Laptele de măgăriță este un aliment cel puțin controversat. Cu toate că oferă organismului o mulțime de beneficii și oamenii îl consumă încă din cele mai vechi timpuri, puține persoane se încumetă să bea lapte de măgăriță și mai puține îl privesc ca pe o băutură de zi cu zi.
Pentru că are puterea de a catifela pielea și a-i îmbunătăți aspectul, se spune despre laptele de măgăriță că era pur și simplu adorat de Cleopatra care avea propria fermă de măgărițe și obișnuia să facă baie în lapte de măgăriță zi de zi.
În ziua de azi, în țări precum Italia de exemplu, laptele de măgăriță se folosește ca ingredient de bază în formulele de lapte pentru bebeluși, dar și în tratamentele pentru frumusețe.
De asemenea, există mai multe rețete cu iaurt care includ și laptele de măgăriță printre ingredientele lor, iar cea mai scumpă brânză din lume – Pule – este preparată tot din lapte de măgăriță.
De-a lungul timpului, laptele de măgăriță și-a creat o reputație bună ca aliment farmaceutic deoarece, atunci când este băut crud, produce efecte notabile asupra sănătății. El stimulează funcția imunitară, îmbunătățește circulația și reduce inflamațiile. La unele persoane, poate chiar să reducă simptomele diabetului de tip II.
Adevărul despre proprietățile medicale ale laptelui de măgăriță
Laptele de măgăriță are o serie de proprietăți care îi conferă o valoare specială în ochii celor interesați de sănătate. El este foarte hrănitor și pentru că are o formulă similară cu cea a laptelui matern, poate fi băut chiar și de către persoanele cu intoleranță la lactoză.
Nu se recomandă consumul laptelui de măgăriță în locul unui tratament medicamentos, dar o cură cu lapte de magarita poate produce efecte pozitive pentru persoanele care suferă de diferite afecțiuni.
Studiile de laborator au demonstrat că laptele de măgăriță poate reduce inflamațiile, ține sub control nivelul zahărului din sânge și crește rezistența la insulină.
De asemenea, riscul ca laptele de măgăriță să determine instalarea unor simptome de alergie este foarte mic, fiind mult mai puțin periculos din acest punct de vedere decât laptele de vacă.
Proprietățile antimicrobiene ale laptelui de măgăriță îl recomandă și ca un aliment potrivit pentru fortificarea sistemului imunitar. În general, laptele de măgăriță nu conține agenții patogeni de origine alimentară pe care îi poți găsi în alte tipuri de lapte, lucru pentru care are o perioadă mai lungă de valabilitate.
În laborator se poate stimula eliberarea de de celule macroface, celule care ugic agenții patogeni și celule T citotoxice. Aceste celule reduc reacțiile inflamatorului de la nivelul corpului.
Laptele de măgăriță poate provoca, de asemenea, eliberarea de oxid nitric. Această substanță chimică deschide vasele de sânge pentru a îmbunătăți circulația și pentru a preveni acumularea de placă în artere. Cercetătorii au sugerat că laptele de măgăriță ar putea fi un bun tonic imunitar și pentru adulții mai în vârstă.
Oamenii de știință cred că proteinele din laptele de măgăriță sunt motivul pentru care acesta a dobândit prețioasele proprietăți antimicrobiene. Unele studii au arătat că laptele de măgăriță poate ajuta la vindecarea bolilor de stomac cauzate atât de viruși, cât și de bacterii.
Laptele de magarita poate contribui și la înmulțirea numărului de bacterii bune pentru intestin. Mai mult, se folosește de mult timp ca tratament pentru tusea convulsivă, deși nu există încă cercetări științifice care să demonstreze efectele sale pozitive asupra persoanelor care suferă de această boală.
Laptele de măgăriță ca ingredient pentru produsele de înfrumusețare
Poate că legenda Cleopatrei care se îmbăia în lapte de măgăriță este doar o legendă urbană, dar faptul că laptele de măgăriță se folosește astăzi frecvent în producerea de cosmetice este o realitate.
Proteinele din laptele de măgăriță atrag și rețin apa. Din acest motiv, laptele de măgăriță este foarte hidratant și bun pentru sănătatea pielii. De asemenea, proprietățile sale antiinflamatoare sunt ideale pentru persoanele care suferă de iritații la nivelul pielii.
De unde să cumperi lapte de măgăriță și cum să-l consumi?
Am scris materiale cuprinzătoare pe acest blog despre cat lapte de magarita se bea pe zi și cum este cel mai bine să-l consumi, dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este faptul că laptele de măgăriță crud este cel mai sănătos.
Nu trebuie să bei o cantitate mare de lapte de măgăriță ca să profiți din plin de efectele sale asupra organismului. 150-200 de mililitri, aproximativ o cană, este mai mult decât suficient. Dar important este să bei zilnic cel puțin pentru o lună, o dată sau de două ori pe an.
Dacă vrei să cumperi lapte de măgăriță crud, de cea mai bună calitate, acum este momentul s-o faci, direct de la partenerul nostru Ferma Măgărițelor, care desfășoară în prezent o campanie specială de reduceri la pachetul de 10 litri de lapte de măgăriță. Această reducere este cea mai mare dintre toate reducerile oferite anul acesta, până acum, și persoanele care doresc să testeze beneficiile laptelui de măgăriță ținând o cură ca la carte, acum pot profita de cel mai bun preț!