Trecerea în neființă reprezintă un întreg ritual conform dogmelor bisericești pe care creștinii îl respectă întocmai cu speranța că vor asigura liniște veșnică sufletului în Lumea de Apoi. Din perspectivă religioasă, moartea este văzută ca o nouă etapă a vieții veșnice, definită prin desprinderea sufletului de trup, proces care trebuie efectuat ținând cont de numeroase îndemnuri biblice. Pentru a respecta aceste tradiții românești de înmormântare și obiceiuri este nevoie să le cunoașteți în detaliu, iar o firma de inmormantari reprezintă un ajutor de încredere la care să puteți apela în așa fel încât să mai diminuați din presiunea și durerea tragicului eveniment.
Ultima împărtășanie
De multe ori moartea apare în momente neprevăzute ceea ce face respectarea acestui obicei imposibilă, însă în cazul în care decesul apare ca urmare a unei boli sau a deteriorării stării generale într-un timp scurt, religia spune că cei dragi trebuie să cheme preotul la persoana aflată în suferință pentru a-i oferi o ultimă spovedanie și împărtășanie pentru ca sufletul să fie iertat de păcatele lumești și să poată pleca la ceruri.
Lumânarea și rugăciunea
Ca parte a unei comunități creștine, fiecare persoană care se apropie de sfârșit va fi vizitată de toți cei apropiați care, conform tradiției românești de înmormântare, vor aprinde o lumânare la căpătâiul acestuia, rostind rugăciuni, cerând iertare, milă, liniște și înțelegere pentru sufletul ce urmează să se ridice la Ceruri.
Pregătirea trupului neînsuflețit
Mare parte din tradiția pentru înmormântare o reprezintă pregătirea fizică, dar și simbolică a trupului pentru ceremonia care va urma. Imediat după încetarea din viață, corpul trebuie spălat, stropit cu agheasmă și îmbrăcat cu haine călcate și curate, dar și cu pantofi noi. În cazul bărbaților se recomandă alegerea unui costum negru, cu cămașă albă, în timp ce pentru femei se recomandă alegerea unei fuste negre și a unei bluze sau cămăși albe, plus un batic de culoare închisă la recomandarea preotului. În cazul în care femeia decedată nu a fost căsătorită, aceasta va fi așezată în sicriu îmbrăcată în rochie de mireasă.
La fel de importantă este și poziția trupului în sicriu care va fi așezat cu mâinile pe piept după ce este înconjurat cu tămâie de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele. Sicriul se așează cu capul către răsărit, este împodobit cu flori, iar pe pieptul decedatului se va așeza o icoană sfințită.
Priveghiul
Tradița creștină spune că trebuie să se aștepte trei zile de la momentul decesului și până la înmormântare pentru a oferi suficient timp celor dragi să își ia rămas bun, dar și pentru a respecta datinile creștine, cum sunt rugăciunile de seară pe care preotul le va ține în fiecare zi până la data stabilită pentru ceremonie.
Ceremonia și înhumarea
Ziua înmormântării este plină de proceduri și obiceiuri cu mare încărcătură religioasă, dar și de acțiuni care trebuie realizate în scurt timp pentru organizarea unei ceremonii corespunzătoare. De la pregătirea locului de vezi, până la cortegiul funerar, slujba de înmormântare, înhumare și parastasul de după, toate acestea necesită o organizare temeinică din partea celor apropiați. Pentru a lua puțin din greutatea acestor momente, este de preferat să lăsați întreaga responsabilitate organizatorică în seama unei echipe de profesioniști care se vor asigura că toate detaliile sunt puse la punct conform procedurilor bisericești, în așa fel încât să aveți mai mult timp să vă luați rămas bun de la cel trecut în neființă.
Cele trei zile de durere nu sunt suficiente pentru a accepta pierderea și a organiza toate procedurile obligatorii de înmormântare, motiv pentru care echipa Memorium vă vine în ajutor cu un portofoliu larg de servicii la care să puteți apela oricând simțiți nevoia de sprijin și suport!