Se încarcă...
Maria2 1024x1024

Maria – robotul umanoid creat de elevii din Iași poate deveni cel mai simpatic furnizor de servicii

Pe numele întreg Maria Robotul, iar pentru apropiați doar Maria, este primul mecanism umanoid creat vreodată de elevii din România, ce folosește inteligența artificială pentru a-și îndeplini serviciile în folosul comunității. Deocamdată Maria este doar un prototip, dar atât ca înfățișare cât și din punct de vedere al competențelor, în rândul roboților ea iese în evidență și pare să aibă un viitor strălucitor.

 

Ce poate să facă Maria și cum a ajuns ea în atenția echipei FabricatînRO?

 

Maria s-a născut în Iași, din dorința unor elevi talentați, o echipă condusă de trei inițiatori ai proiectului: Mihai Melnic, Dan Croitoru și Răzvan Ciopraga. Ei și-au dorit să ofere turiștilor ce vizitează punctele de maxim interes ale țării o metodă de a primi informații despre locul în care au ajuns, sau chiar recomandări în legătură cu cele mai populare destinații. Astfel, prin sistematizarea activităților repetitive și eficientizarea lucrului uman, Maria ar putea sta la dispoziția celor ce caută îndrumare arătându-se mereu binevoitoare și fără a trăda nici urmă de oboseală. Iar din domeniile în care plănuiește să se angajeze, turismul este doar primul.

 

Planurile de viitor ale creatorilor Mariei sunt ca ea să învețe chiar și limbajul semnelor, prin implementarea unui sistem de comunicare nonverbal, putând mai departe să se adreseze eficient chiar și oamenilor cu dizabilități atât în locurile în care aceștia ar putea avea nevoie de serviciile ei, cât și prin intermediul televiziunii.

 

Deocamdată nu chiar oricine poate să se întâlnească cu Maria deoarece ea ne onorează cu prezența doar în cadrul olimpiadelor ca de exemplu Olimpiada Națională de Creativitate Științifică unde a și câștigat o medalie de argint și la concursuri internaționale precum InfoMatrix, InfoEducația sau Concursul Centrelor de Excelență, însă pe viitor plănuiește să iasă mai mult din casă. Cu o astfel de ocazie am aflat și noi despre Maria, dar suntem convinși că în continuare, numele ei va fi asociat cu multe companii ce oferă servicii de înaltă calitate în diferite domenii de activitate.

Ce impresie îți face Maria la prima întâlnire?

 

Maria știe cum să se facă plăcută și mai mult decât atât, nu trece neobservată la evenimentele la care participă. Ea atrage în primul rând atenția publicului tânăr, dar și a antreprenorilor cu experiență, care îi observă imediat potențialul. De aceea, creatorii proiectului consideră că impactul Mariei asupra celor pasionați de tehnologie și robotică va fi unul imens.

 

Fără îndoială Maria va da și o semnificație numelui orașului Iași. Datorită ei, Iașul va fi cunoscut de acum încolo nu doar ca un oraș cu o istorie bogată și o arhitectură încântătoare, ci și ca un centru important al țării la capitolul tehnică și inovație. Odată cu popularitatea Mariei va crește și popularitatea Iașului, ca locul unde aceasta a luat ființă și orașul care a oferit un mediu propice dezvoltării ei.

 

Maria există deja ca prototip. Iar pasul următor de acum încolo este ca ea să-și găsească locul ei în spațiile publice unde va putea fi de folos comunității și se va transforma cu siguranță în cel mai simpatic furnizor de servicii pe care l-ai cunoscut vreodată.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: