acordă, de ce aduc beneficii ambelor părți, dar și când și cum se pot folosi.
Cui se acordă?
Se pot acorda întregului personal din domeniul public, dar și angajaților din domeniul privat, la alegerea conducerii companiei. Principala condiție este aceea că beneficiarii trebuie să aibă un contract de muncă valabil, cu timp de lucru integral sau parțial. Valoarea tichetelor de vacanță este de 1,450 lei/salariat în cazul angajațiilor la stat. Iar în cazul angajațiilor din mediul privat, cuantumul tichetelor poate fi până la 11,400 lei (șase salarii minime brute).
Cum se acordă?
Se pot acorda o singură dată, sub formă de primă de vacanță, sub formă de vouchere pe suport electronic (card) sau pe hârtie, fiind obligatorie personalizarea, adică acordarea lor în mod nominal. Tichetele de vacanță pot fi folosite timp de un an din momentul emiterii lor, la hoteluri, pensiuni, sate de vacanță sau agenții turistice din țară.
Dacă acestea nu sunt utilizate, salariatul are obligația să le înapoieze angajatorului. În cazul voucherelor de vacanță alimentate pe suport electronic, unitatea emitenta va fi cea care va restitui valorile nominale către angajator.
Cum le folosim?
Beneficiarii pot achiziționa servicii precum cazare, masă, transport, servicii de tratament și de agrement sau pachete turistice. Să fiți atenți, pentru că legea impune la folosirea tichetelor, achiziționarea a cel puțin o noapte de cazare. Iar un aspect foarte important este că locațiile în care acestea vor fi folosite trebuie să aibă autorizație sau licență de la Autoritatea Națională pentru Turism.
Ce alte specificități/restricții mai sunt? Pe lângă condițiile de mai sus, mai există câteva condiții:
- angajații care au primit voucherele de vacanță sunt singurii îndreptățiti să le utilizeze;
- acestea nu pot fi vândute, ci trebuie folosite de persoana care de deține;
- nu este legală primirea unui rest de bani de la voucherul de vacanță
De ce le recomandăm și de ce susținem utilizarea lor? Iată care considerăm noi că sunt principalele beneficii ale tichetelor de vacanță:
- Pentru că promovează turismul românesc;
- Pentru că cheltuiala cu voucherele de vacanţă este deductibilă pentru companii;
- Pentru că angajații sunt încurajați să își ia concediu de odihnă.
Pe lângă tichetele de vacanță nu uita să iei și niște cuburi de gheata de la cel mai mare producător de gheata din România.
Sursă poză aici