Se încarcă...
Lapte De Magarita

Tot ce trebuie să știi despre laptele de măgăriță

Laptele de măgăriță a devenit un aliment foarte popular în ultima vreme, pe de-o parte datorită beneficiilor sale pentru sănătate și conținutului nutrițional și pe de altă parte datorită sursei sale controversate. Află în continuarea acestui articol de ce este benefică o cură cu lapte de magarita și de unde să procuri acest aliment minune.

Măgarii sunt membri ai familiei Ecvidee, care include și caii și zebrele, pe lângă diverse rase de măgari care au fost domesticite la nivel global.  Magarul este folosit de oameni de mii de ani ca animal de tracțiune, dar și laptele de măgăriță poate consuma fiind extrem de sănătos și, așa cum consideră mulți, gustos. 

Lapte de magarita poate fi consumat pentru menținerea unui stil de viață sănătos, dar și pentru o piele frumoasă și catifelată.

Dacă ar fi să-l comparăm cu alte tipuri de lapte de origine animală, cum ar fi cel de capră, de vacă, de cămilă, de bivoliță sau de oaie, laptele de măgăriță are cea mai apropiată formulă chimică de cea a laptelui matern, fiind astfel foarte ușor de consumat chiar și de către sugar. Tocmai de aceea, în secolul XIX, în diferite state europene, laptele de măgăriță se folosea pentru hrănirea copiilor orfani. 

Acum că știi cât este de prețios, probabil că te întrebi cât lapte poate produce o măgăriță pe zi ca să știi dacă merită să crești una în gospodăria ta exact cu acest scop. Dar să știi că laptele de măgăriță, pe cât e de valoros, pe atât e de rar. O măgăriță nu produce mai mult de un litru de lapte pe zi, aproximativ 4 căni, iar dacă abia a dat naștere, atunci când este mulsă trebuie ținut cont de faptul că trebuie păstrat lapte și pentru puișorul său. 

Mai mult, măgărițele au o perioadă foarte lungă de gestație, ceea ce face ca laptele de măgăriță să fie un produs foarte greu de obținut și mult mai scump decât laptele de vacă sau bivoliță. 

Din cele mai vechi timpuri, laptele de măgăriță a fost folosit pentru proprietățile sale terapeutice care includ boli de vindecare precum bronșita, astmul, durerile articulare, problemele gastrice etc. Astăzi, în câteva țări din Europa și Asia, laptele de măgăriță este folosit nu doar pe post de băutură nutritivă, ci și ca ingredient pentru produsele de îngrijire a pielii. 

Valoarea nutrițională a laptelui de măgăriță

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții despre laptele de măgăriță este faptul că el are o valoare nutritivă similară cu cea a laptelui uman. În laptele de măgăriță se găsesc multe proteine, o cantitate mare de acizi grași nesaturați, în acizi linoleici, mult calciu și seleniu, dar puține grăsimi și colesterol. 

Laptele de măgăriță are proprietăți antioxidante puternice, scade procesul de îmbătrânire și este bogat în substanțe care stimulează imunitatea. Încă din cele mai vechi timpuri experții au descoperit că laptele de măgăriță are proprietăți medicinale extraordinare. Hipocrate însuși recomanda bolnavilor să consume lapte de magarita pentru aproape orice afecțiune, iar despre Papa Francisc se spune că îl consuma încă din copilărie. 

Laptele de măgăriță este sărac în grăsimi și bogat în lactoză, vitaminele A, B1, B2, B6, C, D și E, proteine, calciu, anti-alergeni, enzime antibacteriene și acizi grași esențiali.

Laptele de măgăriță are proprietatea de a reduce colesterolul și de a proteja organismul împotriva infecțiilor intestinale, dar și împotriva afecțiunilor respiratorii precum bronșita, astmul și chiar tusea convulsivă. Acesta conține și aminoacizi esențiali corpului uman, iar la sugari și copii ajută la fortificarea oaselor.

Proprietățile laptelui de măgăriță

Hai să trecem în revistă toate cele mai importante beneficii ale laptelui de măgăriță!

Înlocuitor perfect al laptelui matern

Producerea de lapte este un proces natural prin care trec toate mamiferele după ce dau naștere puilor lor. Cu acest lapte mamiferele își hrănesc puișorii, asigurându-le astfel o creștere armonioasă și sănătoasă. 

Bineînțeles, acest lucru este valabil și pentru oameni. Laptele de mamă este considerat cel mai bun aliment pe care îl poți oferi unui sugar dacă dorești să crească puternic și sănătos. 

Dar există și situații în care nu poți oferi copilului tău lapte matern și atunci trebuie să alegi o alternativă sigură, valoroasă din punct de vedere nutrițional și cu un gust bun așa cum este laptele de măgăriță. 

