Românii pur și simplu iubesc carnea de porc. Nu degeaba există și gluma aceea care spune că: cea mai gustoasă legumă este porcul, pe care amatorii de preparate din carne de porc nu ezită s-o folosească ori de câte ori au ocazia.
De fapt, dacă ne gândim mai bine, este și normal să fie așa având în vedere la cât de bine ne pricepem să gătim carnea de porc. Iar asta n-o spunem doar noi, ca români, ci publicații celebre precum Taste Atlas care a poziționat un preparat românesc din carne de porc pe locul 4 din 100 al celor mai gustoase feluri de mâncare din întreaga lume. Iar competiția a fost acerbă deoarece au intrat în joc peste 15.000 de feluri de mâncare, care mai de care mai arătoase și mai savuroase.
Micii
Dintre toate preparatele românești care s-au luat la întrecere ca să-i impresioneze pe editorii de la Taste Atlas, micii sunt cei care au reușit să urce cel mai sus în topul celor mai apetisante preparate culinare din lume. Așa cum tot românul știe, micii fac parte din acele preparate din carne de porc tradiționale care nu pot lipsi de pe mesele de la petreceri și din meniul restaurantelor cu grill sau teraselor deschise tot timpul anului.
Taste Atlas descrie micii ca: un fel de mâncare ce constă din rulouri de carne tocată de porc, amestecată cu vită și miel și diferite condimente, fripte pe un grătar încins, exact ca fripturile sau frigăruile. Denumirea lor de mici sau mititei vine de la dimensiunile modeste pe care le au aceste delicatese specifice bucătăriei românești.
Bineînțeles, micii nu sunt singurul fel de mâncare românesc preparat din carne de porc care atrage atenția străinilor. Dar dacă ne luăm după ghidurile de călătorie despre țara noastră și website-urile de turism, ei câștigă detașat în fața oricărui alt fel de mâncare.
Amatorii de mici găsesc și pe platforma noastră unii absolut deosebiți. Zimbria de exemplu pune la dispoziția celor din comunitatea Fabricat în RO niște mici preparați dintr-un amestec premium de carne de vită Black Angus cu porc Mangalița, un deliciu culinar pe care dă dependență.
Cârnații
În țara noastră se prepară și se consumă multe feluri de cârnați. Nu toți i-am inventat noi, dar chiar și cei a căror rețetă ne-am însușit-o de la cei de peste hotare îi preparăm cu atât de multă responsabilitate, că nimeni nu ar crede că nu se fac la noi încă de pe vremea lui Burebista.
Un astfel de exemplu sunt cârnații Cabanos. Acești cârnați nu sunt nici pe departe românești, ci polonezi, iar denumirea lor vine de la cuvântul Kaban, care în limba poloneză este un cuvânt folosit pentru a denumi porcii tineri, masculi, îngrășați cu cartofi.
O caracteristică aparte a acestor cârnați este aroma lor de fum. Ei se prepară ca niște cârnați lungi și subțiri, din carne de porc, puțin afumați, ce pot fi moi sau uscați, în funcție de prospețime. Îi recunoști imediat în magazine și după modul de prezentare. Sunt destul de subțiri, cu un diametru de aproximativ un cm, dar au o lungime cam de 60 de cm, dar sunt îndoiți la jumătate ca să poată fi ambalați și vânduți mai ușor.
Dacă vrei să cumperi astfel de cârnați de pe platforma noastră, îi găsești tot de la Zimbria și au un gust excepțional.
Dar să revenim la preparate tradiționale din carne de porc, specific românești. La capitolul cârnați, dacă nu vrem să depășim nici măcar cu o idee de rețetă granițele țării noastre, atunci merită să amintim de:
- cârnații de grătar;
- cârnații de casă;
- cârnații împletiți;
- cârnații Virsli;
- cârnați Mangalița.
Cârnații de grătar sunt acei cârnați ușor rozalii, cu un gust cu ceva mai puțină personalitate față de alte tipuri de cârnați, astfel încât sunt ușor acceptați chiar și de cei care, în general, nu agreează acest soi de preparat culinar. Așa cum le spune și numele, ei se pot consuma fripți la grătar, dar se pot folosi și ca ingredient în alte preparate culinare cum ar fi de exemplu pizza. Sunt delicioși cu garnitură de piure sau cartofi prăjiți, dar merg de minune și doar cu pâine, muștar și un pahar de bere alături.
Cârnații de casă sunt probabil cei mai populari cârnați din România, când vine vorba de preparate din carne de porc tradiționale, gătite în gospodărie. Ei pot fi afumați, dar și cruzi și se servesc prăjiți în tigaie, cu diferite garnituri, sau doar cu pâine pentru că sunt foarte sățioși. Se prepară de obicei de Crăciun, imediat după tăierea porcului și se pot păstra în untură, rezistând cu brio peste iarnă ținuți într-un loc rece cum ar fi o pivniță adâncă. În ceea ce privește modul de preparare al acestor cârnați, trebuie să menționăm faptul că rețeta diferă de la gospodărie la gospodărie, fiecare familie adăugând în compoziție condimentele preferate.
Cârnați împletiți se fac numai din carne de porc tocată și bine condimentată. Membranele folosite pentru ei sunt de asemenea 100% naturale, iar condimentele pe care le conțin le conferă o savoare aparte. La fel ca majoritatea tipurilor de cărnați care se consumă în țara noastră și aceștia sunt afumați la fum cald, de lemne, motiv pentru care au o aromă specifică.
Și iată că am ajuns și la cârnații Virsli. Poate că te întrebi ce caută acești cârnați din carne de oaie și de capră în articolul nostru despre preparate tradiționale din carne de porc, dar să știi că chiar și aceștia conțin slănină tare, de pe spate, detaliu care contribuie la textura lor deosebită. Cârnații Virsli sunt specifici regiunii munților Apuseni, dar mai nou se găsesc și în băcăniile din restul țării.
