O legendă veche povestește că în Grădina Raiului toți trandafirii erau de culoare albă, culoarea purității. Dar când Adam și Eva au săvârșit păcatul primordial și Dumnezeu i-a izgonit din Paradis, trandafirii s-au înroșit de rușine, căpătând roșul aprins cu care îi asociem în general în ziua de azi. Din acea primă clipă când omul și-a pierdut dreptul de a locui în Rai și până în ziua de azi, trandafirii au devenit simbolul dragostei pasionale.
Cu multe secole în urmă, exista în India un obicei străvechi conform căruia cel ce aducea un trandafir împăratului putea să-i ceară luminăției sale absolut orice. În Grecia Andtică pe de altă parte, despre trandafiri se spunea că au ieșit din spuma albă, imaculată, care învelea corpul zeiței Afrodita, zeița frumuseții și dragostei.
Chiar și egiptenii și romanii iubeau trandafirii. Despre Cleopatra, frumoasa regină a Egiptului, se spune că a acoperit dușumeaua sălii de ospățuri în care l-a primit pe iubitul său Marcus Antonius cu un strat de petale de trandafiri.
Și pentru români trandafirii au fost, sunt și vor rămâne pentru totdeauna o floare ce nu poate lipsi din buchetul unui bărbat îndrăgostit, dar nici din… dulceață.
Chiar înainte de vremea lui Constantin Brâncoveanu, pe teritoriul țării noastre se împământenise un obicei conform căruia gazdele care primeau musafiri trebuia să-i omenească pe aceștia cu o cafea și puțină dulceață bună, păstrată într-un mic vas din cristal sau porțelan, numit chisea. Iar una din cele mai savuroase dulcețuri, era încă de pe atunci, dulceața de trandafiri.
Obiceiul servirii oaspeților cu dulceață s-a păstrat timp de secole, el fiind pus în practică chiar și de bunicii noștri, care, spre deosebire de noi, nu aveau atât de multe variante și specialități când venea vorba de dulciuri și gustări.
Chiseaua cu dulceață, unul din cei mai noi producători care s-au alăturat comunității FabricatinRO, dorește să reînvie acest obicei și ne oferă o gamă largă de dulcețuri, printre care se numără și o delicioasă dulceață de trandafiri.
Chiseaua cu dulceață: A fost odată ca niciodată o femeie care a poftit la dulceață de trandafiri
Povestea Chiseaua cu dulceață a început acum cinci ani, când Silvia Ionescu, cea care a dat viață proiectului, și-a dorit puțină dulceață de trandafiri, dar n-a găsit cu niciun chip în piață sau în magazinele din apropiere. Atunci, întreprinzătoare de fel, Silvia și-a rugat soacra să o lase să cultive trandafiri de dulceață pe pâmântul ei și astfel a dat naștere unui colțișor de Rai cu 300 de trandafiri de dulceață, 1200 de tufe de lavandă și 40 de pomi fructiferi de diferite soiuri.
Tradafirii Silviei sunt din soiul Sashsengruss, un soi semiurcător, cu flori superbe, mari și roz și cu un parfm deosebit. Acest soi a fost creat în Germania, în anul 1912, de către Neubert și cu el Silvia a dat startul producției bunătăților din mica sa băcănie, realizând o dulceață de trandafiri cu care și-a cucerit mai întâi familia și apoi clienții.
Iar dulceața de trandafiri nu este singura vedetă din băcănia Chiseaua cu dulceață! Cu timpul, la cererea clienților, Silvia a început să producă tot mai multe delicatese, care mai de care mai deosebite, pe care acum te invităm să le descoperi și tu!