Și atunci când copilul suferă de un deficit de calciu, laptele de măgăriță joacă un rol semnificativ, deoarece cercetătorii au afirmat că are caracteristici similare cu cele ale laptelui uman, având o cantitate mare de calciu. Astfel, acest lapte poate fi oferit nu doar sugarilor care nu pot beneficia de lapte matern, ci și în completarea dietei celor hrăniți la sân.

Elixir neprețuit pentru piele

Laptele de măgăriță este cunoscut drept „elixirul natural al tinereții”. El conține ingrediente foarte speciale pentru piele, cum ar fi vitaminele A, D și C, împreună cu proteine și acizi grași. Acesta este un cocktail perfect pentru piele din diverse motive.

Retinolul de exemplu este derivat din vitamina A și este cunoscut pentru capacitatea sa de a reface celulele pielii și a o face să pară mai tânără. Vitamina A previne apariția iritațiilor la nivelul pielii și pentru că laptele de măgăriță conține această vitamină din belșug, se poate spune că una din principalele sale funcții este cea reînnoire a celulelor pielii.

În plus, laptele de măgăriță conține și vitamina D, care se numără de asemenea printre vitaminele importante pentru piele, o vitamină cu proprietăți antiinflamatorii, ideală pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. 

Există diverse studii care sugerează că laptele de măgăriță are efecte pozitive împotriva bolilor inflamatorii cum ar fi eczema, acneea și chiar acneea rozacee. 

Laptele de măgăriță conține de asemenea și vitamina C, benefică pentru toate tipurile de piele. Studiile de laborator au demonstrat că laptele de măgăriță are un conținut de 60 de ori mai mare de vitamina C decât laptele de vacă, lucru pentru care ajută la îmbunătățirea producției de colagen la nivelul pielii și la combaterea radicalilor liberi, ajutând astfel la menținerea unei texturi uniforme a pielii. 

Frumoasa Cleopatra avea încredere deplină laptele de măgăriță. Ea deținea o fermă de măgărițe al căror lapte îl folosea pentru a-și păstra pielea impecabilă, menținând-o mereu proaspătă și hidratată. Laptele de măgăriță ajută la gestionarea problemelor de piele și previne pierderea elasticității acesteia. 

Întărirea imunității și combaterea acțiunii virusurilor

Laptele de magarita, datorită compoziției sale chimice deosebite, ajută la creșterea imunității. El conține cantități mai mici de cazeină, dar cantități mari de proteine din zer care au proprietăți antimicrobiene ce pot ajuta combate înmulțirea bacteriilor și a virusurilor. Laptele de măgăriță conține și lactoză care ajută organismul să absoarbă o cantitate mai mare de calciu, menținând astfel oasele puternice și sănătoase. 

Și persoanele cu intoleranță la lactoză pot consuma lapte de magarita

Laptele de măgăriță a câștigat multă popularitate datorită proprietăților sale, ca o alternativă potrivită la laptele matern, în principal datorită asemănărilor sale nutriționale cu laptele uman. Are chiar o palatabilitate și toleranță excelente, spre deosebire de laptele de oaie sau de capră. În plus, structura primară a cazeinelor prezente în acest lapte este una specială în comparație cu alte specii. Acest lucru poate contribui la explicarea proprietăților sale antialergice și la o mai ușoară procesare la nivelul organismului. 

Cum trebuie să consumi laptele de măgăriță pentru a beneficia de toate proprietățile sale extraordinare?

Fiind din start mai mult decât un simplu aliment, laptele de măgăriță se bucură de multă apreciere din partea celor interesați de dieta lor. 

La întrebarea cat lapte de magarita se bea pe zi am răspuns pe larg într-un articol cuprinzător postat pe acest blog, însă ceea ce trebuie să reții în mod special este faptul că perseverența este importantă. Este bine să bei lapte de măgăriță constant, zilnic, pentru perioade de cel puțin o lună, măcar de două ori pe an. 

În lumea cosmetică laptele de măgăriță este cunoscut ca un ingredient cu multiple proprietăți pentru piele. El se folosește pentru fabricarea unor produse eficiente de îngrijire a pielii cum ar fi cremele hidratante, săpunurile și măștile de față. 

Experții spun că laptele de măgăriță are capacitatea de a reține apa, ceea ce îl face un excelent hidratant. Câteva proteine din laptele de măgăriță acționează ca antioxidanți care protejează celulele de deteriorarea oxidativă și de expunerea îndelungată la soare. Astfel, laptele de măgăriță este un element ideal anti-îmbătrânire!

Pentru unele persoane consumul laptelui de măgăriță poate părea un moft, dar în realitate este el este un veritabil medicament natural. 

Nu este simplu să găsești lapte de magarita pe piață, în supermarketuri și hypermarketuri, dar prin platforma noastră îl poți comanda proaspăt și crud, de la partenerul nostru Ferma Măgărițelor, fără să plătești nimic pentru transportul său direct la tine acasă!

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: