Laptele de măgăriță a devenit un aliment foarte popular în ultima vreme, pe de-o parte datorită beneficiilor sale pentru sănătate și conținutului nutrițional și pe de altă parte datorită sursei sale controversate. Află în continuarea acestui articol de ce este benefică o cură cu lapte de magarita și de unde să procuri acest aliment minune.
Măgarii sunt membri ai familiei Ecvidee, care include și caii și zebrele, pe lângă diverse rase de măgari care au fost domesticite la nivel global. Magarul este folosit de oameni de mii de ani ca animal de tracțiune, dar și laptele de măgăriță poate consuma fiind extrem de sănătos și, așa cum consideră mulți, gustos.
Lapte de magarita poate fi consumat pentru menținerea unui stil de viață sănătos, dar și pentru o piele frumoasă și catifelată.
Dacă ar fi să-l comparăm cu alte tipuri de lapte de origine animală, cum ar fi cel de capră, de vacă, de cămilă, de bivoliță sau de oaie, laptele de măgăriță are cea mai apropiată formulă chimică de cea a laptelui matern, fiind astfel foarte ușor de consumat chiar și de către sugar. Tocmai de aceea, în secolul XIX, în diferite state europene, laptele de măgăriță se folosea pentru hrănirea copiilor orfani.
Acum că știi cât este de prețios, probabil că te întrebi cât lapte poate produce o măgăriță pe zi ca să știi dacă merită să crești una în gospodăria ta exact cu acest scop. Dar să știi că laptele de măgăriță, pe cât e de valoros, pe atât e de rar. O măgăriță nu produce mai mult de un litru de lapte pe zi, aproximativ 4 căni, iar dacă abia a dat naștere, atunci când este mulsă trebuie ținut cont de faptul că trebuie păstrat lapte și pentru puișorul său.
Mai mult, măgărițele au o perioadă foarte lungă de gestație, ceea ce face ca laptele de măgăriță să fie un produs foarte greu de obținut și mult mai scump decât laptele de vacă sau bivoliță.
Din cele mai vechi timpuri, laptele de măgăriță a fost folosit pentru proprietățile sale terapeutice care includ boli de vindecare precum bronșita, astmul, durerile articulare, problemele gastrice etc. Astăzi, în câteva țări din Europa și Asia, laptele de măgăriță este folosit nu doar pe post de băutură nutritivă, ci și ca ingredient pentru produsele de îngrijire a pielii.
Valoarea nutrițională a laptelui de măgăriță
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții despre laptele de măgăriță este faptul că el are o valoare nutritivă similară cu cea a laptelui uman. În laptele de măgăriță se găsesc multe proteine, o cantitate mare de acizi grași nesaturați, în acizi linoleici, mult calciu și seleniu, dar puține grăsimi și colesterol.
Laptele de măgăriță are proprietăți antioxidante puternice, scade procesul de îmbătrânire și este bogat în substanțe care stimulează imunitatea. Încă din cele mai vechi timpuri experții au descoperit că laptele de măgăriță are proprietăți medicinale extraordinare. Hipocrate însuși recomanda bolnavilor să consume lapte de magarita pentru aproape orice afecțiune, iar despre Papa Francisc se spune că îl consuma încă din copilărie.
Laptele de măgăriță este sărac în grăsimi și bogat în lactoză, vitaminele A, B1, B2, B6, C, D și E, proteine, calciu, anti-alergeni, enzime antibacteriene și acizi grași esențiali.
Laptele de măgăriță are proprietatea de a reduce colesterolul și de a proteja organismul împotriva infecțiilor intestinale, dar și împotriva afecțiunilor respiratorii precum bronșita, astmul și chiar tusea convulsivă. Acesta conține și aminoacizi esențiali corpului uman, iar la sugari și copii ajută la fortificarea oaselor.
Proprietățile laptelui de măgăriță
Hai să trecem în revistă toate cele mai importante beneficii ale laptelui de măgăriță!
