Se încarcă...
Tomografie Computerizata Ct Eminescu 100-tomografii

Situații în care este necesară efectuarea tomografiilor – ce sunt și ce presupun

Investigațiile imagistice,  reprezintă instrumente esențiale pe baza cărora medicii specialiști pot analiza prin tomografii starea structurilor și țesuturilor interne pentru a putea stabili diagnostice corecte. În prezent există numeroase abordări prin care se evaluează starea de sănătate a pacienților, fiecare dintre acestea oferind o serie de avantaje specifice, dar și contraindicații. Alegerea tipului de investigație se face în funcție de patologiile și simptomele comunicate de pacienți, de starea curentă a acestora, dar și de informațiile de care medicul are nevoie pentru a înțelege situația și a începe demersurile necesare. În cazul în care trebuie să efectuezi un examen CT – tomografie computerizata in Bucuresti, fă o programare la Clinica Eminescu 100 și bucură-te de promptitudine și profesionalism la cel mai înalt nivel!

Ce este un CT

CT este abrevierea utilizată în domeniul medical pentru a denumi tomografia computerizată sau examenul computer tomograf, o investigație imagistică, detaliată și sensibilă, care folosește radiații ionizante X pentru a colecta informații și imagini complexe, din mai multe unghiuri, a secțiunii vizate, oferindu-i medicului date importante despre starea țesuturilor și despre eventuale modificări sau anomalii care indică prezența unei patologii. Altfel spus, computerul tomograf reprezintă un pas esențial în stabilirea unui diagnostic clar în situațiile în care este necesară cercetarea în detaliu a structurilor, în raport cu simptomele prezentate, în așa fel încât să nu existe riscul unei interpretări greșite.

Câte tipuri de tomografii există

În funcție de precizia necesară, CT-ul poate fi nativ sau cu substanță de contrast, prima variantă fiind cea convențională, în timp ce a doua presupune administrarea unui lichid special pentru a delimita mai bine zona examinată de țesuturile din jurul acesteia, oferind medicului o imagine mai detaliată.

Când se recomandă astfel de investigații

CT-ul este de regulă o investigație care succede radiografiile și ecografiile clasice, fiind necesară în momentul în care medicul nu poate identifica cu exactitate cauza problemei ori atunci când acesta suspectează prezența unor formațiuni sau leziuni periculoase. Drept urmare, tomograful ajută la identificarea și evaluarea traumatismelor și fracturilor interne, anevrismelor și altor formațiuni calcificate, dar și a stării vaselor de sânge, infecțiilor și inflamațiilor, focarelor, tumorilor și eventualelor complicații care trebuie monitorizate constant, fiind cea mai detaliată și precisă metodă de imagistică medicală utilizată în prezent.

 

Contraindicații pentru tomografia computerizată

Deși oferă numeroase informații prețioase medicilor, ajutându-i să acționeze prompt în cazul unor situații de urgență, tomografiile computerizate nu sunt recomandate în cazul anumitor categorii de pacienți care pot prezenta efecte adverse în urma acestei investigații, în special în varianta cu substanță de contrast. Drept urmare, femeile însărcinate, persoanele alergice la substanța de contrast folosită, pacienții care urmează tratamente cu metformin, persoanele diagnosticate cu insuficiență renală cronică sau acută, deshidratarea severă sau hipertiroidismul ar trebui să evite această variantă și să se orienteze către un CT nativ sau altă formă de examinare. Dacă totuși beneficiile investigației sunt mai mari decât riscurile, medicul va opta pentru varianta cea mai eficientă în cazul dat, în ciuda contraindicațiilor aferente.

 

Anumite situații impun efectuarea unor investigații amănunțite prin tomografii pentru ca medicul să poată stabili un diagnostic concret și să elimine riscul interpretării incorecte a radiografiilor, pentru a putea începe demersurile necesare de tratament. Cea mai eficientă soluție este să apelezi la o clinică medicală care deține departament de imagistică propriu în așa fel încât să poți efectua chiar și investigații complexe, cum este tomografia computerizată, în același loc, pentru a salva timp și a crește astfel șansele unei abordări corecte care dă rezultate rapide. Programează-te la Eminescu 100 pentru orice problemă medicală ai și bucură-te de evaluare, diagnosticare și tratament corect, în aceeași zi, fără să fie nevoie să alegi printre instituții.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: