Curiozități Pe Care Probabil Nu Le Ai Aflat încă Despre Măgărițe, Măgari și Laptele De Măgăriță
Fabricat Separator

Curiozități pe care probabil nu le-ai aflat încă despre măgărițe, măgari și laptele de măgăriță

De când producători importanți de lapte de măgăriță din România s-au alăturat proiectului nostru, am studiat și am aflat foarte multe lucruri interesante despre acest elixir natural, dar și despre măgărițe și măgari, la modul general. Iar cele mai fascinante curiozități, le-am adunat în această listă pe care te invităm s-o lecturezi și tu pentru a-ți îmbogăți cultura generală, sau pur și simplu pentru a te binedispune.

Așadar, știai că…

 

  • Puiul rezultat din încrucișarea unei iepe cu un măgar se numește catâr în limba română, iar în limba latină Equus mullus?
  • Puiul rezultat din încrucișarea unei măgărițe cu un armăsar se numește bardou în limba română – un termen derivat din cuvântul francez bardot – iar în limba latină Equus hinnus? 
  • Când un mascul zebră și o femelă de măgar se împerechează, puii se numesc „zedonk” sau „zebrass”?
  • Toți descendenții hibrizi proveniți din măgari sunt în general sterili, adică nu pot produce ei înșiși alți descendenți?
  • Laptele de măgăriță este de mult timp evaluat ca medicament și odinioară era frecvent oferit bebelușilor prematuri, copiilor bolnavi și persoanelor care sufereau de tuberculoză, în lipsă de altă soluții? 
  • Laptele de măgăriță conține mai mult zahăr și proteine ​​decât laptele de vaca și mai puține grăsimi?
  • În sudul Spaniei există o rasă pură „gigant” de măgar numită „Andaluz Cordobesa”, care poate ajunge până la dimensiunile unui cal de curse? Numărul estimat de măgari andaluzi în 2013 a fost de 400 până la 500 de exemplare. Dar o populație promițătoare ar trebui să aibă în jur de aproximativ 700 de exemplare.
  • Măgarii au fost domesticiți pentru prima dată în urmă cu aproximativ 4500 de ani și, la un moment dat, au fost un simbol de statut al bogăției pentru proprietarii lor, în mod similar cum sunt privitre Rolls Royce-urile astăzi?
  • Țipătul caracteristic scos de măgar – IHA! IHA! – pe care cu toții îl cunoaștem atât de bine, este rezultatul unei inspirații bruște, urmată de o expirație aproape instantanee?
  • Laptele de măgăriță este considerat unul dintre cele mai rare și mai prețioase tipuri de lapte utilizate în îngrijirea pielii, dar și în cure pentru fortificarea sistemului imunitar? Raritatea sa îi dă o aură aparte în industria frumuseții, dar și cea medicală.
  • Săpunul din lapte de măgăriță conține niveluri mai mari de vitamina C în comparație cu cel obținut din laptele de capră? Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la îmbunătățirea aspectului pielii, la uniformizarea nuanței sale și la promovarea producției de colagen pentru fermitate și elasticitate. Bineînțeles, de vitamina C din laptele de măgăriță poți profita din plin și dacă alegi să bei acest lapte!
  • Toate tipurile de lapte conțin minerale esențiale, dar laptele de măgăriță este deosebit de bogat în calciu și potasiu? Calciul ajută la menținerea funcției de barieră a pielii și susține reînnoirea celulară, în timp ce potasiul ajută la îmbunătățirea capacității de termoreglare a organismului.

Ar mai fi multe de spus despre măgărițe și măgari la modul general, dar și despre laptele de măgăriță în mod special. Dar ne-ar plăcea să descoperi tu, pe cont propriu mai multe secrete alegând laptele de măgăriță de la ferma românească YHA și să împărtășești cu noi ce ai aflat. Apropo, tu cât de des consumi lapte de măgăriță?