Înlocuitor perfect al laptelui matern
Producerea de lapte este un proces natural prin care trec toate mamiferele după ce dau naștere puilor lor. Cu acest lapte mamiferele își hrănesc puișorii, asigurându-le astfel o creștere armonioasă și sănătoasă.
Bineînțeles, acest lucru este valabil și pentru oameni. Laptele de mamă este considerat cel mai bun aliment pe care îl poți oferi unui sugar dacă dorești să crească puternic și sănătos.
Dar există și situații în care nu poți oferi copilului tău lapte matern și atunci trebuie să alegi o alternativă sigură, valoroasă din punct de vedere nutrițional și cu un gust bun așa cum este laptele de măgăriță.
Și atunci când copilul suferă de un deficit de calciu, laptele de măgăriță joacă un rol semnificativ, deoarece cercetătorii au afirmat că are caracteristici similare cu cele ale laptelui uman, având o cantitate mare de calciu. Astfel, acest lapte poate fi oferit nu doar sugarilor care nu pot beneficia de lapte matern, ci și în completarea dietei celor hrăniți la sân.
Elixir neprețuit pentru piele
Laptele de măgăriță este cunoscut drept „elixirul natural al tinereții”. El conține ingrediente foarte speciale pentru piele, cum ar fi vitaminele A, D și C, împreună cu proteine și acizi grași. Acesta este un cocktail perfect pentru piele din diverse motive.
Retinolul de exemplu este derivat din vitamina A și este cunoscut pentru capacitatea sa de a reface celulele pielii și a o face să pară mai tânără. Vitamina A previne apariția iritațiilor la nivelul pielii și pentru că laptele de măgăriță conține această vitamină din belșug, se poate spune că una din principalele sale funcții este cea reînnoire a celulelor pielii.
În plus, laptele de măgăriță conține și vitamina D, care se numără de asemenea printre vitaminele importante pentru piele, o vitamină cu proprietăți antiinflamatorii, ideală pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Există diverse studii care sugerează că laptele de măgăriță are efecte pozitive împotriva bolilor inflamatorii cum ar fi eczema, acneea și chiar acneea rozacee.
Laptele de măgăriță conține de asemenea și vitamina C, benefică pentru toate tipurile de piele. Studiile de laborator au demonstrat că laptele de măgăriță are un conținut de 60 de ori mai mare de vitamina C decât laptele de vacă, lucru pentru care ajută la îmbunătățirea producției de colagen la nivelul pielii și la combaterea radicalilor liberi, ajutând astfel la menținerea unei texturi uniforme a pielii.
Frumoasa Cleopatra avea încredere deplină laptele de măgăriță. Ea deținea o fermă de măgărițe al căror lapte îl folosea pentru a-și păstra pielea impecabilă, menținând-o mereu proaspătă și hidratată. Laptele de măgăriță ajută la gestionarea problemelor de piele și previne pierderea elasticității acesteia.
Întărirea imunității și combaterea acțiunii virusurilor
Laptele de magarita, datorită compoziției sale chimice deosebite, ajută la creșterea imunității. El conține cantități mai mici de cazeină, dar cantități mari de proteine din zer care au proprietăți antimicrobiene ce pot ajuta combate înmulțirea bacteriilor și a virusurilor. Laptele de măgăriță conține și lactoză care ajută organismul să absoarbă o cantitate mai mare de calciu, menținând astfel oasele puternice și sănătoase.
Și persoanele cu intoleranță la lactoză pot consuma lapte de magarita
Laptele de măgăriță a câștigat multă popularitate datorită proprietăților sale, ca o alternativă potrivită la laptele matern, în principal datorită asemănărilor sale nutriționale cu laptele uman. Are chiar o palatabilitate și toleranță excelente, spre deosebire de laptele de oaie sau de capră. În plus, structura primară a cazeinelor prezente în acest lapte este una specială în comparație cu alte specii. Acest lucru poate contribui la explicarea proprietăților sale antialergice și la o mai ușoară procesare la nivelul organismului.
Cum trebuie să consumi laptele de măgăriță pentru a beneficia de toate proprietățile sale extraordinare?
Fiind din start mai mult decât un simplu aliment, laptele de măgăriță se bucură de multă apreciere din partea celor interesați de dieta lor.
La întrebarea cat lapte de magarita se bea pe zi am răspuns pe larg într-un articol cuprinzător postat pe acest blog, însă ceea ce trebuie să reții în mod special este faptul că perseverența este importantă. Este bine să bei lapte de măgăriță constant, zilnic, pentru perioade de cel puțin o lună, măcar de două ori pe an.
În lumea cosmetică laptele de măgăriță este cunoscut ca un ingredient cu multiple proprietăți pentru piele. El se folosește pentru fabricarea unor produse eficiente de îngrijire a pielii cum ar fi cremele hidratante, săpunurile și măștile de față.
Experții spun că laptele de măgăriță are capacitatea de a reține apa, ceea ce îl face un excelent hidratant. Câteva proteine din laptele de măgăriță acționează ca antioxidanți care protejează celulele de deteriorarea oxidativă și de expunerea îndelungată la soare. Astfel, laptele de măgăriță este un element ideal anti-îmbătrânire!
Pentru unele persoane consumul laptelui de măgăriță poate părea un moft, dar în realitate este el este un veritabil medicament natural.
Nu este simplu să găsești lapte de magarita pe piață, în supermarketuri și hypermarketuri, dar prin platforma noastră îl poți comanda proaspăt și crud, de la partenerul nostru Ferma Măgărițelor, fără să plătești nimic pentru transportul său direct la tine acasă!
Lucruri pe care probabil nu le știai despre măgari, măgărițe și laptele de măgăriță
În regatul animalelor măgarii și măgărițele rar se întâmplă să pășească în lumina reflectoarelor. Animale modeste, ele nu prea atrag atenția asupra lor. Nu le ajută nici încăpățânarea pentru care le-a creat o oarecare reputație proastă, în ciuda faptului că izvorăște din motive obiective. Cu toate acestea, măgarii și măgărițele ne-au fost aproape nouă, oamenilor, încă din cele mai vechi timpuri.
Oamenii au domesticit primii măgari acum aproximativ 7000 de ani. Măgarul este un animal originar din Africa și primii care au reușit să și-l apropie și să-l atragă de partea lor sunt triburile din Kenya.
Măgarii au luat mai târziu drumul Egiptului și Sudanului și în aproximativ 2500 de ani s-au răspândit pretutindeni pe teritoriul Asiei și Europei. Spre surprinderea multora, măgarii s-au împrietenit cu oamenii cu aproape 3000 de ani mai devreme decât caii.
Civilizațiile antice au descoperit imediat cât de utili pot fi măgarii pentru desfășurarea activităților care presupuneau o muncă fizică grea, precum transportul materialelor de construcție sau aratul câmpului. Există nenumărate scrieri care datează din Antichitate, inclusiv Biblia, care fac referire la măgari.
Peste 40 de milioane de măgari răspândiți pretutindeni în lume
Conform statisticilor, se pare că există peste 40 de milioane de măgari în lume, la ora actuală. Aceștia sunt împrăștiați pe tot globul pământesc, dar cei mai mulți trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde joacă un rol vital pentru agricultură și chiar și pentru transport, în special în zonele rurale.
China, Etiopia și Pakistan sunt țările care se mândresc cu cei mai mulți măgari. Popoarele acestor trei țări iubesc măgarii în mod special pentru versatilitatea lor și puterea de a se adapta la orice condiții de mediu, de la deșertul aspru, la altitudini foarte înalte.
Măgarii au o memorie excelentă
Când vine vorba de memorie, niciun alt animal nu se compară cu măgarul. Măgarii și măgărițele își amintesc zonele în care au fost, chiar dacă au trecut 25 de ani de când le-au vizitat ultima oară.
Această senzațională memorie pe termen lung îi ajută să supraviețuiască chiar și în cele mai grele condiții, în locurile sărace în resurse.
Măgarii pot trăi peste 40 de ani
Dacă au parte de o viață bună și sunt protejați de frig și de ploaie, măgarii trăiesc considerabil mai mult decât alte animale domestice. Longevitatea lor depinde de diferiți factori inclusiv dieta, tratamentele de care beneficiază de-a lungul vieții și condițiile de viață.
