Se încarcă...
Donkey G064b48f33 1920

Tot ce trebuie să știi despre laptele de măgăriță, singurul lapte de origine animală aproape identic cu cel matern

Pentru multe persoane laptele de măgăriță este un aliment cel puțin neobișnuit. El se consumă din cele mai vechi timpuri în Europa, dar abia recent a ajuns să câștige din nou popularitate, odată cu sporirea interesului oamenilor de știință față de conținutul său și beneficiile lui pentru sănătate. 

Se spune că însăși frumoasa Cleopatra se îmbăia în lapte de măgăriță pentru a-și păstra intactă frumusețea cu care a fost înzestrată. Dar în ziua de azi laptele de măgăriță a ajuns atât de cunoscut nu ca produs de îngrijire personală, ci mai degrabă ca tratament administrat intern pentru ameliorarea simptomelor a nenumărate afecțiuni grave, putând fi consumat în siguranță atât de adulți, cât și de copii. 

Laptele de măgăriță, din punct de vedere chimic, are o compoziție foarte apropiată de cea a laptelui matern, atât în ceea ce privește Ph-ul său, cât și din punct de vedere al nutrienților pe care îi conține. Astfel, chiar și persoanele cu intoleranță la laptele de origine animală, pot consuma cu succes lapte de măgăriță, profitând de toate calitățile sale.

De când a început să se consume laptele de măgăriță?

Nu se cunoaște exact momentul în care omul a început să consume lapte de măgăriță, dar există izvoare istorice care dovedesc faptul că zeița Egiptului, Cleopatra, se îmbăia zilnic în astfel de lapte pentru a-și păstra pielea tânără și catifelată. Nu se știe exact de ce cantitate de lapte avea nevoie frumoasa regină zi de zi pentru ritualul de frumusețe, dar unele legende spun că deținea nu mai puțin de 700 de măgărițe mulse zilnic. 

Chiar și Hipocrate amintește în lucrările sale despre lapte de măgăriță beneficii, recomandând laptele de măgăriță ca tratament alternativ, potrivit pentru ameliorarea simptomelor determinate de artrită, pentru vindecare tusei și pentru îmbunătățirea aspectului pielii.

Tot istoria ne învață că popoarele africane foloseau lapte de măgăriță pentru tratarea tusei convulsive, lucru care demonstrează că ideea de a bea lapte de măgăriță pentru vindecarea acestei boli nu este un doar un leac băbesc.

Cine consumă în ziua de azi lapte de măgăriță?

Laptele de măgăriță poate fi consumat de către orice persoană, dar, din nefericire, el se găsește destul de greu, deoarece există puține ferme, iar măgărițele produc puțin lapte. În general, într-o fermă de măgăriță se găsesc între 5 și 30 de animale și fiecare femelă produce aproximativ o jumătate de litru sau maxim un litru de lapte pe zi, cu mult mai puțin decât, o vacă sau o bivoliță.

De asemenea, după ce a dat naștere unui pui, o măgăriță nu produce lapte decât pentru 5-6 luni, iar laptele de cea mai bună calitate se obține doar în primele săptămâni după perioada de gestație. De aceea, chiar și fermele de măgărițe cu multe animale nu își permit să vândă acest produs extrem de prețios la un preț mic.

În comerț laptele de măgăriță se găsește sub formă crudă, așa cum este de fapt și cel mai bine să-l consumi, dar și sub formă de pudră liofilizată ori ca ingredient din compoziția unor produse artizanale, ca de exemplu ciocolata. 

În Italia mai ales, se găsește lapte de măgăriță sub formă de formulă de lapte pentru sugari, fiind administrat ca o hrană completă pentru copilașii la început de drum, ale căror mame, din diverse motive, nu-i pot alăpta.

Ce conține laptele de măgăriță?

Laptele de măgăriță este aproape identic cu laptele matern. El este format atât din macronutrienți, cât și micronutrienți. 150 de mililitri de lapte de măgăriță, atât cât ar trebui să consumi zilnic pentru a beneficia la maxim de tot ceea ce are de oferit acest superaliment, conține:

– 66 kilocalorii;

– 3.6 grame de proteine;

– 3.6 grame de grăsimi;

– 6 grame de carbohidrați;

– 34.8% din doza zilnică recomandată de tiamină;

– 9.6% din doza zilnică recomandată de riboflavină;

– 19.2% din doza zilnică recomandată de calciu;

– 7.2 din doza zilnică recomandată de potasiu;

– 7.2 din doza zilnică recomandată de  de potasiu;

– 6% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

De ce să consumi lapte de măgăriță?

Laptele de măgăriță are multiple beneficii pentru sănătate, însă printre cele mai cunoscute efecte ale sale se numără următoarele:

Prevenirea ridurilor

Poți lupta eficient împotriva ridurilor cu ajutorul laptelui de măgăriță, urmând exemplul Cleopatrei. Laptele de măgăriță se regăsește în multe produse de îngrijire personală eficiente împotriva îmbătrânirii ca de exemplu: săpunuri, creme și loțiuni. Dacă obișnuiești să-ți exfoliezi pielea în mod regulat și să folosești un săpun pe bază de lapte de măgăriță, atunci poți contribui activ la îmbunătățirea aspectului tenului tău. De asemenea, poți folosi acest lapte și ca atare, ca ingredient pentru măștile de față, hidratându-ți pielea în profunzime cu ajutorul lui.