Cârnații Mangalița merită un paragraf doar pentru ei pentru că sunt ceva cu totul și cu totul aparte. Mangalița este o rasă de porci foarte veche, originară din regiunea Transilvaniei, care oferă o carne de o calitate superioară. Preparatele culinare care au la bază această carne sunt foarte savuroase și sunt considerate mai sănătoase decât alte preparte din carne de porc. În afară de proprietățile cărnii lor, încă un lucru prin care porcii din rasa Mangalița se diferențiază mai ușor față de alți porci este părul care le acoperă corpul. Spre deosebire de majoritatea celorlalte rase de porci, porcii Mangalița sunt acoperiți cu un fel de lână care poate fi folosită la confecționarea de pături și covoare, dar și pentru haine. Întorcându-ne la cârnați, pofticioșii pot găsi pe platforma Fabricat în RO cârnați din care ne porc din rasa Mangalița, fără adaosuri, conservanți sau coloranți artificiali. Sunt foarte suculenți, cu un gust intens și o aromă de fum din lemn de fag, care îi ajută și să se păstreze proaspeți mai mult timp.
Untura de porc
Din porc românul nu aruncă nimic, cu atât mai puțin grăsimea. Dacă în alte țări se preferă carnea cât mai slabă, aici e taman invers deoarece suntem mari consumatori de slănină, jumări și chiar și untură pe pâine. Cineva mai puțin obișnuit cu gusturile românești ar putea crede că suntem ușor de satisfăcut când vine vorba de mâncare. Dar în realitate consumul de untură presupune un adevărat ritual foarte complex, care începe cu zdrobirea unei cepe mari și zemoase, se continuă cu întinderea unturii proaspete de porc întărite ca un unt pe pâine de casă și condimentarea ei cu sare și piper. Se mai poate servi alături o salată de crudități sau de roșii cu brânză și neapărat un pahar generos de țuică sau pălincă și doar când ai reușit să pui pe masă toate aceste bunătăți poți să spui că mănânci untură de porc ca un român get-beget. Ți-am făcut poftă, nu-i așa? De data aceasta Băcănie pe Platou, Mangalitza Food Art și bineînțeles, nelipsita Zimbria sunt companiile producătoare listate pe platforma noastră la care poți să apelezi.
A! Și dacă tot am ajuns la acest subiect, încearcă și niște carne la garniță! Tot la Zimbria găsești și dacă nu ai mai mâncat niciodată așa ceva până acum, pregătește-te pentru o excursie în Paradis! Carnea la garniță este carne păstrată în grăsime delicioasă de porc din care îți garantăm că nu vei savura doar bucățile, ci și untura până la ultimul ei strop, în rețetele preferate, sau simplă, pe pâine, așa cum o preferă de fapt românii.
Tochitura de porc
Tochitura de porc este una din cele mai savuroase mâncăruri românești. Anii pe care i-am dedicat carierei de ghid mi-au demonstrat faptul că e aproape imposibil să găsești om, român sau străin, care să nu iubească tochitura.
Așa cum sugerează și numele ei, tochitura de porc este o mâncare din carne de porc tocată bucățele. Ea se poate prepara dintr-un amestec de carne și cârnați și conține de asemenea și usturoi din belșug. De servit, se servește caldă, cu mămăligă cu brânză și un ou ochi deasupra. Personal, mereu am privit tochitura ca pe o pizza românească. Recunosc că nu are nimic în comun cu pizza în ceea ce privește modul de preparare sau ingredientele, dar la fel ca pizza se prepară din ingrediente simple, ușor de procurat și cât mai diverse, lucru care o transformă într-un preparat culinar absolut irezistibil.
Găsești pe internet sute sau poate chiar mii de rețete de tochitură de porc dacă vrei să te încumeți s-o faci acasă, dar să știi că indiferent de metoda de preparare, secretul unei tochituri bune constă în calitatea ingredientelor. Carnea proaspătă și gustoasă și cârnații delicioși fac o tochitură pe care e imposibil s-o uiți vreodată.
Delicatese de Crăciun
Ne-am lungi prea mult dacă m-aș apuca să-ți povestesc de cele mai îndrăgite produse tradiționale românești care se pregătesc în general de Crăciun, dar nici nu aș putea să închei articolul fără să amintesc de ele.
Este vorba despre chișca de casă, lebărul, sângeretele, toba, piftia sau șoriciul de porc care dau meselor de Crăciun un iz românesc. Gustul oricăruia din aceste preparate culinare are puterea de a aduce sufletul unui român instant mai aproape de casă și de copilărie, iar un lucru esențial prin care se remarcă este diversitatea ingredientelor folosite.
Merită să vorbim de aceste preparate tradiționale din carne de porc la modul colectiv pentru că ele chiar așa se prepară, toate odată, folosind astfel până la ultima fiecare bucățică din porcul sacrificat înaintea sărbătorilor de iarnă, de la carne și grăsime și până la organe, piele și oase.
Noi recomandăm să ai pe masă și murături, murături asortate, castraveti murati sau varză murată de la Carama Laurus.
Aceste preparate tradiționale românești demonstrează nu doar talentul românilor în bucătărie, ci și creativitatea lor și spiritul econom. Poate că nu suntem cel mai eco popor dacă ne gândim strict din punct de vedere al cantității de carne consumată în comparație cu produsele vegetale. Dar cel puțin ne irosim nimic din animalele sacrificate demonstrând astfel în felul nostru aparte respectul față de ceea ce ne oferă ele.
Pe platforma noastră,, sunt înscriși mai mulți producători de pâine cu maia si te invitam sa le cunosti povestea.