Durata medie de viață a măgarului este de 30 de ani. Dar animalele sănătoase pot trăi bine mersi și mai mult de 40 de ani. În anul 2020, Bubbles, la venerabila vârstă de 60 de ani, a devenit cel mai bătrân măgar din lume.
Există deosebiri mari între diferitele rase de măgari
Chiar dacă toți măgărușii par niște căluți mai mici de culoare gri sau maro, există de fapt multe deosebiri între diferitele rase de măgari. Există de exemplu măgăruși pitici cu o înălțime de aproximativ 90 de cm la greabăn, dar și măgăruși mamut care pot atinge înălțimea de 150 de cm la greabăn. Nu ți se pare prea impresionant? Ei bine, să știi că greabănul este partea proeminentă a corpului unui animal patruped, situată între ceafă și spate. Așadar, o înălțime de 150 de cm nu include gatul, capul și urechile, elemente, pe care dacă le punem la socoteală, îl ajută pe un măgăruș mamut să atingă chiar și 200 de cm.
Măgarii comunică între ei pe baza unei game variate de vocalize
Toată lumea știe cum face un măgar. Dar nu toți știu că acele vocalize cu care ne sparge uneori timpanele sunt din cele mai diverse. De exemplu, acel strigăt strident, pe care îl cunoaștem cu toții, celebrul – IHA! – sună diferit de la măgar la măgar.
Iar IHA nu este decât unul din cele ȘASE sunete diferite pe care le pot face măgarii, prin care, la fel ca și caii, comunică cu semenii lor.
Rolul măgarului în societate diferă în funcție de cultură
Măgarii au jucat dintotdeauna un rol important în societățile umane. Mulți îi consideră pe măgari niște animale foarte muncitoare și umile. Unele culturi le-au oferit un loc important chiar și în mitologia lor, asociindu-i cu înțelepciunea, curajul și răbdarea.
Biblia se numără printre scrierile vechi care laudă cel mai mult măgarul. Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos prefera să călărească un măgar ca mijloc de deplasare, arătând astfel o modestie fără seamăn.
Pe de altă parte, dacă ne gândim la fabulele lui La Fontaine și la poveștile pentru copii, măgarului nu i se face prea multă cinste, fiind descris ca un personaj încăpățânat și de multe ori prost sau leneș, departe însă de trăsăturile sale naturale.
Puține alte animale se adaptează mai bine la condițiile de mediu ca măgarul
Măgarii supraviețuiesc aproape oriunde. De la deșerturi aride și până la munți înalți, ei duc o viață bună, chiar și fără prea multă mâncare, cu condiția să fie feriți de frig și umezeală. Preferă locurile uscate și un așternut calduț, de paie, și nu le place sub nicio formă să stea în ploaie, fiind foarte sensibili la răceli.
O abilitate importantă pe care o posedă este capacitatea de a extrage o cantitate foarte mare de nutrienți din alimentele pe care le consumă și conservarea apei în interiorul corpului pentru mult timp. În schimb, fecalele lor, pentru că sunt stoarse de nutrienți, nu constituie un îngrășământ prea bun pentru culturi.
Laptele de măgăriță nu este doar sănătos, ci și delicios
Am vorbit de foarte multe ori pe acest blog despre laptele de măgăriță, dar în general am pus mai mult accent pe calitățile sale din punct de vedere al sănătății, decât pe gust. Lapte de măgăriță crud – un miracol pentru copii.
Ei bine însă, laptele de magarite nu este doar un aliment foarte valoros din punct de vedere nutritiv, ci și gustos. În comparație cu cel de vacă, laptele de măgăriță este mai slab și are un miros mai puțin pronunțat, lucru pentru care este foarte ușor de băut. Îl poți consuma ca atare, dar și în combinații delicioase cu diferite fructe, legume sau cereale, sub formă de smoothie.
Nu mă crezi pe cuvânt? Cumpără lapte de magarita din magazinul nostru și încearcă-l! Îți va plăcea cu siguranță!