Reglarea metabolismului

Bebelușilor care suferă de reflux gastroesofagian li se recomandă lapte de măgăriță deoarece el este un aliment foarte ușor de digerat. De asemenea, laptele de măgăriță contribuie și la reglarea metabolismului lipidic și glucidic, lucru demonstrat prin teste de laborator realizate pe animale. Laptele de măgăriță conține o cantitate foarte mare de cazeină, la fel ca și laptele matern, motiv pentru care poate fi consumat cu succes în locul acestuia.

Fortifierea barierei de apărare împotriva microbilor

Proteinele cu rol antimicrobian care se găsesc în cantități mari în laptele de măgăriță sunt: lizozimul, lactoferina și lactoperoxidaza. Toate aceste substanțe inhibă dezvoltarea bacteriilor rele de la nivelul organismului care pot ajunge să se înmulțească în exces din cauza unei igiene precare, prin ingerarea unor alimente nesănătoase sau prin administrarea de antibiotice care distrug flora intestinală. Laptele de măgăriță conține lizozim în două forme diferite: A, respectiv B. Această enzimă nu există în celelalte tipuri de lapte de origine animală pe care le consumăm, dar se găsește în laptele matern, contribuind la diminuarea riscului de instalare a infecțiilor ale tractului digestiv la sugari.

Consolidarea imunității

Dacă vrei să ai un sistem imunitar puternic, atunci ar fi bine să consumi laptele de magarita. Acesta conține o bacterie numită Lactobacillus rhamnosus, o bacterie prezentă în mod natural și în microbiomul uman, cu un rol vital în buna funcționare a organismului. Laptele de măgăriță susține susține imunitatea și prin puterea sa de a activa celulele din corp care luptă împotriva acțiunii agenților patogeni.

Ameliorarea simptomelor diabetului

Nu există încă suficiente studii care să demonstreze efectele pozitive ale laptelui de măgăriță pentru diabetici, dar se presupune că acesta ar putea fi util pentru persoanele care suferă de diabet de tip II. Ba mai mult, unii cercetători consideră chiar că laptele de măgăriță poate face corpul să accepte mai bine insulina, reglând totodată și nivelul de glucoză din sânge, proprietate care se datorează tot cantității sale de cazeină. 

Cum se utilizează laptele de măgăriță?

Laptele de măgăriță se poate utiliza INTERN sau EXTERN.

INTERN

Dacă ești norocos și dispui de lapte de măgăriță sau îl poți procura ușor, atunci cel mai bine ar fi să consumi lapte de măgăriță dimineața, pe stomacul gol, într-o cantitate de aproximativ 150 de mililitri. Deși există și surse care recomandă încălzirea lui la o temperatură de peste 72 de grade Celsius pentru o perioadă de cel puțin 15-30 de secunde, în vederea sterilizării, dacă este procurat din surse sigure, laptele de măgăriță se poate consuma crud. 

Pentru cele mai bune rezultate se recomandă cure de câte 30 de zile, de câte două ori pe an.

Persoanele care nu au posibilitatea să cumpere lapte de măgăriță în stare naturală, pot apela și la suplimente alimentare pe bază de lapte de măgăriță sau pulbere liofilizată. Astfel de produse se găsesc în farmacii și se recomandă de specialiști pentru anumite afecțiuni.

EXTERN

Poți folosi laptele de măgăriță și direct pe piele, introducându-l în compoziția unei măști de față. De asemenea, mai poți utiliza și creme sau loțiuni hidratante care conțin lapte de măgăriță, la fel ca și săpunuri sau geluri de duș.

Există și șampoane și balsamuri cu lapte de măgăriță, create în scop terapeutic, pentru ameliorarea iritațiilor de la nivelul pielii.

Când NU trebuie să consumi lapte de măgăriță?

Nu există contraindicații cu privire la consumul laptelui de măgăriță. Chiar și persoanele cu intoleranță la lactoză, pot încerca să consume lapte de măgăriță întrucât sunt șanse mari să nu le afecteze în mod negativ, așa cum nici laptele matern nu le-a făcut niciun rău. Pe de altă parte, și laptele de măgăriță conține lactoză, chiar dacă în cantități mai mici, și dacă nu tolerezi această substanță ar fi bine să consumi la început lapte de măgăriță în cantități mici, ca să vezi mai întâi dacă ți se potrivește.

De asemenea, dacă vrei să introduci laptele de măgăriță în dieta unui sugar, ar fi bine să te consulți mai întâi cu medicul pediatru și, dacă acesta îți recomandă, să sterilizezi mai întâi laptele înainte de a-l oferi acestuia.

În concluzie, laptele de măgăriță este un aliment sigur, pe care merită să-l încerci introduci în dieta ta de zi cu zi sau măcar în cure periodice!

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: