De data aceasta vă prezentăm o afacere gestionata de Bogdan Ghineț, ceva la care probabil nici nu v-ați gândit – scrijele de fructe. Este vorba de fabricarea și comercializarea merelor, perelor și în viitor a gutuilor sau fructelor de pădure uscate, care se procesează într-un cuptor clasic pe curent. Nu este vorba de temperaturi prea înalte – fructele se deshidratează la 40 de grade.
Fructele folosite provin din livezile din România cum ar fi Iași, Bacău sau Vaslui și deshidratarea are loc în comuna Rebricea. Până acum, această idee a arătat un succes în rândul clienților, care au fost mulțumiți de aceste produse care trezeau amintiri plăcute din copilărie, readucând gustul de acasă de la bunica.
Chiar dacă acest proiect este deja foarte bun, se face o campanie pentru a strânge fonduri și diverse proiecte pentru dezvoltarea lui. Afacerea este gestionata de Bogdan și un asociat, dar cu ajutorul nostru poate să-și extindă afacerea, lucru de care se vor bucura toți care știu – sau vor să afle – ce gust au scrijele de fructe.
Iată ce pași sunt de făcut pentru a îmbunătăți prezența acestor produse pe piața românească:
1.În primul rând contează ce cantitate de fructe se poate achiziționa. Normal, o achiziție mai mică înseamnă că ar dura mult ca o comandă mare să fie onorată, pe când o putere mai mare de achiziție ar garanta și producția în cantități mari, la cerere.
2. În al doilea rând, contează diversitatea. Pe moment, cum am scris, se vând doar scrijele de mere și pere, dar cum bine știm, se pot folosi și alte fructe, gutui sau fructe de pădure. Ideal ar fi dacă s-ar putea cumpăra o livadă, iar având livada proprie garantează o auto susținere la un anumit nivel (cât permite livada, sau mai bine zis cât produce livada). Totuși, și dacă la un anumit moment din viitor o livadă n-ar susține comenzile, se poate achiziționa încă o livadă sau chiar se pot cumpăra fructele de la producătorii locali. În orice caz, o livadă reprezintă o îmbunătățire de proporții.
Citeste si: Ce este un produs tradițional și care sunt pașii de atestare a unui astfel de produs?
3. Marketingul este iarăși o parte componentă foarte importantă. Sunt precis mulți oameni care ar cumpăra aceste scrijele de fructe – doar că ei nu știu că se poate cumpăra din România produsul autohton iar rolul nostru, celor de la www.fabricatinro.ro este oferim vizibilitate tuturor românilor cu privire la produsele care se fabrică la noi în țară. Cei care știu pot să zică: gustul tradițional are ceva aparte!
În prezent, aceste produse se găsesc în mai multe magazine din Brașov, Focșani și Iași, dar poți comanda și online. Deși a fost promovare și prezență la anumite evenimente, până și la nivel de a sponsoriza anumite activități sociale, este nevoie de mai mult.
O dificultate este incapacitatea producătorilor de a păstra fructele pe o perioadă mai lungă, ceea ce înseamnă că trebuie făcute stocurile încă din toamnă și sperăm că producătorii vor găsi o soluție pentru această dificultate și cu siguranță se vor reduce din pierderi.
Echipa FabricatÎnRo susține afacerile cu idei, și mai mult decât atât, această afacere cu scrijele de fructe are și o viziune pe viitorul mai îndepărtat iar peste 3 ani sperăm să depășească granițele țării. Vă încurajăm să susțineți asemenea proiecte, românești care păstrează gusturile autohtone.
Citeste si: Produsele românești cu indicație geografică protejata