Vă plac nucile? Eu personal le ador, dar nu am apucat să pregătesc anul acesta de Crăciun prea multe bunătăți cu miez de nucă. M-am gândit însă să-mi iau revanșa de Revelion așa că am căutat câteva rețete delicioase pentru care voi folosi delicioasele produse Moldo Nuts.
Moldo Nuts este un producător care s-a alăturat comunității noastre anul acesta și care comercializează un miez de nucă absolut extraordinar. Fiecare din jumătățile sau sferturile de nucă din pungutele Moldo Nuts a trecut cu brio printr-un proces strict de selecție și și-a câștigat dreptul de a face parte din oferta acestui producător de top. Așadar, Moldo Nuts reprezintă pentru mine prima alegere când vine vorba de miez de nucă de calitate atunci când gătesc.
Rețetă de cornulețe cu miez de nucă
Dacă ai citit newsletter-ul Fabricat în RO de luna aceasta, poate că propunerea mea legată de cornulețele cu nucă nu vă este străină, dar să știți că merită cornuletele pentru că sunt și spornice și savuroase.
Mai ales iarna, când petreci mai mult timp acasă, mai ales la masă, cu musafiri, cornuletele sunt perfecte lângă un pahar de lapte cald sau vin fiert.
Urmați această rețetă pas cu pas și veți obține niște cornulețe fragede, cu o umplutură bogată, o adevărată explozie de texturi și arome.
Ingrediente
Pentru aluat aveți nevoie de:
– 500 g de făină
– 250 g de una din frigider
– 100 g zahăr pudră
– 3 galbenusuri de ou
– 1 pachet de zahăr vanilat
– 1 praf de sare
– 200 ml smântână
– coajă rasă de lămâie
Pentru umplutură aveți nevoie de:
– 200 g de nucă măcinată
– 150 g de zahăr
– 1 linguriță de scorțișoară
Se poate folosi la final și zahăr pudră pentru decor.
Pentru aluat se amestecă mai întâi într-un bol mare făina cu zahărul pudră și cu sarea. Se adaugă pe urmă untul și se amestecă până se obține un amestec nisipos. Se pun apoi gălbenușurile, smântâna și coaja de lămâie și se frământă până când aluatul se omogenizează.
Se împarte apoi aluatul obținut în două bile care se înfășoară în folie alimentară și se pun la frigider pentru cel puțin o oră.
Umplutura se face amestecând într-un bol nucă măcinată, zahăr și scorțișoară. Dacă ați terminat și cu asta, atunci sunteți gata pentru modelarea cornulețelor.
Începeți doar cu o bucată de aluat întinsă pe o suprafață presărată cu făină pentru a obține o foaie subțire pe care s-o tăiați apoi în triunghiuri egale. Așezați o cantitate potrivită de umplutură cu o linguriță pe fiecare triunghi, cât mai aproape de un vârf ca să le puteți rula cât mai frumos.
Când sunt gata, așezați cornulețele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și apoi coaceți-le pentru aproximativ 15-20 de minute la 180 de grade până devin aurii.
După scoateți cornulețele din cuptor, lăsați-le să se răcească complet și apoi pudrați-le cu zahăr pudră pentru un aspect cât mai apetisant.
Rețetă de cozonac cu miez de nucă
Cozonacul cu nucă este un desert tradițional românesc, savuros și plin de arome, un simbol al sărbătorilor de iarnă la români. Eu personal nu m-am încumetat niciodată până acum să frământ cozonaci, dar mai că sunt gata să încerc anul acesta pentru masa de Revelion.
Am găsit chiar și o rețetă simplă de cozonac cu nucă ce cred că mi-ar ieși bine și mie, chiar dacă nu am multă experiență în prepararea prăjiturilor.
Ingrediente
Pentru aluat aveți nevoie de:
– 1 kg de făină
– 200 g de unt topit
– 200 ml de lapte călduț
– 150 g de zahăr
– 3 ouă
– coaja de lămâie
– 1 pachețel de drojdie uscată
– 1 vârf de cuțit de sare
Pentru umplutură aveți nevoie de:
– 300 g de nucă măcinată
– 150 g de zahăr
– 1 linguriță de esență de vanilie
– 100 ml de lapte
Pentru unt aveți nevoie de:
– un ou
– zahăr pudră (opțional, la final)
Mai întâi se dizolvă drojdia în laptele călduț amestecat cu o linguriță de zahăr și se lasă să se activeze timp de 5-10 minute, până începe să facă spumă. Apoi, într-un alt bol, se amestecă făina cu sarea și zahărul.
Se adaugă ouăle, untul topit și coaja de lămâie în bolul cu drojdie activată. Se toarnă amestecul lichid în făină și se frământă până se obține un aluat moale și elastic.
Aluatul se lasă la dospit într-un loc cald, timp de aproximativ una sau două ore, până își dublează volumul.
În acest timp, se poate pregăti umplutura amestecând nuca măcinată cu zahărul și esența de vanilie. Se adaugă și laptele treptat, amestecând continuu, până la obținerea unei compoziții omogene.
După ce a crescut, aluatul se răstoarnă pe o suprafață presărată cu făină și se întinde în formă de dreptunghi. Umplutura trebuie apoi distribuită uniform pe toată suprafața aluatului. La final se rulează totul strâns, formând un cilindru compact, care se așează apoi într-o tavă de cozonac bine unsă.
Înainte de a fi băgat la cuptor, cozonacul trebuie lăsat în tavă să crească timp de jumătate de oră și apoi uns cu un ou bine bătut. Când e gata, se coace la 180 de grade, timp de aproximativ 40-50 de minute.
Pentru un aspect mai atrăgător, după ce s-a răcit, cozonacul poate fi pudrat cu zahăr alb, dar și fără acest mic detaliu estetic gustul său va fi unul deosebit.